Senaste nytt

Jan Guillous egendomliga historiesyn

Jan Guillou har gett ut en ny bok: Brobyggarna. I den låter han en av romanens figurer vistas i en tysk koloni i Afrika, Tyska Sydvästafrika (Namibia). I samband med lanseringen har Guillou flera gånger sagt att han tycker att tyskarna borde ha vunnit det första världskriget. Men än mer hårresande är att han påstår att den tyska kolonialismen var ”bättre” än brittisk, belgisk, fransk och annan form av kolonialism.

Fångar. Offer för tysk kolonialism i nuvarande Namibia.

”Första boken, Brobyggarna, utspelar sig under seklets första 20 år. Där slår Guillou ett slag för tyskarna. Och till TV4 Nyheterna säger han att det är synd att tyskarna inte vann kriget. Första världskriget alltså.- Då hade det varit bättre ordning i Afrika och vi hade sluppit Hitler och andra världskriget, säger Guillou.” (TV4)

I media har Guillou liknat Tysklands kolonialism i Afrika vid modern utvecklingshjälp, men engelsmännens och belgarnas beskrivs som ett cyniskt utnyttjande av människor bl.a. som kanonmat.

Ibland undrar man om han provocerar för provocerandets egen skull, eller om han struntar i historiska fakta.

I det av Guillou beskriva Tyska Sydvästafrika mördades i börja av 1900-talet någonstans mellan 25.000 och 100.000 människor i de revolterande Herero och Namaqua stammarna, de flesta kvinnor och barn.

I Tyska Östafrika dvs dagens Tanzania så dog mellan 200.000 och 300.000 mäniskor som följd av tyskarnas brutala krigföring under striderna med Hehe och när man slog ner Majimaji upproret.

Ett pinsamt försök av Guillou att utmåla en del av kolonialismen som ”finare” än andra delar.

%d bloggare gillar detta: