Senaste nytt

Med ryggrad att säga ifrån när maktbegäret blir för stort

Johan Vesterlund (C) Johan Vesterlund är centerpartisten från Sundsvall som sade ifrån mot det egna partiet. 
Johan Vesterlund (C)

Johan Vesterlund är centerpartisten från Sundsvall som sade ifrån mot det egna partiet.

Centerpartiet är ett parti som går i allt mer liberal riktning. Det har lockat många unga liberaler från hela landet att engagera sig i partiet och dess ungdomsförbund. En av dessa är Johan Vesterlund, som nu i valet blev invald på en ersättarplats i kommunfullmäktige i Sundsvall. En plats han nu ställer till förfogande, efter att Centerpartiet i Sundsvall gjort upp med vänstersidan och övergivit flera kärnfrågor, bland annat valfriheten i äldrevården.

– Om jag skulle tjänstgöra som ledamot i fullmäktige skulle jag vara tvungen att rösta emot valfrihet i kommunen. Under valet har jag och partiet lokalt lovat våra väljare att vi vill ha kvar valfriheten och vi har sagt att vi vill se privata aktörer som driver äldreboenden. I samarbetet med vänstern och socialdemokraterna kommer vi istället att behöva rösta emot det och det kan inte jag ställa upp på. Det skulle helt kört vara ett svek mot både väljarna och vår ideologi, säger Johan Vesterlund till Frihetssmedjan.

Han upplever att det handlar om att skaffa sig makt till varje pris, istället för att fokusera på ideologi och att hålla sina vallöften.

– Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har majoritet tillsammans och inte behöver oss i samarbetet, vilket gör att vi gett bort valfriheten för att få makt, något jag tycker är orimligt. Vissa principer kan man inte svika och valfriheten är så pass viktig i Centerpolitiken att jag inte tycker att vi kan tumma på den hursomhelst, säger Johan Vesterlund.

Han menar att partiet övergivit flera av de frågor som de gått till val på. Exempelvis kommer nu Centerpartiet att rösta emot möjligheten för privata utförare att starta äldreboenden i kommunen samt att stoppa etableringar av friskolor. Dessutom innebär uppgörelsen med vänstermajoriteten att det kommer ställas större krav på kommunala upphandlingar, något som kommer att försvåra för mindre företag att lägga anbud. Partiet överger valfriheten, decentraliseringstanken och fokuset på att flytta över makten över den egna vardagen till människor, upplever han. Det är inte svårt att förstå hans resonemang. Partipolitiken blir alltför ofta ett spel om maktpositioner och titlar, snarare än verkliga politiska markeringar och en aktiv oppositionspolitik.

Trots markeringen mot sina lokala partikamrater tänker han fortsätta att engagera sig i partiet och ungdomsförbundet.

– Jag kommer fortsättningsvis att vara kvar i både parti och ungdomsförbund och driva på för det jag tror på. Men att sitta på ett mandat man fått av väljarna och rösta emot både det jag tror på och det jag lovat väljarna är fullkomligt orimligt, säger Johan Vesterlund.

Politiken handlar i alltför stor utsträckning om att få maktpositioner. Det är glädjande att Johan Vesterlund och andra – oftast unga – politiker allt oftare vågar stå upp för sin övertygelse istället för att till varje pris skaffa sig maktpositioner inom partipolitiken. Eller som han själv säger i intervjun:

– Man kan inte sätta sig i ett samarbete enbart för makt, och släppa på grundläggande ideologiska principer.

Ord och inga visor från den inkommande generationen i politiken.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: