Senaste nytt

Folkpartiet vill införa tvångsarbete

Vi läser på SVT och Smålandsposten att Folkpartiet vill att de med socialbidrag ska krävas på motprestationer för att få pengar. Kravet bör regleras i lag och därmed vara obligatoriskt för landets alla kommuner, anser partiet.

AK-arbete i Sundsvall på 20-talet.

 Det kan handla om att delta i arbetsförmedlingens program. I dag ger arbetsförmedlingen för lite stöd till de socialbidragstagare som söker jobb och där kan stödet öka, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Partiet vill att kravet ska vara lagreglerat och därmed obligatoriskt i alla kommuner.

Tvångsarbete har aldrig varit en speciellt populär tanke i liberala led. Senaste gången regeringarna hade tankar om att koppla ihop försörjningsstöd och tvångsarbete var på 20-talet då arbetslösa tvingades ta underbetalda, tunga arbeten, ofta långt hemifrån, för att få pengar. Maskiner användes sällan. För att pressa ner lönerna fick människor arbeta utan maskiner!

Tvångsarbetena kränkte ofta arbetarnas rättigheter grovt. FAS-3 eländet idag har visat att det är samma sak än idag.

Tvångsarbeten medför vissa små problem.

* Tvångsarbeten medför att de med bidrag får det svårare att söka jobb. De måste ju tvångsarbeta istället för att söka jobb.

* Tvångsarbetarna är beroende av pengarna, har ingen fackförening, och har därmed små möjligheter att protestera då deras rättigheter kränks.

* Tvångsarbetarna konkurrerar oftast med någon, även då det påstås att ingen konkurrens finns. FAS-3 har redan visat detta. På 20-talet krossade den tidens tvångsarbeten, AK-arbetena, ofta lokala entreprenörer som brukade utföra lokala infrastrukturarbeten. De kunde inte konkurrera med AK-arbetarnas låga löner. De stör marknadens frihet, kort och gott.

Fas-3 är för övrigt en större arbetsgivare än Volvo idag läser vi i Aftonbladet.

* Och, sist men inte minst… Tvångsarbeten är grundade på… tvång! Tvång är inte speciellt människovänligt!

Många av de som uppbär försörjningsstöd (socialbidrag) idag har ändå ett helvete med handläggare som hittar på egna regler vartefter och ställer till problem. Det är inte så länge sen vi t.ex. hörde om en tjej som stängdes av från stödet för att hon på sin facebooksida hade skrivit något om socialen som av socialen uppfattades som kritiskt och olämpligt.

Hur är det med Folkpartiets kontakt med de människor som är de svagaste i vårt samhälle. 

(se även Alliansfritt Sverige)

%d bloggare gillar detta: