Senaste nytt

Är förbud mot omskärelse rätt ställe att börja på?

Serie med baby som skriker STOP! i protest mot omskärelse

En domstol i Köln har förklarat att omskärelse av religiösa skäl är att tillfoga barnet allvarlig kroppsskada och innebär i förlängningen ett förbud mot omskärelse i Tyskland. Frågan är om det är rätt väg att gå om man vill stoppa omskärelse.

Serie med baby som skriker STOP! i protest mot omskärelseDebatten om omskärelse av religiösa skäl har gått het länge. Från vissa håll krävs det förbud, bland annat med hänvisning till att kvinnlig könsstympning är förbjuden medan manlig dito är tillåten. Från andra håll är motståndet mot ett förbud lika hårt, med hänvisning till att en bit skinn inte påverkar så mycket som att skära bort stora delar av det kvinnliga könsorganet, inklusive hela eller delar av klitoris. Argumentationen att en borttagen förhud minskar känseln och har en medicinskt påvisat negativ påverkan biter inte på motståndarna. Den anses för liten för att spela roll, eller något i den stilen. Ytterligare andra argumenterar för att religionsfriheten ger dem rätt att göra vad de vill med sina egna barn i religionens namn och att diskussionen därför är onödig.

I Tyskland har diskussionen ställts på sin spets idag. En domstol i Köln har bedömt att omskärelse av religiösa skäl innebär att tillfoga barnet allvarlig kroppsskada. I praktiken betyder det att omskärelse är att likställa med misshandel och alltså straffbart. I förlängningen kan det leda till att omskärelse av icke myndiga personer av religiösa skäl som konsekvens förbjuds uttryckligen i lag.

Den stora frågan är om motståndare till omskärelse av icke myndiga personer verkligen ska fira detta som en seger.

Religion är en kraftfull motivation för saker. Den som av religiösa skäl vill omskära sin nyfödda son kommer att se till att kunna göra det. Ett förbud driver bara verksamheten under jorden. En direkt följd av ett förbud kommer på kort sikt bli att nyfödda barn i muslimska och judiska familjer utsätts för ännu större risker. Förbud är saker som verkar långsamt på attityder och det som plötsligt förbjuds kommer att fortsätta finnas, men utanför de officiella kanalerna.

Vägen till att stoppa omskärelse av minderåriga måste därför börja med att förmå troende judar och muslimer att inse att tro inte kräver kirurgiska ingrepp för att fungera.

Det är ett mycket svårare projekt än att i lag förbjuda en företeelse och hoppas att den därmed försvinner över en natt. Många tusen års tro är svår att rubba. Kristendomen har dock lyckats att förändra sig genom åren, även om vissa kyrkor valt att stanna kvar i de medeltida värderingarna. Det finns inget som säger att judendom och islam inte kan förändra sig också. Det kräver dock aktivt och idogt påverkansarbete såväl utifrån som inifrån. Ett förbud mot manlig omskärelse, eller manlig könsstympning om man så vill, är inte rätt ställe att börja, då det kommer att skapa fientliga stämningar från de religiösa gruppernas sida och minska möjligheterna till dialog och påverkansarbete från utomstående.

Det är svårt att som liberal motivera kirurgiska ingrepp på omyndiga personer om de inte är medicinskt motiverade. Att skrika på förbud mot detsamma det första man gör är dock knappast vare sig liberalt – statliga förbud mot saker är sällan liberala – eller speciellt konstruktivt. Den som vill åstadkomma förändring tvingas därför att ta debatten med religiösa företrädare, förändra attityder och arbeta på lång sikt om det ska bli någon verklig, praktisk skillnad i praktiken.

Det är inte lätt. Men förändring är nästan aldrig det.

Läs även vad Frihetssmedjans medarbetare Torbjörn Jerlerup och Markus Kylberg tycker i frågan.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016. Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter. per@frihetssmedjan.se

 • Bra! Tyder på en nyanserad hållning och förståelse för att problematiken om omskärelse inte är alldeles lätt att handskas med såsom det tyvärr ofta framställs i debatten från motståndare till omskärelsen. I alla tankar om förbud måste, enligt mig, den praktiska verkligheten också framhållas. I frågan om barnets omskärelse så är barnets fysiska och psykiska väl och ve det som i grunden borde tänkas igenom. Vad får ett förbud för konsekvenser? //M

 • Normerande lagstiftning är det snabbaste sättet att förändra, samt visa vad vi tillsammans i demokratin har bestämt är tillåtet eller inte.
  Köksbordskirurgin som argument har jag hört i ett decennium, men inget har hänt i fråga om påverkan på de religiösa grupper som genomför övergreppen. Så kanske dags att prova något annat. Lagstiftning. På samma sätt som vi förbjudit andra saker som vi inte vill ha – men som fortfarande förekommer. Som köp av sex. Ska vi tillåta det också, för att förhindra att det sker under jorden? 🙂

  http://rickardsoderberg.se/wp/2012/06/standigt-dessa-snoppar-som-inte-far-va-ifred/

  • Per Pettersson

   Sexköpslagen bör definitivt avskaffas, ja. Det finns gott om personer som trivs med att sälja sexuella tjänster, då ska det också vara tillåtet att köpa deras tjänster. Däremot ska alla former av ofrivillig handel med sexuella tjänster beivras och straffas. Grundregeln är att allting som sker med alla inblandade parters samtycke ska vara tillåtet, medan allt som sker utan alla inblandade parters samtycke ska vara förbjudet.

 • Ali

  Du som bög Micke vet ju vilken enorm nyttig funktion förhuden fyller. Så snälla lägg bort din PK attityd! Annars kan du ju bosätta dig i Yemen där alla är omskurna! Det är alltid lika intressant när just utlevande bögar föringar sexualitetens roll i våra liv.

 • wedasd

  Fantastiskt bra….
  Äntligen börjar man stoppa barn att stympas och traumatiseras av sina egna fanatiska föräldrar.
  Nu hoppas jag att Sverige snart följer efter och förbjuder detta vansinne.

 • Pingback: Så här kan man också tänka om omskärelse…()

 • Religionsfrihet är en INDIVIDUELL rättighet! Du kan aldrig använda religionsfrihet som en ursäkt för hur du behandlar andra.

  Om du vill omskära dig själv så har du rätt att göra detta, men du kan givetvis inte utföra denna handling på andra utan deras informerade godkännande. Detta betyder att personen måste vara myndig innan omskärelse eller annan form av oåterkallelig kroppsmodifiering kan ske. Vi ser detta redan nu när det gäller transsexuella eller för tatueringar. Det spelar ingen roll om föräldrarna vill det; du kan inte tatuera ditt spädbarn i Sverige, så varför skall detta förbud mot kroppsförändring av ANDRA inte gälla könsstympning? All form av omskärelse (könsstympning) av flickor och kvinnor är redan förbjudet oavsett vilken religion eller kultur som föräldrarna har så varför skall män och pojkar ha samma rättsskydd?!

  Notera att den mängd hud som skärs bort vid manlig könsstympning (omskärelse) är ca 50% av huden på penisen (ca 8 x 12 cm på en vuxen man) och det inkluderar nästan 100% av de nerver på penisen som förmedlar detektionen av mjuk vidrörning (d.v.s. det mest erogena). Mellan 1-3 % av alla som omskärs råkar ut för komplikationer, allt från infektioner och blödningar till amputering av penisen och död. Vi vet att över 100 spädbarnspojkar dödas årligen enbart i USA av omskärelse. (D. Bollinger, ”Lost Boys: An estimate of US circumcision-related infant deaths.” THYMOS: Journal of Boyhood Studies, Vol. 4, No. 1, Spring 2010, 78-90). Hur många dödsfall anser författarna är en rimlig siffra? Vi har redan minst ett i Sverige. Vad skall ske med de föräldrar som lät sitt barn dödas med denna blodsrit från stenåldern? Vad skall ske med den som dödade barnet?

  I Sverige så tog vi 1982 steget att i lag förbjuda omskärelse av kvinnor. Det var ingen som kom med motivationen att det skulle vara rimligare att först försöka förändra tron och kulturen på de som praktiserade kvinnlig omskärelse. Förbudet kom in i lag direkt med motivationen att vi inte har den här barbariska kulturen i Sverige. Samma sak skall givetvis också gälla för män och pojkar. På samma sätt som en förälder som omskär sin dotter, kommer att förlora vårdnaden av flickan och riskerar ett flerårigt fängelsestraff, så skall de föräldrar som könsstympar sin pojke behandlas. Om författarna inte anser detta så är de emot att män och kvinnor skall ha samma rättigheter i lag och skall behandlas lika i samhället.

 • Isabelle

  Unga omskurna får det svårt innan sexlivet börjar.
  Vad händer om de inte träffar villiga flickvänner?

 • Pingback: Framåt för kroppslig integritet i Tyskland | Frihetssmedjan()

%d bloggare gillar detta: