Senaste nytt

Björn Brändewall (Fp) replikerar Mathias Darmells öppna brev till Jan Björklund

Jag läste med intresse partikollegan Mathias Darmells öppna brev till Jan Björklund den 18 december, där Björklund och Folkpartiet liberalerna uppmanas ”noga tänka igenom sina uttalanden gällande migration och integrationspolitiken”. Men jag känner inte igen mig.

Tyvärr är kritiken är så generellt formulerad – inte en enda sakfråga nämns – att det inte framgår i vilken riktning Darmell egentligen vill se förändring. I kommentarfältet blir han dock lite tydligare: ”Tyvärr har debatten, styrd av SD uteslutande handlat om kvoter och kvantitet istället för att riva hinder för nya svenskar att etablera sig, försörja sig och bygga ett nytt liv i Sverige.”

Men när jag läser detta känner jag igen mig ännu mindre! Se till exempel den senaste debattartikeln i SvD (19 december), där FP-topparna Erik Ullenhag och Roger Haddad listar 10 förslag för bättre integration. Artikeln handlar om precis det som Darmell efterfrågar, och vägrar kategoriskt att tala om kvoter och kvantitet. Och detta är inget nytt grepp, utan det är ungefär så här Ullenhag med flera har debatterat i många år.

Enligt Darmell har Folkpartiet ”radikalt misslyckats” med att vara ”den självklara motkraften till nationalism och främlingsfientlighet som liberalismen ideologiskt är”. Detta tycker han när vi nyss har gått till val på slagorden ”Ja till invandring – Nej till rasism”. Kunde vi ha varit tydligare än så?

Kritisera hellre att vi under alliansåren inte har förbättrat integrationen tillräckligt, för det har vi inte. Även om vi har ökat sysselsättningsgraden hos utrikes födda och allt färre står utanför arbetsmarknaden, särskilt bland nyanlända, så går integrationen fortfarande för trögt. Men det beror framförallt på att vi inte fått tillräckligt gehör i Alliansen för vår integrationspolitik. Vi har bland annat velat sänka trösklarna till arbetsmarknaden, men framförallt Moderaterna har sagt nej.

Jag tycker, säkert tvärtemot Darmell, att Folkpartiet behöver hitta tillbaka till sin spetsigare integrationspolitik från 2002, som ju faktiskt har tonats ned totalt idag. Då ägde vi integrationsfrågan. Vi retade gallfeber på kultursidorna, men vi uppskattades av väljarna – inte minst utrikes födda. Det finns ingen motsättning mellan t ex språkkrav för medborgarskap (som de flesta västländer har) och en generös flyktingpolitik.

Om varje utspel inom integrations- och migrationspolitiken numera ska bedömas som en reaktion på Sverigedemokraterna, då vill jag inte vara med. Då har vi gett SD betydligt mer pondus än de förtjänar, och risken är snarare att debatten bland seriösa partier tystnar helt.

Björn Brändewall

Gick med i LUF och Folkpartiet strax innan språkkravet kom. Idag ledamot i Kalmar kommunfullmäktige och riksdagskandidat för Kalmar län

  • Olof

    ”Det finns ingen motsättning mellan t ex språkkrav för medborgarskap (som de flesta västländer har) och en generös flyktingpolitik.” Nej, verkligen inte. Men det är en löjlig regel eftersom att själva processen att bli medborgare i ett land är ett språktest i sig. Det är svårt om inte omöjligt att bli medborgare i ett land där man inte kan språket. Jag har aldrig ansökt om medborgarskap i Sverige, inte du heller, men det gör att varken du eller jag är bra källor på hur det är att ansöka om medborgarskap i Sverige. Men vi kan gör gissningar. Och med tanke på hur det svårt det är att få ordentlig information på annat än svenska på många myndigheter så är det ett tecken på att det är svårt att bo i Sverige utan att prata svenska. Att ställa motkrav på sina medborgare gör vi dessutom redan i rimliga mängder. Du ska följa svensk lag, du ska betala din skatt och så vidare. Men att införa ett språkkrav är en överflödig regel som begränsar oss som land. Skadar det att det finns medborgare som inte kan svenska?

    Min kusin är uppvuxen och bor i USA med en svensk mamma och talar absolut inte svenska, är det problematiskt? Nej, för hen har fått sitt medborgarskap för att hens mamma råkar vara svensk. Ingen som ifrågasätter det. Varför ska vi ifrågasätta om någon faktiskt lägger ned tiden och uppfyller kraven på skötsamhet och att man bott i Sverige ex antal år som finns för medborgarskap?

  • Pingback: Slutreplik: Mathias Darmell svarar Björn Brändewall (Fp) ”Några förvisso ”slagkraftiga” valaffischer har med facit i hand inte alls varit tillräckligt. ” | Frihetssmedjan()

%d bloggare gillar detta: