Senaste nytt

Framåt för kroppslig integritet i Tyskland

Serie med baby som skriker STOP! i protest mot omskärelse

En domstol i Köln har i ett domslut sagt att omskärelse av pojkar av religiösa skäl är att tillfoga dem allvarlig kroppsskada. Ett beslut som kan vara vägledande i Tyskland. Som motståndare till omskärelse av spädbarn ser jag detta som ett stort framsteg för den kroppsliga integriteten.

Serie med baby som skriker STOP! i protest mot omskärelseDomstolen anser att barnets rätt till kroppslig integritet väger tyngre än föräldrarnas rätt till religionsfrihet. De har enligt mig förstått precis vad religionsfriheten är till för och hur långt den sträcker sig. Ingenting som utan religiösa skäl skulle vara olagligt ska kunna berättigas med hänvisning till religionsfriheten. Religionsfriheten ger människor rätt att tro på vad som helst, inte att agera hur som helst.

Argumentet att förbud mot omskärelse bara skulle få seden att utföras i det dolda, och således medföra större risker, tycker jag inte håller. Omskärelse är ett religiöst påbud, en tradition som sträcker sig tillbaka tusentals år. Att försöka prata folk till rätta och enbart argumentera emot ingreppet kommer knappast göra skillnad. Och det är ju ytterst få som gör ens det i dagsläget, de flesta ser inte problemet med att utföra en medicinskt irrelevant operation på ett ovetande spädbarn.

Det enda jag tror kan ha effekt är att lagstifta mot omskärelse av spädbarn. Förhoppningsvis får det de flesta judar och muslimer att tänka om. De som fortsätter med seden trots förbud hade ändå aldrig kunnat övertygas med argument.

Det handlar inte om föräldrarnas religionsfrihet, det handlar om varje människas rätt att själv bestämma över sin kropp.

Läs även vad Frihetssmedjans medarbetare Per Pettersson och Torbjörn Jerlerup tycker i frågan.

%d bloggare gillar detta: