Senaste nytt

Den ”framgångsrika” svenska narkotikapolitiken

Narkotikarelaterade dödsfall per 100 000 innevånare årligen i tre länder: Nederländerna 0,8, Tjeckien 0,43, Sverige 2,46.

Aron Modig påstår att den svenska narkotikapolitiken är framgångsrik. Frågan är på vilket sätt. En sak är säker: om vi vill slippa de som brukar eller missbrukar narkotiska preparat, så är den framgångsrik. Sverige har en långt större narkotikarelaterad dödlighet än länder med betydligt liberalare inställning till dessa preparat. Det är dock en konstig användning av ordet framgångsrik som jag inte känner till sen tidigare.

Narkotikarelaterade dödsfall per 100 000 innevånare årligen i tre länder: Nederländerna 0,8, Tjeckien 0,43, Sverige 2,46.

 Källa: EMCDDA:s statistik för Nederländerna, Tjeckien och Sverige.

Tack till Andreas H för tipset.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • Carl Högfeldt

  Man kan ju dock inte dra den slutsatsen av den statistiken. Man har ju uppenbar simultaneous casuality bias, alltså att länder som har mer problem med droger kommer vara mer benägna att införa hårdare tag mot droger.

  • Rolf Cronberg

   Du menar att länder med stora problem, som Nederländerna och Portugal infört hårdare tag mot narkotika? I själva verket så är det precis tvärt om. Däremot satsar man på vård i stället för straff.

 • Ovanstående analys ”Sverige har en långt större narkotikarelaterad dödlighet än länder med betydligt liberalare inställning till dessa preparat” är ju helt felaktig eftersom det framgår tydligt att det är inställningen till substitutionsbehandling som är den avgörande faktorn för dödstalen. Jmfr med antalet i substitutionsbehandling så finns det en tydlig korrelation där som ligger närmare sanningen än er legaliseringspropaganda.

 • Bo Johansson

  Naturligtvis är nästan alla som är för en avkriminalisering av narkotika beskrivna av sådana som dig alltid ”FÖR ATT BARN, VUXNA, OCH GAMLA SKALL KONSUMERA SÅ MYCKET NARKOTIKA DET BARA GÅR”. Det de vill är att göra samma sak som samhället gör med alkoholister dvs erbjuda vård men inte göra det kriminellt att dricka. Den sida som du står på har inget med humanism att göra. För er är det som för många Svensson ”ge fan i min grogg”. mvh Bosse

 • Gunnar

  Man hävdar att narkotika pga skadeverkningar skall vara förbjudet, men i jämförelse med alkoholen ter sig framförallt lättare droger som cannabis väldigt ofarligt. Statistiken över dödsfall talar sitt eget språk. Alkoholen dödar 6000 personer om året enl. CAN. Cannabis dör man inte av men enl. Justitieminister Beatrice Ask riskerar man bli ”såsig i huvudet” vilket inte verkar så farligt i jämförelse med att dö.

%d bloggare gillar detta: