Senaste nytt

Om en skrämmande retorik

Igår var det Minnesdagen av Förintelsen. Här är det tal jag höll vid Raoul Wallenbergsplats i Linköping.

Vi lever i en tid av osäkerhet, vi har en tid där en demokratiskt vald riksdagsledamot på fullt allvar använder sig av parollen ”Arbete ger frihet”. Vi lever i en tid av förnekelse, en tid med en skrämande retorik. Så gott som var dag kan vi läsa insändare, Facebook inlägg eller höra runt köksbordet fraser som ”Jag är ju inte rasist men… när vi inte har jobb åt alla, när pensionärer får liggsår och barnen lappskojs i skolan, ska vi då verkligen ta in fler invandrare?”. Jag är ju inte rasist men… de här muslimerna, börjar de inte bli väldigt många nu, snart måste man skämmas om man är svensk.”

På 30-talet var det judarna som spred ut sig och skulle ta över världen, enligt nationalsocialismens idéer. För några år sedan var det homosexuella som var en cancersvulst på samhällskroppen, enligt en öländsk pastor.  I tider av osäkerhet så är det alltid glädjande att kunna skylla på någon annan. Men det är också det som är farligt. när vi sätter svenska pensionärer mot slöjbeklädda kvinnor med barnvagnar i en tv-reklam är vi tillbaka i nazitysklands retorik. När man delar in befolkningen i ett ”vi” och ett ”dom” skapar vi en syn på mänskligheten där vi säger att en form av människor är bättre än andra. När klagade någon sist på att Tone Bekkestad tog över en svensk meteorologs jobb? Vi ser på identitet utifrån vilka vi själva liknar, men att gå därifrån till att säga att de som inte är som oss är sämre är farligt nära Hitlers tal till nationen.

När etniska svenskar, med de privilegier det innebär, insisterar på att få säga negerboll, ha kvar den karikatyriska bilden av en kines på Kinapuffarna så tar vi oss ett tolkningsföreträde och säger till de in den utpekade gruppen att de får finnas till, så länge de står ut med att bli reducerade till en stereotyp som alla ska få ha sina egna synpunkter på.

När man på fikarasten säger ”Jag är inte homofob, men, måste de  här bögarna vara så feminina.” När hejarklacken skriker  ”Bögjäven” efter Anton Hysén. När du går upp falsett och viker handen och säger ”han är lite…såndär”. Då bidrar du till att dela in folk i vi och dom.

När andra världskriget slutade så sa många att det inte får bli en ny förintelse. Men när vi använder en retorik som gör skillnad på folk och folk är vi inte långt ifrån där Tysklands folk var på 30-talet. De ville bara ha ordning i sitt eget land, Hitler gav dem en enkel syndabock i form av judendomen, och passade på att göra sig av med alla andra som inte passade in, homosexuella, funktionsnedsatta, kommunister och så vidare. Låt oss inte göra muslimerna till vår tids judar, för då är vi inte långt ifrån att börja göra oss av med andra som inte passar in. Och jo, du är Rasist om du ställer en pensionär mot en kvinna i burka, och du är homofob som anser att homosexuella män ska sluta bete sig som fruntimmer och vara en riktig karl istället.

emil [at] frihetssmedjan.se

 • haha Det är få som skyller Sveriges problem på muslimer. Detta är en fantasi från en snällister. skärp er.

  Vi är dock många som är kritiska till islamism, politisk islam. Ni är dock så intellektuellt oärliga, så ni väljer att skapa något annat. Det ni skapar, är just motsättningar. Det stora hotet emot freden och den goda andan i samhället är ni snällister och så kallade anti-rasister, som har en grundide, som bygger på samma rastänkande och identitetspolitik Hitler hade,.

  Men ni är för pantade att fatta detta.

  Sen går det inte heller längre ta er på frihetssmedjan på allvar. När era företrädare säger saker som att det är kvinnans egna val och fel att hon blir våldtagen. Skärp er, kliv in i verkligen så kanske ni kan göra något gott för människor, istället för att låtsas göra bra. För allt ni gör handlar om att framstå bra och att få må lite bra

 • @Roger S.
  Antirasister sprider samma rastänkande som Hitler?

  Det är nog det enskilt dummaste jag läst hittills i år. Men jag är säker på att du toppar det så småningom, då året är ganska ungt.

 • Söta Niklas

  Precis som nazisterna var beroende av att dela i mänskligheten i grupper, så gör de så kallade anti-rasisterna exakt samma sak med sitt identitetstänkande.

  Att ni inte ser parallella är för att ni är så uppfyllda av er egen övertro på att ni gör gott.

 • Micke

  Vi är dock många som är kritiska till islamism, politisk islam.
  —————————-

  Om denna motvilja mot extrema politiska yttringar varit konsekvent så hade ert fokus rimligen legat på att svenska fascister marscherar öppet uniformerade på Stockholms och andra städers gator och att svenska fascister är skyldiga till minst 15 politiska mord dom senaste 20 åren.

  • Gulliga du. Jag har under mina år knackat skinnskallar och nazister med ett leende på läpparna. Nu menar jag inte att slå på dom, utan att använda tankar och argument emot dom.

   Jag är väldigt anti till totalitära ideer. Jag är hatad av kommunister, sionister, nazister, nazister, feminister och väldans många naturdårar.

 • Micke
 • Micke

  Det är signifikativt för den tid vi lever i och absurt om man tar Breiviks massmord med i bilden att nazister kan ta sig in på och attackera ett möte och hota att döda deltagarna samt attackera dessa med faktiskt våld utan att vare sig Aftonbladet eller Expressen skriver om det och utan att det uppmärksammas snabbt över internet åtföljt av krav på att Säpo ingriper.

 • Micke

  Bloggen Avpixlat har idag inte heller idag ett ord om att en större grupp nazister i Ludvika med våld tagit sig in på ett sammankomst som hölls efter en laglig demonstration och där dels hotat döda dom närvarande samt gjort faktiska försökt att genomföra hoten.

  Vi vet varför.

 • Micke

  Det är uppenbarlien inte ett brott att under organiserade former hota att döda människor och försöka göra det en dag efter minnesdagen av förintelsen om man är nazist.

  Vi vet dock att om ”detta vilket inte är ett brott” genomförts av muslimska invandrare så hade dom som inte begått något brott blivit häktade att utretts för terrorbrott.

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2693951/nazisterna-hanar-misshandlade-politikern-pa-hemsida

 • Micke
 • ”Och jo, du är Rasist om du ställer en pensionär mot en kvinna i burka…”

  Borde inte det göra ca 99% av svenskarna till rasister? För, vad SD gjorde i den reklamen var att uttrycka åsikten att svenska pensionärer skulle allt få pengar från staten, före att de skulle gå till den inkommande horden av kvinnor i burkor. Men, är inte det en inställning som de flesta gör, då de flesta verkar anse att staten skall ge ut pengar till just pensionärer, istället för att ge bort dem till kvinnorna i burka i Pakistan eller Afghanistan? Visst, de flesta säger att staten skall ge bort lite pengar dit, men uppenbarligen inget i närheten av vad som transfereras till pensionärer. Alltså, de flesta svenskar föredrar att skattepengar går till svenska pensionärer, än till utländska invånare, likt SD föredrar att skattepengar går till pensionärer än till inhemska invandrare.

 • Micke

  För, vad SD gjorde i den reklamen var att uttrycka åsikten att svenska pensionärer skulle allt få pengar från staten, före att de skulle gå till den inkommande horden av kvinnor i burkor.
  ——————————————-
  Nej vad fascisterna i SD gjorde var att använda sig av lögner om att paradiset endast är möjligt UTAN muslimer på exakt samma sätt som Hitler hävdade att judar handikappade och sjuka var en belastning som hindrade det tyska folket att bli fritt.

  I slutändan var manövern endast avsedd att få det tyska folket villiga att offra sig själva för den idevärld av piss som går ut på ariers överlägsenhet gentemot alla andra folk och det är ur denna idevärld som SD är skapat.

 • Är du säker på att du minns rätt från filmen? Det är inte vidare uppenbart att de hintar om det i filmen. Visar den ogillande av islam? Ja. Total oförsonlighet med islam? Nej. Ger filmen skäl att tro att de _inte_ hyser den åsikt du tillskriver dem? Nej, men det får man inte heller av att se andra valfilmer. Din tolkning verkar vara en total överdrift.

 • Micke

  Det är inte en tolkning. Det är en direkt jämförelse av nazistisk demagogi riktad mot judar på 30 talet och svensk fascistisk dito riktad mot alla muslimer i landet idag och skillnaden är obefintlig.

 • Fredrik

  Okej, det här är mitt första besök här.
  Jag läste lite om sajten och det hävdas att den är opolitisk och vill diskutera allt.
  Bra så.
  Artikeln handlar om skrämmande retorik i samband med minnesdagen av förintelsen.
  Denna dag valde Ullenhag att uppmärksamma i diverse lokaltidningar, bland annat Alingsås Tidning.
  Här visar han prov på en riktigt skrämmande retorik.
  Han hävdar att svenska ungdomars inställning till judar har blivit mer negativ.
  I nästa mening säger han ”Judar som bor i Malmö berättar att de inte längre vågar bära judiska symboler öppet, av rädsla för trakasserier, hot och våld.”
  På detta sätt tolkar jag det som att han vill få läsaren att tro att etniska svenskar i Malmö står för dessa handlingar.

  Vad som är skrämmande här, är att ingen i media ifrågasätter hans propaganda, utan köper den rakt av.
  På det sättet är vi tillbaka i nazi-tiden, men nu är det andra ideologier som står för förtrycket.

  Är hans agerande försvarbart?
  Borde han inte vara mer tydlig med vilka det är som står för övergreppen mot judarna i Malmö?

  Ni kan läsa en inskannad kopia på artikeln här:
  https://docs.google.com/open?id=0B9ftafrdIpAnZDdmMDgzOTYtNmY4Yi00NTE0LTg5YWYtYzQ1YjcxZWE4MzAx

%d bloggare gillar detta: