Senaste nytt

Debatt: Om Sverige är en humanitära stormakt så bör riksdagen erkänna folkmordet

Källa: Johan Öberg, http://johanoberg.se

Terrorgruppen ISIS (daesh) brott mänskligheten och den svenska statens huvuduppgift att kunna erkänna dess brott mot mänskligheten

Under den senaste tiden har vi fått veta att dem tre Svenska politiska partierna: Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna röstade nyligen för att kunna erkänna terrorgruppen ISIS (daesh) folkmord på kristna i Irak och Syrien. Medan dem fem övriga politiska partierna i Sveriges riksdag röstade emot av diverse orsaker: Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Det som just nu till att börja med skrämmer mig först och främst är att dem flesta av dessa politiska partier säger sig stå för en human politik och för individen och medborgarnas grundläggande rättigheter och även för grundläggande demokratiska värderingar. Argumenten ifrån somliga av dem som nyligen röstade emot var först och främst att erkännanden av geopolitiska katastrofala händelser så som folkmord och brott mot mänskligheten inte är Riksdagens huvuduppgifter.

Men har dem då glömt att Riksdagen först och främst ska representera den svenska staten och dess medborgare samt även den svenska medborgarnas röster för den yttre världen och att den svenska staten naturligt då även har en grundläggande huvuduppgift av att kunna fördöma uppenbara brott mot mänskligheten (Speciellt om man nu ska kalla sig för en humanitär stormakt) där man även har sett en relativ stor grupp svenska medborgare som har farit ner till just denna farozon genom att mer eller mindre kunna strida för en av den moderna världens mest brutala frihetsberövare.

Det första steget av den hjälp och stöd som offren av ISIS (daesh) tydligen behöver är ett faktiskt erkännande av att deras närmaste anhöriga har farit illa av den kriminell terrorgrupp.

En annan viktig punkt som jag vill ta upp gällande fördömandet av terrorgruppen ISIS (daesh) brott mot mänskligheten är att somliga individer som har tagit upp denna relevanta fråga verkar allt för ofta bortglömma att de flesta som har blivit dödade via terrorgruppen ISIS (daesh) framfart är andra individer av en muslimsk tro som mer eller mindre direkt särskiljer sig ifrån just den islamska tolkning som ISIS (daesh) säger sig förespråka. Till exempel shiamuslimer och somliga sunnimuslimer). Och att den minoritet som i genomsnitt har drabbats värst via ISIS (daesh) framfart är den kurdiska folkgruppen Yazidier

Jag föreslår att den svenska riksdagen nu ska rösta för att verkligen kunna visa att vi är den humanitära stormakt som man gång på gång tidigare har sagt genom att tydligt demontera för resten av omvärlden terrorgruppen ISIS (daesh) folkmord och brott mot mänskligheten på främst Yazidiska kurder, kurder, Assyrier, Kristna och Shia-muslimer.

Erik Svensson, arkeologistudent i Uppsala Universitet och allmänt liberalt sinnad.

 • marlies

  Absolut rent SPEL om förtroendet ska stå fast. Knappast troligt att befolkning går i armkrok i Paris för allas uppmärksamhet . För oss är yttrandefrihet noga granskat, utifall risk föreligger för andras liv. En konstnär hamnade i fängelse för att avmåla mörkhyad person på allmän plats. Kom ut, gjorde samma motiv och blev inlåst igen.
  Vi har hårda regler i media, som säkerhet för att inget ska missbrukas, feltolkas.
  Folkmord är folkmord. VAD ANNARS ????

 • marlies

  Idag råder en stor uppgivelse i levnad. en självmordsfrekvens högst i förhållande till befolkning. Det skräpas ner som aldrig förr, och folk skiter i samhällsregler, för ingen bryr sig. Bevakningen över kriminella har därför hårdnat. De är tuffare idag än någonsin, spridda i olika tillhörighet runt i EU. Ungdom driver runt fler än för en generation sedan, beredda att rycka ut vid tillfälle.. Vårat hem då, ett hem för all sorter av ungdom som ingen hade tid och intresse för. En eloge till en kyrka som upplät lokal för dessa i musikintresse, då för unga att ge sig längre bort. Kyrkan har ett ansvar att följa.. Tror de hette Black Rose. Hur många som finns idag är svårt att säga.. Men varningar har funnits länge. Även från FN.

 • marlies

  Att tanken dök upp, beror på att jag träffade en av dessa idag. Då i färgat långt hår stående rakt upp. Jag igenkänd direkt, men inte tvärtom. En ännu ung, men med stressat hjärta alla redan från vårat enormt stressade arbetsliv. Så stanna hemma.

 • marlies

  Om det inte är riksdagens uppgift att strida för mänskliga rättigheter, blir jag mörkrädd då även jag ingår i detta. Även vi kan bli utsatta av brutalitet, inte minst folkmord som är inriktade på speciella utvalda mål. Vi sitter alla i häktet av politiska beslut, hindrade att enskilt ta makten över våra liv. Vi har kravallstaket, militär och domstolar som skydd både utifrån och inifrån. Att inte förstå allvaret i detta och att inte ta sin uppgift på heder och samvete är skrämmande.

 • marlies

  Just denna vecka är jag placerad på en kristen plats som har en verksamhet inom det, i bespisning och servering. Vad jag har för egen åskådning har inte med saken att göra. Det är uppgiften som är fokus, precis som i religion oavsett vad den heter.
  Det mördas av skiljning av svart och vit sanning i tro, inte vetenskap. Att sanningen har många ansikten vet de flesta idag. Inte minst i Riksdagen.

 • marlies

  Vi ska inte glömma nazisternas härjningar i folkmord, ett politiskt misslyckande att vägra stoppa. Samma sak att män gav sig iväg efter för att skydda andra efter i ett ännu blodigare krig som de politiskt inte heller ville stoppa trots demonstrationer världen över. Hur många folkmord efter det som verkar vara skojigt ?
  Franska främlingslegionen kanske ska återuppstå, för FN bara bevakar.
  En fruktansvärd tanke. De var rövare och elitmilitärer till kungar och stridsherrar i begynnelsen och bevakade utanför gränser fartyg och inre kommande anfall inom
  EUROPA. Hindrade och lurade bort. Blandade trupper som nu växer igen i andra namn. Ingen vidare stolthet att behöva vara dotter till sådan. Politiker har ett arbete för fred att sköta. Inte för att ladda egna och andras vapen.

 • marlies

  Sedan är inte Sverige en humanitär Stormakt utan nettokund i EU, med skulder och FN varningar.

 • marlies

  Alla Stormakter har fallit i småbitar historiskt, när makten fråntagits befolkning.
  Politiker är fanatiker av värsta sort. Storhetsvansinne i egna stora belöningar av inbördes beundran. De går över lik om något är lönsamt. I USA växer rasister som politiker. Trots att raser vetenskapligt aldrig har funnits. IQ NOLL.
  Europeér solar ihjäl sig, säljs enorma mängder av solvaror. Vi har rastahår och allt från jordens alla hörn. Insidan lika.

 • marlies

  Befolkning de första som ändrar uppfattningar. Vi ändras efter levnadsmiljö och livsmedel inget annat. Blir mörkare, blekare i pigment av tillgång på sol, ändrar utseende hår, hud kroppsbyggnad efter hur miljön ser ut, som skydd och för styrka.
  Vilket århundrade erkänner regeringar det ? Samt livsåskådningar.

 • marlies

  Det kan knappast inte anses politiskt humant att bara knappt 9 % har alla jordens tillgångar. De flesta har tröttnat på politiker för länge sedan i deras rapakalja.

 • marlies

  Vad ursprung har för betydelse är otroligt barnsligt, för nya generationer kommer ständigt utan koppling till det förgångna.. Bara politiker och religiösa lever kvar i forntid historia och vägrar se livet som helhet för alltets betydelse i samverkan. Att skilja agnarna från vetet är deras urtida uppfattning, som om andra vore skapat missväxt.
  ISIS är en varningssignal till detta.

 • marlies

  Idag har vuxna ett stort ansvar för ungdom så de inte hamnar i fientliga organisationer.
  Det är stor skillnad på verklighet och film, och eget liv är viktigast. Ansvar ligger på andra. Tragedier är enorma.

 • marlies

  Folk i ämbeten ska vara ambitiösa i sina uppgifter. Drivna, plikttrogna
  samt nitiska för att fatta rätt beslut. En bristvara idag i allt hattande och bugande och tyckande.

%d bloggare gillar detta: