Senaste nytt

UD viker för turkiska påtryckningar om kurder

Frihetssmedjan rekommenderar en artikel av Gulan Avci (Fp) på Newsmill idag. Så här skriver hon UD:s beslut att kurder (!) inte får delta i demokratisamtalen i Turkiet.

Jag får plötsligt ett telefonsamtal av Sveriges generalkonsul i Istanbul som säger att ”högsta ledningen på utrikesdepartementet i Sverige” har beslutat att jag inte får delta i panelsamtalet om jämställdhet och demokrati i Turkiet. Detta gäller inte bara mig, utan även Nalin Pekgul (S). Vi får inte delta för att vi är kurder, skriver Gulan Avci, före detta riksdagsledamot (FP)…

Sverige har sedan Carl Bildt blev utrikesminister den mest Turkietvänliga regeringen i EU. Oavsett hur många som dödas, hur många som fängslas, hur många partier som förbuds och hur många grannar Turkiet ockuperar och invaderar så gäller samma svenska hållning.

Turkiet måste tydligen till varje pris bli medlem i EU. Detta har nu gått så långt att ledningen på UD censurerar deltagare på en konferens för att dessa personer är kurder. Det sker på en konferens som ska hållas på Sveriges Riksdag i Stockholm (inte i Ankara), där arrangör är en svensk (inte turkisk) diplomatisk beskickning och där syftet med mötet är att främja en demokratisering i Turkiet.

Att hålla ett möte om demokratisering, och utestänga kurder från en sån diskussion är varken demokratiskt eller klokt! Det påminner mig om det som Martin Luther King i USA, sa om amerikanska konferenser om demokrati där färgade inte fick delta.

– Minns ni vad Abraham Lincoln sa? En nation kan inte vara till hälften slav och till hälften fri?

Bör en demokratikonferens vara halvdemokratisk? Går det?

%d bloggare gillar detta: