Senaste nytt

Johanna Kärrman: Vilka ska rädda Sverige?

Privat

I grunden är jag en glad, optimistisk och munter person. Jag tror på människor, på framtiden och på mig själv. Det gör jag.
Men verkligheten börjar te sig allt mer bisarr. Samtidigt som flyktingboenden brinner, får vissa asylsökanden bo på hotell. Och andra i tält.

Och samtidigt som skatterna höjs, blir vården, skolan och socialtjänsterna bara sämre och sämre. Och sämre. Och sämre igen.
Kärnkraftverk stängs ner i miljösyfte – och ersätts med kol.

Egentligen är jag inte alls intresserad av De Viktiga Frågorna. Jag vill tjafsa om integritet, systembolaget och Folkpartiets vara- eller ickevara. Men när elden från krigen i Mellanöstern jagar människor hit, när vi vant oss vid att se romer bo i tältläger, och när ett tidigare liberalt parti vill lagstifta politiska överenskommelser, då vet jag inte längre. Det känns totalt verklighetsfrånvänt att inte bry sig – och hopplöst att försöka lägga sig i.

Inte heller går det att hitta en rimlig åsikt. Det går inte att välja sida – i alla fall inte om man varken är för att inskränka asylrätten, eller att staten ska betala hotell åt någon. Eller för den sakens skull hänvisa någon till tält.

Jag börjar bli trött. Politiskt deprimerad. Twitter går knappt att läsa utan att få en klump i magen, nyheterna har jag slutat lyssna på. Jag vill inte höra mer om denna eländiga värld. I grunden är jag en munter person. Jag vill prata med pakistaniern som utan att kunna ett ord svenska öppnat restaurang runt hörnet. Höra min mamma berätta om sina storslagna framtidsplaner. Fika med någon jag inte känner.

Det är dessa människor som kommer att rädda mig ur min politiska depression.
Men framför allt kommer de att rädda Sverige.

Johanna Kärrman är juridikstudent samt aktiv centerstudent. Hennes motto är: Att alla mynt har minst tre sidor, att bollar inte måste vara runda och att man visst kan vänta för länge.

 • snobben

  Genesis för mej till en världsberömd analytiker Eugen Drewermann, psykologiskt, religiöst, politiskt, fred, samhälle mm . Eftertraktad överallt.

 • snobben

  Helt rätt inställning ! Jag lyssnar knappt på något själv. Jag håller mej till verkligheten.
  Enbart dom omkring mej har betydelse, samt dokumentärer ur verklighet, biografier ur dennes tolkning, kunskapsprogram, konsumentupplysning i olika teman, konst och kultur, samt allt om det uppväxande släktet, gamla försvarslösa, utsatta för övrigt.
  Politiker är UFON i mina ögon och öron. En del drar igång saker ur helt eget perspektiv. Som mobbing. Ett resultat av brist på spännande aktivitet. Alla är inte grupp muppar, utan väljer ur eget intresse. Offer av denna brist ska belysas, inte offren. Tolerans för det unika ska respekteras, inte tvärtom.

 • snobben

  En gång i tiden räddade bönderna Sverige i bondeupproret. Dom är sålda till näringslivet på världsmarknaden. Jag skulle hellre betala 20 kronor för den bästa mjölken i världen, än annat förgängligt krimskrams. Matematik är politikers sämsta ämne i ständig accelererande merkostnader på sikt. Befolkningsökning efter allt vad ingrepp heter, sabotage i natur som vi bygger livet av. Helt sanslöst primitivt.
  Dårarnas paradis, att inte begripa att pengar aldrig har utvecklat sig själva.

 • snobben

  Eftersom vi är satta i arbetslöshet och FAS 3 har vi ett enormt behov av beröring,
  så antagligen föds det enorma barnkullar framöver, av all överskottsenergi.
  Detta kommer att rädda det globala framöver, med allt annat omänskligt sammanlagt.

 • snobben

  Dom som kan rädda Sverige och andra är bara dom som har vilja att förhandla rättvist, i vad som gäller varor, tjänster och konkurrens i valuta som alla tjänar på i längd i vad alla faktiskt behöver. Samt utesluta allt i skit ingen behöver. Kan någon tala om vad som lönat sig hittills för alla inblandade och varför ? Så ta en fika.

 • snobben

  Vi borde rädda Sverige från sopor av alla slag. Inte klokt att vi ska sortera sopor åt näringslivet. Förpackningar blir bara fler, svåröppnade så in i helvete. Vi ska köra runt flera mil, och släppa ut fossila bränslen, värre än sopornas innehåll.. Så blir det med sopor till politiker. Tekniska Verken går i graven när som helst i helt annan teknik.
  Den nya tekniken inte lönsam, för det är inget i primitiv ekonomi långsiktigt.

 • snobben

  Miljömärkta bilar är bara till för ett fåtal i pris. Kvalitet olönsam i ap BNP, Tillgångar räknas i bilreperationer, sjukvård av olyckor, dåliga vägar i underhåll, polisutryckningar, ambulanser och bärgningsbilar. LINJÄRT. 350.000 ett billigt pris på kvalitet i miljöbil. När fjärrstyrda introduceras 2017 ska väl skiten fraktas vartefter till kanske Saudiarabien ?? Som måste få samma skroträttigheter som Afrika och andra.
  Men absolut ingen uppbyggnad för omhändertagandet.

 • snobben

  Vi måste få upp ekonomin, för att ha råd med ny teknik, utbildningar. BNP står på samma nivå som 2007 trots miljoner nya produkter som väller in dygnet runt.
  Vad tycker finansministern om detta? Ska vi flytta till annan kontinent ????
  Stängs gränserna har vi inget livsmedel. BIG BROTHER verkar ha mossa i skallen.
  Kasta ut världsbäst lantbruk till lägsta auktionspris.

 • snobben

  Sedan undrar jag vilket datum plastpåsar ska bort, som saboterar allt. Tygkassar kan alla ha. Klorblekt papper försvann på nolltid. En del har redan tagit bort det. Sverige är inte längre föredöme, sjunkit drastiskt i förtroende på flera plan. Viker ut sej billigt, på andras bekostnad.

 • snobben

  Antagligen förstår politiker att tyg görs av naturfibrer, jobbigt att lägga kraft på sådant.
  Betalar sig bättre att kapa det, så alla kvävs tillsammans, utan syre i tillräcklig mängd och en allt tjockare luftförorening. Vi bor alla i en skokartong med allt blandat. Utrymmet kommer alltid vara samma. Taket till syrets slut detsamma. Allting sprids, inget försvinner. En dammsugare går åt, med filter som fyller påsen i samma struktur som från början. Som vi kan sprida i evighet. samt en ofantlig luftrenare. Vi skulle kunna bli världsberömda.

 • snobben

  Privat ägande är en modell utanför näringslivets giriga händer. På 50år har 70% av vår skog kapats ända fram till kökstrappan. Snabbväxande träd har skitkvalitet. Dom som ska ha ansvar för vår befolknings överlevnad på sikt skiter fullständigt i det.
  I allt som ingår, beten för artrikedom, skugga, vindskydd, syre, vilt som flyr in i städer.
  Samt all rikedom på svamp, bär, frukt i övergivna trädgårdar. Bäst kvalitet till ofattbart pris. Riddarmusseron 1000 kronor kilot som japaner hämtar. Vad har siffror för värde ??????

 • snobben

  Vill vi få in pengar måste man satsa, inte bara tycka. Smarta har pengar i madrassen, ifred från nyfikna, i denna kontrollapparat Sverige. Vi är ju så globala och medmänskliga. Men det finns mycket mer i fritidsintressen att locka hit turister till.
  Många tycker Svensk natur fortfarande är exotisk, både vinter och sommar. Som exempel midnattssolen slädhundar, fjällvandring, alla sjöar, vildmarksliv, fiske. Allt som vi är blinda för. Flyttbara miljömärkta stugor finns med Comfort. En risk finns. Den vanliga. Att Svenskar inte tar betalt för det faktiska värdet.

 • snobben

  Alla gillar inte metropol, som Idre, busfabriker, Maxi, Ikea. Folk är intresserade av skillnad, det unika att åka till som fridsaktivitet. För det allmänna kommunikation som kan beställas inför framtid med färre biltrafik. För vanliga individer. Många poster till större projekt framåt. Om fackföreningar håller fingrarna borta från folk som vill utveckla landet. Vore ju bra om dom fattar att det är grunden för medlemmarnas anställningar. Det finns många som har intressen utöver kontroll. Vi har hela Kinda med ett otroligt sjösystem, för guidade turer, övernattningar, bad och grill, Stångån ut till Roxen i alternativa färdsätt. Hög tid att tänka på alla dom som ställer undan bil,
  av olika skäl. Alla har rätt till miljöombyte, och att färdas. Borgligheten är enorm på att angöra lyxområden, som Trädgårdsföreningen. En normal park med enkla serveringar, bänkar aktivitetsmiljö, för alla av inte enbart beundran som intresse.

 • snobben

  Jag kan tänka att vi har värdefulla gedigna timmerhus i norra Sverige övergivna som om vi inte brukar dom förfaller, i obygden eftersom den delen inte räknas som Sverige.
  Varför inte vandrarhem, nya företag så befolkning återvänder. Alla är inte intresserade av Stockholm och slott. Sedan ska vi ju inte veta mer än om närområde, Stockholm och senaste utvalda media utbudet. Reklamtid, repriser betalar vi för. Inget kunskapsutbyte i vad som händer objektivt i bara Sverige, samt globalt. Trendmatning.
  Värdet av gedigen hållbar kunskap går inte att betala. Andra länder bevarar ursprung av nationalstolthet. Så en ny vinkel för värden är av stor betydelse.

 • snobben

  Vore bra om hälften minst bojkottar utlandsresor. Att några startar helt privata Svenska fonder, köper privat mark samt tar hjälp för specialinriktat från utlandet i olika kunskaper. Småföretag med elever som skolor i utbildning och utveckling. Vi ska ju vara mångkulturella och ha egna val. Den politiken ska vi nyttja för egna förmåner.
  Samt ta rejält betalt för produkter av hög kvalitet. Samt välja kunder särskilt med större inflytande, kända märkta. Vara noga med inköp, efterfrågan för förtroende. Bra resume´ måste man ha från start. Sprida till bestämda mål. Se till att fullfölja, i exakt mängd och tid. Vad är upp till fantasin.

 • snobben

  Vore bra om det skrivs in en klausul i avtal vid nystart, som lovar att utbetala eventuell rest i lön efter bestämt datum. Att det då går direkt till person oavsett vad. Samt att det finns en gräns för skillnaden, minital. Är anställd och chef överens behövs inget mer.
  Inte meningen att vara helt hundra igång som nyföretagare. Ibland ingår renovering, nyinköp som inte alltid kan genomföras på momangen, utan över viss tid. Huvudsak att lokal och innehåll i den är godkänd så länge. Dessutom ligger det i genomsnitt 18 timmars arbete varav många timmar är obetalda minst det första året i allt grundläggande arbete. Medlemmar betalar ofattbara summor i livstid som aldrig nyttjas, så därför borde dom kunna lägga en viss procent för kommande medlemmar.
  Trångsynthet har aldrig lönat sig för någon. Rubriken hänvisar till hur ska vii rädda Sverige. Där ingår ALLA.. Tråkigt att när folk är drivna, har intresse och kunskap att bli straffade av stelbenthet. Några personliga riktade åsikter har jag inte, och rykten har aldrig haft relevans.

 • snobben

  Det skulle underlätta om politiker förstår att dom har ANSVAR för den EGNA befolkningen i EGNA länder, och stater.. Hela världsekonomin i utländska aktier och företag, för kortsiktiga placeringar i en snabb kapitaltillförsel som andra hämtar hem.
  Så fort lägre avlönade jobbat in det, flyttar dom, lämnar en befolkning utan fortsatt jobb, med dyrare standard som inte blir hållbar. Därför har vi fattigpensionärer, FAS 3,
  Fler psykiskt sjuka, arbetslösa, en otillräcklig kunskapsnivå, fler sjukskriva och i arbetsmarknadsåtgärder, mindre bostäder i allmännyttan, fler kapitalister, en ohållbar lyxmarknad i bostäder, en brakande infrastruktur. Samt svenskar som demonstrerar genom att sjukskriva sig samtidigt i lämpligt läge. Därutöver en flyende befolkning lite här och var över klotet. Ebb och flod, rik och fattig rör om rejält. Ologisk marknad.

 • snobben

  Det är bra att ha uppsikt över andra länder, där koreaner och andra tar över sjukhus som privata, som billigt, lätt löpande band, svårt sjuka inte lönsamma. Därför på det allmänna.
  Vilka har RÄTTIGHETER ? Vi ska ta tillbaka allt som tidiga generationer byggt upp,
  i en världsberömd välfärd, samt fördela rättvist för ALLA hållbart framåt. Eller tror dom kapital utvecklar sig självt ?

 • snobben

  Sedan är det bra om folk river alla konstiga körkort för allting, motorsågar mm, som faktiskt är mer utvecklade med mer skyddsanordningar än förr, samt alla konstiga pass för gamla hästar i hagar hos vanligt folk. Är kapitalägarnas hästar flygrädda ?

 • snobben

  Dom som absolut inte ska utveckla Sverige är borgarna. Dom tittar enbart på fasader. Struntar totalt i kostnader och innehåll som är hållbara långsiktigt. Jämför bara med pris och innehåll med karolinska sjukhuset och ett exakt lika i Hamburg. Dessutom går detta med vinst.. Ett klantskalle pris borde Sverige få. Matematiken är den sämsta i världen. Dom med tjocka plånböcker är inte dom som får betala dumdistrighet.

 • snobben

  Vi ska vara glada åt att vi behållit vår valuta. Tyskarna vill ha tillbaka DM, som sjönk katastrofalt utan räknande i mellanskillnad till euro. En tidigare stark valuta. Grekerna har också bråkat, men är ett land i koruption ännu.

 • snobben

  Allmänheten måste bevaka allt som har med Sveriges säkerhet och skydd att göra.
  Då menar jag tillgänglighet till vård, brandkår, polis, försvar, införsel av varor.
  Idag är mycket nedmonterat. Trafiken på vägar i innehåll och säkerhet för oss andra,
  existerar minimalt. Vi har en kriminell verksamhet med nästan obefintlig kontroll i trafik, med fordon förbjudna i trafik. VARFÖR UNDRAR JAG ???????

 • snobben

  En annan skrämmande faktor är missbruket av antibiotika. Sverige har kämpat med Marit Paulson i spetsen för en friskare befolkning sam djurbestånd. Idag är forskning och utveckling inriktad på mikro bakterier ur ursprung biologiskt, ett lager som hittats i Sovjet efter militärens användning för uthållighet i krig. Tanken är odling med smitta för immunförsvar, en gammal välbeprövad metod med enbart positiv effekt. Bakterien angriper enbart smittkällan, inte som antibiotika som slår ut hela immunförsvaret.
  EU har gett bistånd till detta. Att vissa andra länder inte förstår risken i att behandla helt friska med detta som en förebyggande insats är vansinnigt, eftersom man då blir mottaglig för smitta som inte antibiotika biter på., i väntat krisläge. Smittan sprids från djur till människa. MEN INTE VIA KÖTTET. Vore bra om vetenskapen och forskningen tar mandat i så allvarliga avgörande frågor. Vi ska inte förlora på andras dumhet.
  Dom kommer att strida för att få fortsätta i doser 20% högre än nödvändigt, i EU.

 • snobben

  Rättelse. Georgien, Eliviainstitutet , en kullvält bioreaktor, täckt med brännässlor hittades, som försåg Sovjetunionen med 2 ton bakteriofager, som Forskare fått anslag från EU att utveckla .Så väst kan bekämpa bakteriedödande virusinfektioner.
  Därför borde vi få dispens som inte ens börjat med antibiotika på djur, mer än vid nödfall.

 • snobben

  När Sovjetisk militär var i Asien användes Intestiphage mot maginfektioner också bakteriofager. Det är virulanta bakterier effektiva krigar, bara äter smitta. Dödar en bakterie på 1 timma. Tuffa grejor.

 • snobben

  Ska vi rädda Sverige tycker jag att vi går ur EU, samarbetar med nordiska länder, som Scandinavium, bevakar och vårdar vår natur, har gemensamt försvar från syd till nord,
  samt blir världsetta i kretsloppsanpassade företag som utvecklas globalt. Att jobba för bäst kvalitet i djurbestånd, friskast befolkning. Att ta vara på all mark för bebyggelse på höjden för invandring, en uthållig livsmedelsproduktion med högst kvalitet, utan mängder med onödiga tillsatser. En biokolproduktion för export för sanering i mark, luft och vatten. All kunskap har funnits länge. Första Svenska elbilen byggdes på 40 talet av en man i Linköping, förnamn Augustin med fru Britta diplomerad överläkare i psykologi.. Så vad väntar vi på ? Vi måste helt bojkotta all falsk miljöinformation som enbart är vinstintressen för näringslivet.

 • snobben

  Politiker talar mot sig själva. Vi ska dra ner på biltrafiken, antal bilar, samtidigt ska all handel ligga i stora metropol utanför städer. Samma monopolföretag överallt.
  Skulle politiken stämma skulle vi ha handel ,frisörer, bagerier, post, bank i kvarteret, gå till fots. Samt ha ett kulturutbud till ett pris för alla, Aktiviteter av enkla självklara behov, utan höga inträden i kostnad, samt utan avdrag på eget sparat kapital., när vi nyttjar allt tillgängligt.

 • snobben

  En stor baksida av massproduktion är att priset för kvalitet har dumpats, i alla billiga
  alternativ som hamnar som sopor ett efter ett. Det kan inte vara normalt att byta ut som mobiltelefoner ständigt, samt ha samma varor i mängder i olika förpackningar.
  Att då ha klimatkonferenser samtidigt, en miljöpolitik, och tal om mänskliga rättigheter i
  all skövling som detta innebär är vansinnigt. Resultatet fler konflikter i jakt på mat, vatten boende i en allt mindre procent som gottar sig i allt. Så handla svenskt.
  Vi bestämmer marknad i vad vi handlar. Snart kan vi visualisera våra hem i nyaste teknik, byta inredning, färg, yttre miljö till högsta belåtenhet.

 • snobben

  Något vi ska satsa på är biodling, som är bristvara globalt. Dom körs runt i lastbilar för pollinering. Dom registreras både i överlevnad där dom släpps ut, samt i stamtavlor.
  Att även vi har naturreservat är en varning till oss andra. Jag tycker vi ska vara tacksamma för att vi har vargen kvar, lodjur. Idag är det mesta sönderavlat till sämre kvalitet för yttre beundran. Men egenskaper och ursprungs lämplighet har förvrängts.
  Vi har en liten stam av kor, hästar i ursprung kvar samt getter. En Schäfer från min barndom tills idag är inte samma hund. Dom urtida har starkast gener, eftersom dom följt hela utvecklingen framåt. Nordens Ark har allt i naturlig miljö, av vilt ursprung.
  Men inte meningen att några djur ska vara i reservat. Inte i städer heller.

 • snobben

  Dom som kan rädda Sverige, är dom som vågar ifråga sätta sig själva. Varför dom jobbar i konstiga arbetsuppgifter, varför dom går åt samma håll. Gör ALLT dom blir tillsagda., aldrig ställa frågan varför. Bara dom som vet fakta kan välja, ta risken att utsättas och gå därifrån med högt huvud. Ingen måste jobba på dårhus. Säg det också !

 • snobben

  I utländska företag ska väl svenskar vara delägare, om dom ska få etablera sig ?
  Dela på lokalkostnader och löner ? Samt betala hälften i utbyggnad, samt kompetensutbildningar lika i medmänskliga rättigheter ? Bara där blev det fel i starten.
  Inte konstigt att ett företags ägare hade 900 miljoner i årsinkomst för några år sedan.
  Vi ska inte bjuda gratis på allt, i snäv arbetsmiljö. Dom ska inte kunna kräva in budget, utan även dela vinster för framtida behov. Hur många som finns idag vågar jag inte tänka på. Antar att våra företag utomlands nog får göra rätt för sig, eller ?
  Helst ska vi köpa ut dom efter tid, och kunna ha egen planering. Så även dom tvingas utveckla nya modeller i konkurrenssyfte. ett enda TOY RUS för maktmissbruk.

 • snobben

  Det måste bli ett slut av misshandel av lågavlönad personal samt slarvandet med lagligt ansvar.. Inte klokt hur viktigt det är att putsa bilar in i minsta detalj, bygga och beundra döda ting i jämförelse med det levande, som inte i dagsläget räcker till vare sig utanför eller innanför för alla nuvarande och kommande individer.

 • snobben

  En normal regering till att börja med, som inte står som överförmyndare på finanser som placeras utomlands, så kommuner tvingas skriva på vilka idiotavtal som helst.
  Byggherrar som tar in kvalitet i arbetare, samt är noga med planering. Samt ekonomer som kan räkna plus. Ett lagligt rättsväsende som ser till att grundlagar följs i skydd och säkerhet. Medborgarlön skälig för dom som vill, samt jobb för dom som vill öka ekonomin utöver. en effektivare utväg vid brand, rutschkana med avsatser trumma,
  indragbar..Smala vidriga trappor med trängsel idag. samt dyr flyghjälp.

 • snobben

  Vi kanske ska ordna hit studiebesök igen, som vi hade när vi var världsberömda.
  Visa upp gamla dementa ensamma i lägenheter och hus, andra i utslitna, fläckiga kläder, en skola med kanoner som lärare trots låga intagningspoäng till utbildning.,
  samt alla enorma ABF med gemensam sysselsättning innanför och utanför, utan arbeten. Samt alla papper vilandes hos slutkörda, i en hårresande ökad sjukskrivning.
  Vore bra med en reaktion för förändring.

 • snobben

  Vi kanske ska införa älgar, som Karl 1X hade i sitt hovstall. Dom kunde klara av dagsetapper på 30 mil. Sega uthålliga soldater. Jag tycker vi har många paddor. Dom ansågs förr ha förbindelse med det underjordiska. Användes i folkmedicin. Satte man dom på bröstet, sögs det onda ut.. När paddan blåste upp sig av rädsla till dubbel storlek var det bevis för att det onda lämnat kroppen.. Ett vanligt straff i mytologi var att bli förvandlad till groda eller padda. Paddor vaktade även skatter. Underjordens väktare Kerberos uppträdde i paddans skepnad.

 • snobben

  Idag försöker man få ett fiskeintresse för aborren. Fiskarna är världens äldsta ryggradslösa djur. Enligt sägen fick den ränderna som straff. För att den inte hämtade upp nycklarna till himlens port när St. Per tappade dom i sjön. Dom andra fiskarna fick i uppdrag att slå aborren, så märken är efter slagen.. Samebefolkningen spådde väder
  med hjälp av aborrens fenor och inälvor, en lång tradition. Ökat intresse gör folk uppmärksamma på fiskets betydelse. Aborren kan bli 20 år och komma upp i vikt över 30 kg.. I övergödda sjöar sk. tusenbrödarsjöar har dom inget val än att äta upp varandra. Den förekommer från låglandssjöar 1000 m.ö.h i Lappland sedan allmänt.
  I saltvatten som havsaborre på västkusten.

 • snobben

  Den här närmaste tiden exploateras skogen. Av 20 000 mossor har vi ett 1000 tal.
  En viktig miljöindikator på svavelföreningar i luft. Islands laven användes som mjöl i foder till kreatur. Gröt med lingon gjordes under nödår. Vi kan omsätta 45 % av stärkelsen licheninet, näring. Man tog bort syran med asklut, natriumkarbonat.
  Mossa användes som isolering i fönster, mellan timmerstockar. Bondesamhällets ”Rockwool”. Vitmossa användes under vinterkriget som tryckförband, decinficerande svag effekt.. Vitmossa som blöja ända in på 40 talet, som torkades för hög uppsugningsförmåga. Linne´låg på en fäll av björnmossa på 1700 talet.

 • snobben

  Biologer ska rädda Sverige. Insektsgifter, mineralgödsling samt djupgående plogar förkortar livet för jordens undre bönder. Daggmaskar. Aristoteles kallade dom för jordens inälvor. Den för flera tusende år sedan, Kinas komposteringsteknik gav god avkastning till en allt större befolkning tack vare den. I Egypten förklarades den helig
  av drottning Cleopatra 50f.kr. Den fick inte föras ut ur landet. Senare kom lögnen om att den hade tänder och bet av rotsystemet hos växter. Dom skulle dödas, trots att biologer redan visste sanningen 1850 talet. Alla barn plockar daggmaskar, flyttar på dom till rätt miljö.

 • snobben

  Daggmaskens effektivitet. På en mullrik äng kan det finnas 50 maskar/ m2 och 1/2
  miljon maskar kan på 3 månader konsumera 3 ton löv per hektar. Den trivs i neutrala jordar ph 7, temp 10 grader C, med en vattenhalt om 10 – 30 %.. Övervintrar under jord 2 – 3 meter, växelvarm, anpassningsbar. Blir 3 år. Är hermafrodit, men lägger sig emot för att byta könsceller.

 • snobben

  I Sverige måste kraftverken byggas om, så fisken inte blir fortsatt instängd, något dom PRATAT om i åratal. Tekniska verken gråter blod. Hur ska det gå. Solenergi bränner.
  Olönsamt !

 • snobben

  Tyvärr la vi ner en återanvändningsindustri, visserligen behöver vi moderna. Vi har hur mycket begagnat textil som helst. Men kunskapen att sortera efter tyg, kvalitet, färg borde finnas kvar. Allt maldes, och bearbetades till nytt tyg, samt sytråd, garn.
  Idag finns den industrin i ny teknik inom EU.
  Kanske kommer även gummitillverkning tillbaka. 1930 odlades maskrosor i stora mängder under 2a Världskriget.” gummimaskros” Förädling nu heter ”koksagys ”
  som ger en gummihalt ca30 % i torrsubstans av roten Gratis.
  Maskros har används och är verifierats som urindrivande av kliniska försök.
  Känd sedan 1000 talet som läkeväxt. Allmänt går mycket tillbaka till biologiskt, även som härmning i industrin i fåglars flygförmåga, humlans sätt att använda luftvirvlar.

 • snobben

  Vi kan införa en ny religion för Sverige. Att allt är heligt, med enbart allmänhet som beslutande i närhet där man bor.

 • marlies

  Jag tycker vi ska förändra företagandet. Idag har stora företag insyn i budget och handel. Vi behöver investera i utveckling för Sverige. Jag tycker vi utvecklar intresseboende på landet, där hus, ladugårdar, bodar förfaller. Idag finns färdiga bo moduler för nödvändiga behov. Studenter betalar dyrt i studentbostäder. Dom skulle kunna utveckla i anpassat boende för t.ex.tekniskt intresse, Ha musikevenemang utan störningsjour, som skulle locka folk inifrån städer med intäkter. Samt en accelererande äldre befolkning som bor i outnyttjade ytor. Ingen sitter med rullstol i soffor. Samt separerade stödboenden i olika kategorier. Troligen skulle livskvalite ´öka med mindre mediciner, dessutom skulle personal få möjlighet att använda hela sin kompetens.
  Trevligare att ha en trädgård, djur som utsikt, samt så kommer övriga ut på landet som besök. Antingen i gruppbostäder eller enskilt. Intresseinriktning som mat, idrott, odling, hantverk, spa, skytte, teknik, elektronik för ny utveckling ur gammalt att bli först med. Inte klokt att djur hälsar på äldre för kontakt och beröring.

 • marlies

  Idag är det nästan omöjligt att ta patent på något. Det kommer kopior på direkten, samt plagiat. Man ska inte visa upp allt på direkten på mässor för allas insyn, förrän det finns en intresserad marknad bakom.. En stenhård konkurrens. Vi har en som utvecklat besparing på vatten i duschar med filter för återanvänd värme och vatten.
  Då räcker 5 liter mot en siffra i fantasin. I första hand investering för stora anläggningar. Som simhallar , industri. Ett pris på 35 000 för hushåll, som sparas in efter antal år. Vatten kommer att bli dyrare än olja. Många har haft taxor på vatten länge.

 • marlies

  Intresseboenden kunde föras som kurs och kompetensgårdar i pedagogik och annat.
  Alla med innovation, vision och industridesign har en marknad i allt större efterfrågan för uthålligt.

 • marlies

  Idag verkar det som om vi alla väntar in ett nytt stort skifte från gammalt till nytänkande. Mycket energi läggs på forskning, vetenskap samt politiskt klimat och miljötänkande. Det kommer att ta tid innan vi har gemensamma riktlinjer i hur vi ska börja, samtidigt som vi har efterkonstruktioner att lösa efter kriget i Syrien med flera krig runt om. Därutöver finns olika hotbilder, som vi börjat få grepp om. Därför gäller det att njuta under tidsfristen innan allt löper normalt igen, troligen med mer teknik och färre individer som då kommer att utveckla allt social i nytänkande. Vi får vänta och se. Men prioritering Sverige ligger nu inte i fokus, som jag ser det.

%d bloggare gillar detta: