Senaste nytt

Om det FN som sörjer Kim Jong-Il

Flagga på halv stång utanför FN:s råd för mänskliga rättigheter

NORDKOREA FN:s råd för mänskliga rättigheter fortsätter att hylla de värsta MR-förbrytarna i världen.

Flagga på halv stång utanför FN:s råd för mänskliga rättigheterHäromdagen skrev vi på Frihetssmedjan om Svensk-Koreanska föreningens hyllningar till Nordkorea och dess avlidne diktator Kim Jong-Il. En liten intresseförening med skev världsbild går det att sucka eller skratta åt.

När FN:s råd för mänskliga rättigheter gör samma sak fastnar dock skrattet i halsen. Igår halades dock flaggan utanför rådets lokaler på halv stång för att hedra den avlidne diktatorn. Från MR-organisationen UN Watch kom kritik mot agerandet och krav på att FN också skulle visa solidaritet med den brutala nordkoreanska diktaturens offer.

Förvisso är det ingen nyhet att rådet gärna kritiserar länder med ett gott renommé när det kommer till MR-frågor för smärre brister, samtidigt som rådet föredrar att helt ignorera övergrepp som sker i länder som Iran eller Sudan. Det är inte heller konstigt, med tanke på att rådet bland annat består av länder som Kina, Kuba, Ryssland och Libyen.

FN:s råd för mänskliga rättigheter beslutade 2010 att mord på homosexuella, på grund av deras sexuella läggning, inte ska omfattas av rådets undersökningar. Rådet åtog sig också en ny uppgift 2008 när man förelade sina specialrapportörer att ”rapportera om fall där missbruk av yttrandefriheten innebär en rasligt eller religiöst diskriminerande handling”, på initiativ från Egypten och Pakistan och med stöd från Kina, Kuba och Ryssland.

Stödet för Nordkoreas brutala Juche-diktatur är därför inte förvånande, men ytterligare en spik i kistan på ett råd som länge saknat all legitimitet i de frågor det är tillsatt att hantera.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: