Senaste nytt

Är Kinapuffar rasistiska?

Vi läser i Helsingborgs Dagblad och Aftonbladet att Fazer ska ändra sin förpacking godis, kinapuffarna, eftersom en HD-journalist påpekade att förpackningen kan anses vara rasistisk.

Så här skrev Patrik Lundberg på HD:

”Att skämta om och skratta åt asiater tycks vara den enda rasism som kan gå obemärkt förbi. Det räcker att stretcha ögonen med fingrarna eller säga L i stället för R, så kiknar publiken av skratt. (…) Se bara på Fazers Kina-godis, vars förpackning pryds av en knallgul asiat med rishatt och ögon sneda som en lördagsfylla. Inte ett dugg bättre än Nogger black, glassen som gav upphov till ramaskri och fick dras tillbaka.”

På det svarade Fazer så här:

 – Vi har tagit till oss av de synpunkter som vi har fått, och kommer att ändra förpackningen, säger Sofia Liljefors-Edlund, kommunikationsdirektör på Fazer.

Att se rasister bakom varje gatuhörn gynnar inte kampen mot rasismen. Nogger-black historien ledde inte till något bra för kampen mot rasismen, eftersom det utspelet var så löjligt. Detta fazerutspel lär leda till samma sak.

För övrigt…

Efter detta journalistiska utspel förväntar vi oss att en kommande krönika av denne journalist attackerar användningen av stereotyper inom sportjournalistiken på HD. Detta skrämmande exempel på användning av generaliserande stereotyper bör speciellt beaktas: Sillastrybare är som elefanter.

Dessutom kan vi undra hur länge de finska pinnarna får kallas finska!

 

%d bloggare gillar detta: