Senaste nytt

Övervakningsutrustning åt Khadaffi

2010 avslöjades det att det statligt helägda ”Rymdbolaget” försökte sälja ett system för flygburen övervakning till de libyska myndigheterna. Systemet skulle användas för att övervaka flyktingar i Libyen .  SVT avslöjade också att handelsminister Ewa Björling (m) aktivt stödde affären, och hade hjälpt till med marknadsföringen mellan bolaget och diktaturen.

”Vi kan hjälpa er att hålla efter flyktingsituationen utmed gränserna och ute på Medelhavet”, sa Rymdbolagets Björn Ohlson då till Libyens handelsminister.”

Affären stoppades tack och lov.

Tur är nog det, eftersom systemet säkert hade kommit att användas mot frihetsrörelsen under de första viktiga veckorna innan Natos flygförbud.

Övervaka internet

Men andra internationella bolag var inte lika tveksamma till att sälja deras mest sofistikerade övervakningsutrustning till Khadaffi som svenskarna var.

I Tech Today läser vi  att Libyens system för att övervaka internet byggdes upp med sofistikerad utrustning från Frankrike (Amesys), USA (Narus, tillhörande Boeingkoncernen), Kina (ZTE) samt VASTech SA från SydAfrika.

Ifrån Amesys fick de systemet Eagle. På deras hemsida beskrivs det så här:

”On its website, Amesys says its “strategic nationwide interception” system can detect email from Hotmail, Yahoo and Gmail and see chat conversations on MSN instant messaging and AIM. It says investigators can “request the entire database” of Internet traffic “in real time” by entering keywords, email addresses or the names of file attachments as search queries.”

Stealthteknologi för bilar

I dagens Jyllandsposten läser vi att Khadaffi dessutom köpt en avancerad bil från Frankrike. Även här var Amesys leverantör:

De sålde en specialdesignad Mercedes ML (se bilden) till Liibyen, med pansarskydd och utrustning som bland annat kan neutralisera elektriska fält i en radie på 100 meter runt bilen, och störa radiofrekvenser. Dess stealthteknik gör att den är nästan osynlig vid radarsökningar eller genom infraröda sökningar.

Det var den dåvarande inrikesministern, Nicolas Sarkozy, som nu är president, som godkände försäljningen av bilen.

Vi på Frihetssmedjan undrar om det var denna bil Khadaffi flydde ut ur Tripoli i också?

 

%d bloggare gillar detta: