Senaste nytt

Debatt: Om Sverige är en humanitära stormakt så bör riksdagen erkänna folkmordet

Källa: Johan Öberg, http://johanoberg.se

Terrorgruppen ISIS (daesh) brott mänskligheten och den svenska statens huvuduppgift att kunna erkänna dess brott mot mänskligheten

Under den senaste tiden har vi fått veta att dem tre Svenska politiska partierna: Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna röstade nyligen för att kunna erkänna terrorgruppen ISIS (daesh) folkmord på kristna i Irak och Syrien. Medan dem fem övriga politiska partierna i Sveriges riksdag röstade emot av diverse orsaker: Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Det som just nu till att börja med skrämmer mig först och främst är att dem flesta av dessa politiska partier säger sig stå för en human politik och för individen och medborgarnas grundläggande rättigheter och även för grundläggande demokratiska värderingar. Argumenten ifrån somliga av dem som nyligen röstade emot var först och främst att erkännanden av geopolitiska katastrofala händelser så som folkmord och brott mot mänskligheten inte är Riksdagens huvuduppgifter.

Men har dem då glömt att Riksdagen först och främst ska representera den svenska staten och dess medborgare samt även den svenska medborgarnas röster för den yttre världen och att den svenska staten naturligt då även har en grundläggande huvuduppgift av att kunna fördöma uppenbara brott mot mänskligheten (Speciellt om man nu ska kalla sig för en humanitär stormakt) där man även har sett en relativ stor grupp svenska medborgare som har farit ner till just denna farozon genom att mer eller mindre kunna strida för en av den moderna världens mest brutala frihetsberövare.

Det första steget av den hjälp och stöd som offren av ISIS (daesh) tydligen behöver är ett faktiskt erkännande av att deras närmaste anhöriga har farit illa av den kriminell terrorgrupp.

En annan viktig punkt som jag vill ta upp gällande fördömandet av terrorgruppen ISIS (daesh) brott mot mänskligheten är att somliga individer som har tagit upp denna relevanta fråga verkar allt för ofta bortglömma att de flesta som har blivit dödade via terrorgruppen ISIS (daesh) framfart är andra individer av en muslimsk tro som mer eller mindre direkt särskiljer sig ifrån just den islamska tolkning som ISIS (daesh) säger sig förespråka. Till exempel shiamuslimer och somliga sunnimuslimer). Och att den minoritet som i genomsnitt har drabbats värst via ISIS (daesh) framfart är den kurdiska folkgruppen Yazidier

Jag föreslår att den svenska riksdagen nu ska rösta för att verkligen kunna visa att vi är den humanitära stormakt som man gång på gång tidigare har sagt genom att tydligt demontera för resten av omvärlden terrorgruppen ISIS (daesh) folkmord och brott mot mänskligheten på främst Yazidiska kurder, kurder, Assyrier, Kristna och Shia-muslimer.

Erik Svensson, arkeologistudent i Uppsala Universitet och allmänt liberalt sinnad.

%d bloggare gillar detta: