Senaste nytt

SD satsar 20 miljoner på hemslöjden

Sverigedemokraternas logga överlagd på Riksdagshuset

HÖSTBUDGETEN Sverigedemokraterna har presenterat sitt förslag till statsbudget, ”All politik handlar om prioriteringar”. I den visar SD vad de prioriterar högst – bland annat hemslöjd.

Sverigedemokraternas logga överlagd på RiksdagshusetVad är offentlig kärnverksamhet? De flesta svarar säkert vård, skola och omsorg. Liberaler börjar ofta med att nämna rättsväsendet. Få människor skulle nämna hemslöjd som ett område som staten ska ta sitt finansiella ansvar för.

Sverigedemokraterna är av en annan åsikt. I sin budgetmotion All politik handlar om prioriteringar väljer de att lägga fem miljoner kronor extra varje år på Nämnden för hemslöjdsfrågoren utgiftspost som ofta är bland de första att nämnas när liberaler pratar om saker staten gör som den egentligen inte borde.

Vad blir nästa steg? En SD-motion om att knyppling och dalahästmålning ska ingå i SFI?

Utgiftsposten för Nämnden för hemslöjdsfrågor hittar du på sida 135 i Sverigedemokraternas budget.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • Gaikokujin

  ”Vad blir nästa steg? En SD-motion om att knyppling och dalahästmålning ska ingå i SFI?”

  Tja, varför inte? Om någon minns humorserien om vikingen Sloke med Micke DuBois som gick på TV på 90-talet så fick den nyss uppvaknade vikingen gå SFI tillsammans med invandrare. Där fick de bland annat lära sig att dansa runt majstången. Dansen leddes av en manisk Bosse Larsson.

  I Hipp Hipps version av svenskutbildning fick eleverna bland annat lära sig att undvika att gå ut i trappuppgången när grannen var där (man vill ju undvika pinsamt småprat med någon man inte känner) samt att man först ska ta trillingnöten ur Aladdinasken.

  Så varför inte hemslöjd?

  • Per Pettersson

   Tja, SD:s politik är ju rätt ofta ett dåligt skämt, så det vore ju helt i linje med det då? 🙂

   • Daniel

    Den åsikten är din. Frågan är om den är välgrundad eller grundar sig på förutfattade meningar?

 • Jag tycker att nyheten är lite väl orättvis mot Sverigedemokraterna. Visst, de vill höja anslagen till hemslöjd med nio miljoner kronor. Det är mycket. Men att skriva en nyhet om det utan att ens nämna att det är precis vad alliansregeringen just gjort är skevt. Alliansen höjer i denna budget anslagen till Nämnden för hemslöjdsfrågor från två till elva miljoner kronor. (Se budgeten här.)

  • Per Pettersson

   Lika knasigt det. Det hade jag dock inte koll på; allt vi skriver om är inte sånt vi själva suttit och lusläst dokument för att hitta. Ibland hittar andra saker åt oss som är värda att uppmärksamma.

   För övrigt så är siffran fem miljoner kronor per år (dvs 20 miljoner på fyra år) utöver det som Alliansen föreslår i sin budget. Så om Alliansen nu föreslår en ökning med 9 miljoner per år, så lovar SD en ökning med 14 miljoner per år.

 • Micke

  Det bästa är att slå ihop denna nämnd med kulturdepartementet eftersom det är där den här hemma.

  På så sätt kan inte fascisterna skilja ut den och använda den för politiska ändamål eftersom dom inte skulle vara förmögna att skilja ut den ur det övriga innehållet i kulturdepartementets verksamhet.

  Behöver vi statligt stöd för kulturell verksamhet baserad i folktraditionen?

  Absolut.I synnerhet är det viktigt på landsbygden där det utgör en del av underlaget för företagsamhet och utveckling.

  • Daniel

   Förvisso. Utan hemslöjd, inga dalahästar…

%d bloggare gillar detta: