Senaste nytt

Fånigt och onödigt om politik och religion

Sverigedemokraternas logga överlagd på Riksdagshuset

Sverigedemokraternas logga överlagd på RiksdagshusetRiksdagens öppnande idag inleds, traditionsenligt, med en gudstjänst. Precis som vissa tidigare år så är den multireligiös, med såväl präst som rabbin och imam på plats för att läsa texter ur de olika religiösa skrifterna. Självklart protesterar Sverigedemokraterna och minst en av deras ledamöter bojkottar ceremonin.

”Beklagligt och provocerande”, skriver Richard Jomshof i ett mejl till SvD. ”Smått ofattbart”, säger Erik Almqvist, som valt att inte delta i gudstjänsten.

Sverigedemokraternas attityd är lika fånig som vanligt. Men den intressantare frågan är förstås varför ett sekulärt samhälle över huvud taget ska ha en religiös ceremoni inför öppningen av sin högsta folkvalda församling. Om historien – såväl äldre som nutids – lärt oss något, är det väl att religion och politik ska hållas så långt åtskilda som möjligt.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

  • Sanity

    ”Därför gör det mig illa berörd att man idag valt att återigen politisera gudstjänsten” – tyckte Åkesson. Undrar vad han tänkte när han skrev de orden i sin debattartikel? Tänkte han de orden när han tågade ur kyrkan förra året?
    Vet Åkesson vad som menas med att politisera?
    ”Kristendomen är en omistlig del av vårt arv och vårt sätt att leva” – Det är väl det som staten idag har avsagt sig från att tillhöra? Vi ska inte ha någon statsreligion. Vi ska vara öppna för alla religioner. Vi ändrar om våra traditioner hela tiden för att öppna upp oss för alla.. Jag tror att Jimmy Åkesson har missat något i detta.

%d bloggare gillar detta: