Senaste nytt

Decemberöverenskommelsen – besvikelser, sveda och glädjebesked

Det blir inget extraval i mars. Istället har sex av riksdagens åtta partier kommit överens om spelreglerna när det inte finns ett majoritetsblock, en överenskommelse som ett av de två övriga partierna säger sig beredda att hålla sig till. Kvar står Sverigedemokraterna med lång näsa och får finna sig i att som 13-procentsparti helt logiskt inte kunna diktera villkoren för politiken.

Besvikelsen bland många allianssupporters är påtaglig. I gruppen Alliansens vänner på Facebook ropas det om att oppositionen avgått och att det bara är SD kvar där.

Hur mycket ligger det i de besvikna allianssupportrarnas protester då? Inte mycket, visar det sig. Det Alliansen har gjort är att få igenom ett frivilligt regelverk för hur det ska vara möjligt att regera i minoritet. Det enda som Alliansen har givit upp är möjligheten att driva igenom sin egen budget med hjälp av Sverigedemokraterna – något de egentligen redan har aviserat att de inte har ett intresse av, då de högst sannolikt tänker lägga egna partibudgetar de kommande åren, för att sen enas om en gemensam budget först till hösten 2018. Samtidigt har de tvingat Socialdemokraterna att gå med på att dels släppa fram Alliansens regeringsalternativ om dess fyra partier gemensamt får fler mandat i riksdagen än det rödgröna blockets tre partier och att dessutom, vilket antagligen svider hårdast med tanke på deras agerande för ett år sedan, gå med på att inte bryta ut saker ur budgeten framöver. Istället får Socialdemokraterna en politisk stabilitet, vilket de ju som bekant är förtjusta i – Göran Persson berömde ju Kinas dito med ett visst avund i rösten för ett antal år sedan.

De eftergifter Alliansen har gått med på är marginella i sammanhanget och kommer i praktiken ha liten påverkan på den praktiska politiken, åtminstone fram till 2018. Vinnarna i den här överenskommelsen är alltså definitivt Alliansens partier, även om exempelvis Centerpartiet inte fick igenom sitt förslag om att lagstifta om att du inte får rösta på en annan budget än den egna. Vilket var lika bra, då de demokratiska spelreglerna hade blivit väldigt konstiga med en sådan lagstiftning.

En intressant sida av det hela är att Jonas Sjöstedt säger att Vänsterpartiet finner sig i överenskommelsen och kommer att respektera den, även om de inte har varit med om att förhandla fram den.

”Det är ett bra besked. Vi har varit löpande informerade om förhandlingarna. Det viktiga för oss är att få fortsätta att förhandla om regeringsbudgeten.”

Jonas Sjöstedt till SvD

Sjöstedt säger att de är nöjda med vad som kommit överens om, vilket förvisso inte är helt konstigt då Vänsterpartiet nuförtiden är ett seriöst parti, men det är ändå lite förvånande att de inte lyfter någon som helst kritik. Vissa har ju påstått att den enda opposition som finns kvar, förutom SD då, är Vänsterpartiet. Men då de dels kommer fortsätta förhandla om budgeten med vänsterregeringen, dels respekterar överenskommelsen, så är det ju tveksamt på vilket sätt de skulle vara mer opposition än Alliansen.

Sverigedemokraterna är, helt förutsägbart, fly förbannade. De har redan hunnit avisera att de ska lämna in en begäran om misstroendeförklaring mot regeringen. Antagligen kommer de vara väldigt ensamma om att rösta ja till densamma, eftersom dagens överenskommelse binder alla andra partier till att släppa fram den regeringskonstellation som har flest röster i kammaren. Sannolikt kommer detta agerande i affekt inte att ge några långsiktiga vinster i opinionen heller, utan enbart tilltala dem som redan är övertygade om att SD är det enda oppositionspartiet. Sandlådenivån blir istället bara mer och mer tydlig och det är nu få som kan missa att SD inte är ett seriöst parti.

Decemberöverenskommelsen, årets längsta nyord, kommer i praktiken inte att innebära så stora skillnader i politiken mot tidigare. Vad som hänt är att det senaste årets utveckling, från budgetbråket i december 2013 till budgetdebaclet i december 2014, neutraliseras och ordningen återställs till att göra det möjligt att ha en hyfsat stabil regering även i minoritet. I ett historiskt perspektiv skulle det kunna framstå som att det gynnar Socialdemokraterna, då det är de som regerat oftast i minoritet, men med det nya parlamentariska läget – ett läge som alltför många ignorerar, exempelvis det faktum att de tidigare ”mittenpartierna” FP och C numera har en politik till höger om M – så kommer detta att gynna alla partier utom Sverigedemokraterna. Då det redan tidigare aviserats vissa förändringar i hur mandat beräknas, vilket gynnar de mindre partierna på de störres bekostnad, så är det helt rätt överenskommelse för framtiden.

Nu ser vi fram emot lite vinterledigt och sen några år där budgeten förvisso är hyfsat säkrad, men där alla andra politiska överenskommelser måste förhandlas fram i kammaren – en sund utveckling för demokratin, så riksdagen inte blir en gummistämpel för vad som förhandlas fram bakom stängda dörrar på samordningskansliet.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: