Senaste nytt

Platt skatt och randsk satanism

Peter Persson (S)

Peter Persson (S) är orolig för randsk satanism, eller som han själv också kallar det, platt skatt.

I ett desperat försök, och som sista flämtning mot idén om platt skatt försöker den socialdemokratiska riksdagsledamoten Peter Persson förklara det “högerextremt”. Han tycks ha tappat all förmåga att tänka logiskt och avfärdar idén på grunden att den kan associeras med filosofen Ayn Rand, något som automatiskt bör innebära ett förkastande. Persson drar vidlyftiga paralleller mellan platt skatt och satanism, vilket i och för sig kan förmildras faktumet att Persson kallar sig själv ”övertygad socialist”.

Perssons interpellation finns på riksdagens hemsida och lyder:

”Så kallad platt skatt är något som på 1970-talet började förespråkas av olika nyliberala ekonomer med Milton Friedman i spetsen. Idén är också förknippad med den högerextrema filosofen Ayn Rand om vilken Wikipedia skriver: ”Hennes extrema fördelningspolitiska idéer, vilka byggde på avskaffande av all form av beskattning och bidrag, total privatisering av allt som traditionellt anses gemensamt inklusive staten som företeelse, ansågs även i USA som utopiska.” Vidare uppges hon ha inspirerat såväl Margaret Thatcher som Anton LaVey, grundare av Church of Satan.”

Precis så skriver Peter Persson i sin interpellation till finansministern 17/1. Från platt skatt till Ayn Rand och Church of Satan. Det är och kommer alltid vara förundransvärt hur den här mannen ens kom in i plenisalen över huvud taget.

Han begår flera felslut i sin analys av platt skatt. Det första felslutet är det klassiska “guilt by association”; bara för att någon eller något kan sammankopplas med Ayn Rand så är det inte automatiskt fel. Det andra felslutet som kallas “slippery slope” begår han också; att man är för platt skatt implicerar inte att man är för Ayn Rands filosofi och än mindre för Church of Satan, vad det kan nu kan tänkas innebär för hemskheter.

Vad som mer kan vara värt att poängtera är att Persson faktiskt inte lägger fram ett enda sakligt argument. För att gå in på vad han skriver mer i detalj så har Ayn Rand, eller den objektivistiska rörelsen, aldrig uttryckt sig vara för platt skatt. De förespråkare snarare ingen skatt alls. Jag har varit oförmögen att hitta någonting alls om det, faktiskt. Ändock så hänger han återigen upp sig på just Ayn Rand.

”Min fråga till finansministern är: Är så kallad platt skatt, som har sin grund i bland andra den högerextrema filosofen Ayn Rands filosofi, något som statsrådet kommer att verka för i den framtida skattepolitiken?”

Så avslutar han sin interpellation. Jag suckar samtidigt. Han använder den osäkra källan Wikipedia som grund för en interpellation i Sveriges riksdag. Platt skatt är inget som självklart kan sammankopplas med Ayn Rand, och även om det vore så är det inget sakligt argument. Emellertid är det dumt att kalla Ayn Rand för högerextrem. Högerextremism är en tämligen svårdefinierat begrepp som i folkmun associeras med populism och nationalism snarare än med marknadsekonomi och liberalism.

P.S.

Snälla, Peter Persson, helst kan du kalla Ayn Rands idéer för ”objektivism”, och om du verkligen måste för ”randianska”, men låt bli ”randsk”, för allas skull.

andreas [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: