Senaste nytt

Migrationsverket stoppar utvisningarna av flyktingar från Syrien

I november deltog Frihetssmedjan i bloggarinitiativet föratt stoppa utvisningarna av flyktingar till Syrien. Igår fick vi höra att Migrationsverket beslutat stoppa alla utvisningar tills vidare. Vi på Frihetssmedjan välkomnar detta men kan inte låta bli att undra varför det tog så lång tid för dem att reagera.

Hur som helst är vi glada att de gjorde det och glada att en kampanj vi deltog i faktiskt bidrog till att förändra situationen för flyktingar från Syrien.  Så här skriver Migrationsverket på sin hemsida:

Migrationsverket stoppar nu tillfälligt alla utvisningar och avvisningar till Syrien. Orsaken är den kraftigt försämrade säkerhetssituationen i landet.

Konflikten i Syrien har successivt trappats upp under en längre tid. Den 16 december 2011 bedömde rättschef Mikael Ribbenvik att den nått en sådan nivå att det rådde ”svåra motsättningar” i landet. Detta gjorde det möjligt för Migrationsverket att i ökad utsträckning bevilja syrier skydd i Sverige.Nu har våldet förvärrats ytterligare, vilket gör att inga beslut om utvisning eller avvisning får verkställas.

I en ny instruktion pekar rättschefen bland annat på att

  • antalet civila dödsoffer har ökat — även bland dem som inte direkt deltagit i demonstrationer eller andra manifestationer
  • konflikten i Syrien i allt högre grad har militariserats, vilket det ökade antalet dödsoffren bland säkerhetsstyrkorna är ett tecken på
  • protesterna fortsätter att i huvudsak vara fredliga, men inslaget av väpnat motstånd ökar

%d bloggare gillar detta: