Senaste nytt

Blir Nybergs spiceartikel den svenska narkotikaforskningens kryptonit?

Spice_drugPå SvD Brännpunkt har vi de senaste dagarna kunnat följa en debatt om drogen spice, som är en syntetisk drog baserad på vissa ämnen som återfinns i cannabis. Forskaren Fred Nyberg skrev en debattartikel om drogen där han drog slutsatsen att den liberalisering vi ser kring cannabis är anledningen till att konsumtionen av spice växer och, givetvis, att de liberala strömningarna därför måste stoppas.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Magnus Callmyr konstaterade bland annat att Nyberg vantolkar en artikel han hänvisar till, som inte alls sa att spice var ett attraktivt alternativ till cannabis utan att 93% av brukarna hellre skulle ha använt cannabis, men att spice vinner på att vara lagligt. Ungefär samma resonemang framför läkemedelskemisten Fredrik von Kieseritzky, samtidigt som han konstaterar att efterfrågan på spice är i det närmaste noll på de platser i världen där cannabis legaliserats. Därmed bygger hela Nybergs artikel på ett logiskt felslut, eftersom den går ut på att liberalare attityder till cannabis ger ökat missbruk av spice.

Nyberg väljer i sin slutreplik att enbart besvara Callmyrs artikel och att strunta i von Kieseritzkys, då den senare ”mestadels går in på frågor om lagar, narkotikabrott, avkriminalisering och svensk narkotikapolitik, som min ursprungliga artikel inte alls handlade om”. Det är ett genomskinligt försök att inte bemöta kritik som han saknar svar på. Istället fortsätter han med samma logiska felslut och hävdar benhårt att liberaliseringen helt är att skylla för användningen av spice och att Callmyr egentligen bara haft en invändning mot en viss formulering i originalartikeln.

Nyberg väljer medvetet att strunta i att en legal tillgång på cannabis utplånar efterfrågan på spice och att de allra flesta brukare av det syntetiska alternativet helst skulle slippa använda den – men att det slår högre att slippa straff för att utsätta den egna kroppen för en substans, än att använda en som är bättre och säkrare men som gör att du riskerar fängelsestraff. Han berör det enbart med att säga att det inte utesluts i vare sig den forskning han hänvisar till eller i den egna artikeln – för att sen gå vidare och hävda att det är den liberalare synen på cannabis som är det farliga och därmed ignorera det han just sagt, som öppnar för den raka motsatsen.

Problemet med narkotikaforskningen i Sverige är att slutsatsen är fastställd på förhand – droger är dåligt och allt vi gör för att så få som möjligt någonsin ska testa dem är per definition bra – och att den så kallade forskningen därmed mest går ut på att hitta belägg för att den slutsatsen är korrekt. Nyberg är ett extremt tydligt exempel på att så är fallet, men han är långt ifrån ensam i detta. Moralismen har fått gå före den vetenskapliga metoden och intellektuell hederlighet på ett sätt som starkt bidragit till att Sverige idag är ett skräckexempel när det kommer till misslyckad narkotikapolitik och nakotikarelaterad dödlighet – vilket vi på Frihetssmedjan uppmärksammade redan två dagar efter att vi startat vår verksamhet.

Svensk narkotikaforskning saknar idag trovärdighet och vad Nyberg antagligen inte inser är att han på ett smärtsamt tydligt sätt ger en ask med spikar och en välbalanserad hammare till sina motståndare att spika igen kistan med. Möjligen har vi de senaste dagarna i realtid kunnat följa början till slutet på den misslyckade svenska narkotikaforskningen och -politiken.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016. Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter. per@frihetssmedjan.se

  • Pingback: Spice och drogpolitik | PlusEtt Bloggen()

  • snobben

    Drogproblematiken borde baseras på ursprung. Hittills har inte nya lagar och droger befriat individer från grundorsaken till användandet. Däremot har det lagt på ytterligare belastning i kropp och själ hos brukaren, som drabbar alla efter tid. Tror inte det finns någon som uttryckt att det var det bästa dom gjort efter att 10 år passerat i missbruk. Att man kan dö av det i överdos vet dom själva.

  • snorre

    Folk borde fatta att eftersom inget förut har försvunnit trots förbud, utan tvärtom, mer kommer in hela tiden. Då borde problemet anfallas och lösas på en helt annan bana.

  • Marlies Beushausen

    moralen och lagen går inte alltid hand i hand. Vi har laboratorium i vår stad att söka substanser av misstankar om farliga kemikalier i narkotikaklassat. Det går trender i användandet och efterfrågan avgör tillgångar och tvärtom. Rykten sprids snabbt. Legaliseringen av arbetslöshet anser jag bidrar till användandet, samt legaliseringen av snabba lån för ingen inkomst. Självklart går brott smidigare med lite flyt i kroppen, vilket ger en annan form av arbete under frivillig basis, med en eventuell bonusbas för egenbruk. Ett eget företagande med andra visioner. Det skapar arbeten i samhället, hos sociala myndigheter, polismyndigheten samt i forskningen, behandlingsarbeten, ökad bevakningspersonal, fler mörkrum och en vidare fantasi på problemlösningar, som kan leda till fler psykologer, fler kurser i socialpsykiatri, en utbyggnad av ekonomisk brottslighet samt ett ökat omhändertagande i detta. Det är en väg som vissa gillar att använda, men lika obehagligt för andra som drabbas av detta, för innehåll kan variera.

%d bloggare gillar detta: