Senaste nytt

Krönikörer

Förutom våra fasta medarbetare har Frihetssmedjan ett antal fristående krönikörer, som regelbundet bidrar till den liberala idédebatten.


Alina Koltsova har sedan 2010 engagerat sig i Grön Ungdom och är sedan mars 2015 sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan. Med 11118433_10152868803113597_2060322605_n 

sin tatariska bakgrund räds hon inte för att ta utsatta minoriteter i försvar och öppet visa sitt motstånd mot Putin. Friheten att få vara den man är står alltid i fokus för Alina, även om det skulle innebära att svära i kyrkan.

Du kan följa henne på @koltsovagreen


AdemirAvatarAdemir Zilic är sen mars 2015 utrikespolitisk skribent på Frihetssmedjan. Engagerad medlem i Liberala ungdomsförbundet och Folkpartiet sen 2011. Bor i Linköping, uppvuxen i Göteborg och född i Modrica (Bosnien-Hercegovina). 25 år gammal. Har en filosofie kandidatexamen med statsvetenskap som huvudinriktning, samt en masterexamen i International and European Relations. Han brinner för internationella frågor, särskilt Europafrågor, och mänskliga rättigheter globalt. 2014 var han en av Folkpartiet Östergötlands två kandidater till Europaparlamentet och planerar att kandidera igen i nästa val. Det finns enligt honom inget roligare än att möta väljarna och diskutera frågor som rör Europa och vår gemensamma framtid.

Du kan följa honom


Privat

Privat

Gustav Motte bor i vackra Halland. En twitter-mumrik, med bakgrund inom moderata ungdomsförbundet. Värderar människor som är principfasta och den amerikanska drömmen högt. Man ska inte ta något föregivet, samt att hårt arbete leder till lycka. Mat från Mellanöstern, god musik och alldeles för långa kvällar är guds gåva till pöbeln. Gustav ser sig som en liberal, och lutar sig mot den högra väggen. Han är till häften fransk, vilket har givit honom en naturlig skepticism mot auktoriteter. Ogillar höga skatter, moralism och fanatism. Allt kan egentligen lösas över ett glas vin, problemet är bara att systembolaget inte har kylskåp.

Du kan följa honom @mottfull


Privat

Privat

Johanna Kärrman bor i Köpenhamns förort Malmö, är juriststudent och aktiv centerstudent. Var aktiv medlem i MUF 2010-2014, och några år i Unga Aktiesparare. Förutom att plugga, uppröras på twitter och filosofera gillar jag musik i alla dess former. Inget politiskt ämne ligger mig närmast om hjärtat – det viktigaste är att människor har det bra och att skatten är låg. Jag är starkt övertygad om att alla mynt har minst tre sidor, att bollar inte måste vara runda och att man visst kan vänta för länge.

Du kan följa henne @J_karrman


Leo Gerdén är 13 år gammal. Han är engagerad och aktiv i CUF. Han bor i Stockholm d12804242_194694380896292_1257308815_när han också går i skola. Han brinner för utbildnings-, näringslivs-, och invandringsfrågor. Han har alltid varit liberal och tror på individen före systemet och en individanpassade skola. Han står också upp för låga skatter och att ha ett generöst flyktingmottagande. Hans liv består av plugg och politik, inte så mycket mer. Han älskar att skriva och göra sin röst hörd. Han driver också på för att barn och unga ska få större plats i media. Följ honom på Twitter @minicuffaren.


Per är initiativtagare till Frihetssmedjan och fungerade mellan 2011 och 2016 som projektledarePer_Pettersson_white-bge och chefredaktör. Per skriver ofta om frågor som rör mänskliga rättigheter, hbt-frågor, personlig integritet eller sexualpolitik.

Per drivs i första hand av livsstilsliberala frågor och blir alltid lika arg när det offentliga eller någon annan utomstående vill lägga sig i vilka livsval människor gör. Han har inte heller mycket till övers för onödiga och förlegade sociala koder, så som föreställningen att det inte går att ta någon på lika stort allvar om de har färgat håret rosa eller blått. Han har en bakgrund som civilingenjörsstudent i medieteknik från KTH och studier i medie- och kommunikationsvetenskap från JMK.

Twitter: @Perzec
Personlig blogg: http://perpettersson.eu


nova-jeanette nilsson

Nova-Jeanette Nilsson är ordförande för Centerpartiet i Malmö. Som politiskt aktiv till titeln och en vildhjärna till personen låter jag alltid person gå före don och frihet, kvickhet, förnuft och snällhet framför allt. Yttrandefrihetslagen är den enda lag som förtjänar respekt. Jag är barnet i kejsarens nya kläder.
Du kan följa Nova på @NovaJNilsson

 


TjerlerupAvatarTorbjörn Jerlerup är liberal, medlem i Socialdemokraterna och en politisk och engagerad människa. Han har sitt hjärta i liberalismen, arbetarrörelsen och piratrörelsen. Sin grund har han i vänsterns kamp för sociala skyddsnät och lika villkor i livet för alla, piraters krav på personlig integritet och skydd mot statliga övergrepp, och liberalismens ideer om ekonomisk frihet och människors rätt att styra över sina egna liv.

Du kan följa honom  


Sophia Barthelson är lärare till yrket, tvåbarnsmor och engagerad liberal, för att inte säga libertarian. För människors rätt att styra sina egna liv. Mot moralism, tvång, livsstilslagar och

skatter (nåja en 5-7% skulle kunna vara acceptabelt och gå till polis, rättsväsende och försvar). Detta till trots fritidspolitiker med uppdrag för Moderaterna i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen på Lidingö, utifrån devisen att den som vill förändra politiken måste vara beredd att hugga i själv. Älskar språk, litteratur och olika kulturer. Brinner för frågor om barns utveckling och utbildning, samt migration. Djurvän och icke köttätare. Även intresserad av miljö, såväl vår livsmiljö på jorden som stadsmiljön runt omkring oss. Rädd för inskränkthet, för religiös fanatism och för Putin.

Du kan följa henne @Barthelson


Vladan Lausevic är medlem i Liberalerna och individuell medlem i Alliansen Liberaler och Demokrater för Europa. Han har utbildningsbakgrund i historia och Europastudier. Politiskt har han bredare intresse för såväl tunga som lätta politiska frågor. Bland hans favoriter ingår att skriva om identitet, medborgarskap och demokrati som tema. En av hans nyare stora intressen är basinkomst och urbant jordbruk. För Vladan är friheterna och rättigheterna gränsöverskridande samt människan och individen går före. Världen blir bättre genom mer regionalisering och globalisering.

Privat

För Vladan är friheterna och rättigheterna gränsöverskridande där människan och individen går före annat.