Senaste nytt

Anton Nordenfur: Det är socialdemokratin och inte flyktingströmmen som är problemet

När den rödgröna regeringen under onsdagen gav upp i kampen om medmänskligheten och deklarerade att gränsen är nådd i flyktingfrågan pratade de om en artificiell gräns de själva skapat, i sann socialdemokratisk anda. De pratade om att göra något perfekt eller inte göra något alls.

Socialdemokraterna – som nu för första gången regerar med Miljöpartiet – har en lång historia av just detta. Sedan Per Albin Hansson och Folkhemmets dagar finns en idé om att vi måste vara perfekta. Vi har inte smuts på gatorna, vi håller Sverige rent. Vi har höga löner eller går arbetslösa. Vi har fina bostäder eller inga alls. Vi är hälsosamma eller döda. Det finns inga mellanting.

Ibland är perfektionism bra. Men ibland måste man kompromissa, vilket i folkhemmets värld visar på en svaghet som svensken inte har. Som följd finns det flera skrämmande exempel på när det här tankesättet lett till enorm skada för samhället i stort. Den svenska narkotikapolitiken, som länge satsat på en total nolltolerans mot alla droger, gör att Sverige idag har dubbelt så många drogrelaterade dödsfall per capita som EU-snittet, trots att vi har relativt få brukare. Medan länder som satsat på avkriminalisering och hjälp till de som behöver sett en minskning i antalet dödsfall de senaste decennierna har den svenska taktiken – att gripa, bötfälla och fängsla så många brukare som möjligt – lett till en fyrdubbling i drogrelaterade dödsfall bara de senaste tjugo åren.

Genom ett fokus på perfektion i bostadsbyggandet, med ett enormt regelverk som ska göra alla bostäder så vackra, användningsbara och stora som möjligt, har vi rusat rakt in i en enorm bostadskris, med en situation där drömmen om en lägenhet i Stockholm blivit ett rent skämt för de flesta. Men vad gör det? Den som väl får ett förstahandskontrakt har en riktigt schysst lya, till skillnad från de sunkiga men lättåtkomliga lägenheterna i Paris eller Berlin.

Samma situation breder nu ut sig över flyktingpolitiken. När vi hör Löfven och Romson prata om en gräns som nåtts har de en poäng. Vi kan inte längre bibehålla samma höga kvalitet på mottagandet som vi gjort tidigare, inte utan ett stort tillskott med pengar i form av exempelvis höjda skatter. I socialdemokratins värld måste de alltså välja – att skrota hela systemet och stoppa invandringen, eller att göra vad som krävs för att allt ska vara perfekt. Den rödgröna regeringen tar hellre emot ett halvdussin flyktingar och serverar dem champagne och kaviar, än de tar emot flera tusen och låter dem sova i en gymnasiehall. Att sova i en gymnasiehall är nämligen, till skillnad från att försöka somna till ljudet av al-Assads bomber och Daesh-krigares vrål i ett brinnande Syrien, inhumant.

Flyktingfrågan blir väldigt lätt en rent ekonomisk fråga som låter som ett nollsummespel, men är det inte. För varje flykting vi tar in idag skulle vi kunna ta in många, många fler, om vi bara ändrade i regelverket. Om vi kunde snabbhantera de som ändå regelmässigt beviljas uppehållstillstånd, som bland andra Viktor Banke föreslagit. Om vi kunde låta Migrationsverket hyra stora lokaler som ändå står tomma, men som inte uppfyller dagens kvalitetskrav, som de själva föreslagit. Om vi sänkte ersättningarna och tog bort den retroaktiva föräldrapenningen, som bland andra Johan Norberg föreslagit. Men istället för att låta de som kommer hit avgöra om de anser att kvaliteten duger, bestämmer vi åt dem att det inte är bra nog. Precis som vi varje år berättar för tusentals studenter som söker bostad i Stockholm att lägenheterna inte duger, att vi måste fixa till dem först och slänga på några nollor på prislappen.

Genom regeringens förslag höjs nu istället kostnaden per mottagen människa, i och med nya regelverk kring bland annat tillfälliga uppehållstillstånd – något som de rödgröna gång på gång vänt sig emot just med argumentet att det är dyrt och ineffektivt. Med hårda gränskontroller krävs heltidsavlönade poliser som egentligen redan hade fullt upp med annat, och dyra nyrekrytering för att ta deras platser har redan påbörjats.

Folkhemmets dröm om perfektionism borde ha dött med Per Albin Hansson. Det är dags att kompromissa med kvaliteten, att sluta bestämma vad som duger åt andra – bara då kan vi faktiskt rädda liv, och slippa se tillbaka på 2015 som året då vi lät en ny förintelse ske medan vi stängde dörrarna och blundade.

Anton Nordenfur är liberal debattör och styrelseledamot i Piratpartiet. Hen bor i ett kollektiv i Uppsala och bloggar på anton.nordenfur.se.

 • Pingback: Replik: Anton Nordenfurs resonemang skulle täppa till flödet av flyktingar | Frihetssmedjan()

 • TangoS

  Pengar kan inte lösa alla problem. Detta är chockerande. Många vägrar inse det och beskyller den som påpekar det för att vara rasist. Faktum kvarstår. Det finns ett begränsat antal tomma lägenheter i Kramfors. En begränsat antal gymnastikhallar.

  Att bygga nya bostäder tar åratal i Sverige. Att ändra regelverken som förhindrar oss att bygga nya billiga bostäder tar oxå många år.

  Inte ens med alla pengar i världen kan vi köpa oss den tid vi inte har

  • marlies

   Helt rätt. Det borde uppmärksammas att dom civila är katastroflösning först,
   så långt det går och att man får beta av pappershetsen efter hand, med ekonomiskt bidrag för nödvändigt. Det finns en psykologisk del. Att en del bygger murar för sig och andra i trauman. För egen uppbyggnad nödvändigt.
   Bearbetning tar tid. För detta behövs ro. Lite Arkimedes princip. Att kunna sammankoppla det inre med det yttre. Bygga murar gör vi automatiskt omedvetet, efteråt kommer vi på det.

 • Pingback: radio bubb.la – 28/11 | radio bubb.la()

 • marlies

  Ja, det är alarmerande med dödsfall av droger. Idag finns en beställningssida på internet. Ett billigare alternativ med värre klassad kemisk narkotika än heroin. Flödet avgör farligt användande, inte nolltolerans. Sedan är det ORSAKEN till önskat användande som ska fokuseras. Påverkan märks inte heller med nya substanser utåt.
  Först vid abstinens, då det är mycket allvarligare än tidigare. Eftersom det ibland ingår tydliga bruksanvisningar tror folk det är ofarligt. Fortfarande är det köparna som leder till langare, men internet kamouflerat vad gäller ursprung. Tuffa straff för tung narkotika. En del tror att vore det gratis drabbas ingen. Tror inte anhöriga, familj håller med. Behandling, sjukvård, ambulans inte gratis. Inte psykiskt lidande heller.
  Sedan hamnar dom i stora ekonomiska skulder, allt går till droger och räkningar obetalda, med vräkning som följd, samt hotfulla besök hos anhöriga.
  Ingen vet sin känsligaste gräns vid användning.
  Helt klart finns det bättre livshöjande alternativ.

 • marlies

  Livet är inte svart eller vitt, bra eller dåligt utan både och för alla. Nolltolerans har vi i trafiken, för att det ska vara säkert att ta sig fram för ALLA ! Status sitter i skallen på folk, inte i bostäder och flyktingmottagande. En grundtanke om nödvändigt lika för alla måste finnas. Inte försvarbart att klass skillnad ökar i samhället till ingen högre väsentlig livskvalitet för mängden. De letar nålar i en höstack som sitt eget försvar.
  Skulle inte världen ha en allvarlig influensa, utan fungerande medicin hade artikeln inte skrivits. Bra om inte Sverige apar efter andras misslyckande. Miljonbostäder byggdes för ett rationellt näringsliv med allt i närhet. Inte aktuellt idag när många lever med bidrag i olika former. Inte lyx för resterande heller. Vi ska vara inriktade på att häva droghandel i sophinken, samt bygga för social gemenskap i blandat boende.
  En dröm med hus på höjden, odlings, fritidsterasser, gemensamma lokaler,
  ett kretsloppsanpassat förbrukningssystem i det samma där man bor. Gröna parker däremellan för alla. Plan byggnation för äldre, funktionshindrade och aktiviteter för alla i åldrar, kultur och klasser. Inte att folk glor ensamma i lägenheter i hela väst, medans andra bor tätt med hur många som helst i små lägenheter.
  Vi har hur mycket yta som helst. Ett land med mängder kreativa, där flyktingar självklart får plats. Folk med enbart ledande funktion är sällan kreativa själva.

 • marlies

  Hade inte droger tillåtits hade inte folk dött. Så otroligt mycket dumt skitsnack.
  Som om vi drack droger fritt istället för kaffe och läsk skulle alla må bra ? eller vad menas i artikeln ? Snacka om penningsugna idioter, totalt utan hänsyn och ansvar för befolkning. Skamligt att det går att beställa på internet, ett lidande och plåga när abstinens sätter in, en kostnad även för anhöriga , samhället och eventuella barn i närhet. Än värre att ORSAK till behov finns utan åtgärd. Som att sätta plåster på något så det inte syns.Det räcker med alla psykpiller som plåster utan åtgärd, en industri.

%d bloggare gillar detta: