Senaste nytt

Är Kinapuffar rasistiska?

Vi läser i Helsingborgs Dagblad och Aftonbladet att Fazer ska ändra sin förpacking godis, kinapuffarna, eftersom en HD-journalist påpekade att förpackningen kan anses vara rasistisk.

Så här skrev Patrik Lundberg på HD:

”Att skämta om och skratta åt asiater tycks vara den enda rasism som kan gå obemärkt förbi. Det räcker att stretcha ögonen med fingrarna eller säga L i stället för R, så kiknar publiken av skratt. (…) Se bara på Fazers Kina-godis, vars förpackning pryds av en knallgul asiat med rishatt och ögon sneda som en lördagsfylla. Inte ett dugg bättre än Nogger black, glassen som gav upphov till ramaskri och fick dras tillbaka.”

På det svarade Fazer så här:

 – Vi har tagit till oss av de synpunkter som vi har fått, och kommer att ändra förpackningen, säger Sofia Liljefors-Edlund, kommunikationsdirektör på Fazer.

Att se rasister bakom varje gatuhörn gynnar inte kampen mot rasismen. Nogger-black historien ledde inte till något bra för kampen mot rasismen, eftersom det utspelet var så löjligt. Detta fazerutspel lär leda till samma sak.

För övrigt…

Efter detta journalistiska utspel förväntar vi oss att en kommande krönika av denne journalist attackerar användningen av stereotyper inom sportjournalistiken på HD. Detta skrämmande exempel på användning av generaliserande stereotyper bör speciellt beaktas: Sillastrybare är som elefanter.

Dessutom kan vi undra hur länge de finska pinnarna får kallas finska!

 

 • MTBSvetto

  Trams, det får bara omvänd effekt. Angående den där glassen så fanns det inte i min värld att köpa en glass med lakritssmak innan folk började gråta ut i media om rasistiska glassar. Äcklig som fan är glassjäveln, men man köper ju en då och då bara för att.

  Får väl köpa på mig ett lager med Kina-godis innan de ändrar på den.

  • Per Pettersson

   Helt riktigt, det är bara fånigt att leta efter rasism överallt. Det här kastar bara ett löjets skimmer över de organisationer och personer som letar efter rasism överallt. Kontraproduktivt, som du säger.

 • Daniel

  När Klas Lund et al, dvs de verkliga nazisterna är marginaliserade och har förlorat det stöd de trots allt hade på 90-talet riktas den antirasistiska fokusen mot godisomslag och demokratiska partier som för en nationalistisk och invandringskritisk politik.

  Senator Joseph McCarthy jagade kommunister och när han inte hittade dem så skapade han dem. De som engagerade sig i fackföreningar var plötsligt kommunister av Stalins dignitet. På samma sätt skapar antirasistiska organisationer rasister som de kan stämpla och förfölja.

 • Det finns uppenbarligen inge reell rasism i Sverige eftersom man måste angripa godispåsar. Svenskars påstådda rasism är en myt.

 • Mangan

  ”Fotbollslandslaget är som Knutby” satte Patrick Ekvall som rubrik på en för all del löjlig krönika för några år sedan (det var under kvalomgångarna till något EM eller VM). Hans vinkling var att de ”bara knäpper händerna och förnekar interna konflikter”, han var m a o arg för att de enskilda spelarna inte sprang och snackade skit om varann hos honom. Vi förväntar oss att landslaget,. och inte minst Zlatan, borde ha känt sig djupt kränkta över denna ondskefulla jämförelse med fanatiska pastorer och lejda mördare, inte sant?

 • Lite äpplen och päron. Stereotypa uppfattningar går igenom överallt, oavsett om det rör sig om filmer eller godisförpackningar. Nogger Black tangerar väl lite gränsen. Negerboll är uppenbart rasistiskt. Kinapuffar, kanske bilden, inte namnet. Jämför de två senaste.

  Neger-boll är riktat mot personer som är mörkhyade. En negerboll; flera negerbollar – en person; flera personer. Det finns ingen anledning att hålla sig fast vid ”vanan” att namnge en chokladboll för negerboll lika lite som det finns att kalla homosexuella för homofiler, som man gjorde på tidigt 1900-tal. ”Vi har alltid sagt så och ska alltid göra det”, visst – men folk tog förmodligen lika illa vid sig då som nu. Men då var det ännu inte icke-PK. Men det finns ingen anrik, svensk tradition som försvaras genom att folk vägrar ta till sig sunt förnuft. Det finns ingen rim och reson i att allt som är PK per definition är fel. Negerboll är ett sådant exempel där det handlar om känslighet och kränkning, men inte överkänslighet eller lättkränklighet. Vi skulle lika ha kunnat kalla dem för ”slavbollar” och folk skulle försvarat dem lika vigoröst idag – och det vore lika fel.

  Kina-puff däremot är inte riktat mot personer utan mot ett land och delvis en kultur. Och vad är en puff? Det torde tveklöst falla inom det tillåtna, på samma vis som att det finns ett intresse i att öppet kunna ha en humoristisk infallsvinkel mot andra kulturer utan att det behöver vara rasism. Namnet är inte mer rasism än att säga ”italiensk pizza” eller ”danskt wienerbröd”. Bilden, däremot, spelar på stereotyperna och man behöver inte vara lättkränkt eller överkänslig för att ta illa upp av den. Bilden visar upp en stereotypisk, gammal bild av den klassiska asiatiska människan vars karakteristika säkerligen kan checkas av mot valfri bok om rasbiologi. Jag ogillar den.

  Det behövs ingen ond vilja eller medveten aktiv rasistisk agenda för att rasism ska verka. Samtidigt är inte allt som någon i en minoritetsgrupp tar illa vid sig av rasism. Det essentiella är att försöka hålla isär de två och vara intellektuellt hederlig och konsekvent. Jag ser inget vettigt, logiskt försvar (jag ser inga sunda argument för öht, även om det kanske finns) för att ”negerboll” ska accepteras. Jag ser däremot ett vettigt, logiskt försvar (och inga sunda argument mot öht, även om det kanske finns) för att ”kinapuff” inte ska accepteras. Bilden däremot är precis tvärtom.

  • Per Pettersson

   Nej, negerbollar är inte rasistiska. Det är ett gammalt namn som inte hade med rasism i den moderna betydelsen att göra. Nogger Black är inte ens nära gränsen, Nogger är ett gammalt namn på en glass och ”black” syftar på lakrits. Det säger mer om hur de som tycker att det låter rasistiskt tänker, än om dem som kom på namnet.

   Många saker går att tolka rasistiskt om man vill, men det mesta är inte menat så och ingen skulle reagera på det om de inte fick berättat för sig vad de borde tycka om det.

   Rent allmänt, anser jag att den grundläggande meningen med något är det viktigaste. Kinapuffar, negerbollar, Nogger Black – inga av dessa har varit menade att vara nedvärderande eller hatiska mot något eller någon. Att bedriva kampanjer mot dessa är bara fånigt och kastar ett löjets skimmer över viktigare saker, så som att bekämpa diskriminerande förbud mot vissa religioner och så vidare.

 • musse

  Jag tycker om Fazers choklad men om någon frågar så säger jag att jag föredrar Cloetta. Man vill ju inte bli kallad Fazist.

  • Per Pettersson

   Det här kan vara den bästa kommentaren vi har fått här på Frihetssmedjan hittills 🙂

 • marlies beushausen

  varför får rasister uppgifter ? dom ser fiender i allt och måste snabbt döpa om allt så ingen kommer på dom.

%d bloggare gillar detta: