Senaste nytt

Twittercensur utan effekt

INTERNETCENSUR Twitter tänker censurera inlägg i specifika länder, beroende på dessa länders lagstiftning. I praktiken är det osannolikt att det kommer få någon egentlig effekt.

Mikrobloggen Twitter meddelar att de tar sig rätten att undanhålla användare i vissa länder de inlägg som anses strida mot lokala lagar. Det öppnar exempelvis för att alla positiva inlägg om HBT-personer censureras i länder som Polen. Twitter fortsätter dock att utesluta en etablering i Kina, då deras lagar står för långt från bolagets tankar om yttrandefrihet.

De tjänster som uppkommit i Twitters ställe har visat sig i det närmaste omöjliga att censurera. Hur mikrobloggjätten därmed ska uppnå i demokratiska länder vad den kinesiska diktaturen inte klarar av är högst oklart. I länder med fri tillgång till internet är det ännu lättare att kringgå landsspecifika filter. Effekten blir därför endast en fasad för icke teknikkunniga politiker. Kanske är det precis vad de räknar med.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: