Senaste nytt

Hanna Wagenius vs Kajsa Ekis Ekman

Uppdatering: videon är nu återpublicerad. Läs mer här

”Prostitution – att tvingas sälja sin kropp eller världens äldsta yrke?” lyder beskrivningen av gårdagens debatt som anordnades av VSF. Till denna debatt hade man bjudit in Hanna Wagenius, ordförande för CUF, och Kajsa Ekis Ekman, författare av boken Varat och varan.

Dessa till synes tunga namn inom området hade potential att dra nästan lika många som Statsvetarnas debatt inför förra riksdagsvalet. Och mycket riktigt fick vi som pallrat oss till hörsal 3 på Ekonomikum vid Uppsala universitet byta till hörsal 1 för att alla skulle få plats.

Det var många som frågade om debatten skulle sändas via bambuser eller liknande, men som svar fick man från VSF att de inte hade möjlighet att ordna detta. Om en privatperson hade möjlighet att filma så var det helt okej. Därför tänkte jag se till att alla sköna liberaler runt om i landet får möjlighet att se debatten i efterhand. Mitt enda tillgängliga verktyg vad min iPad, men till ändamålet duger den tillräckligt.

Låt mig därför presentera; Wagenius vs Ekman

Sådär i efterhand vill jag framhäva att Wagenius lyckades få fram en human synvinkel i det pragmatiskt liberala spektrat som hon argumenterar utifrån. Ekman ifrågasatte Wagenius källor och abstraktionen i hennes resonemang, utan att själv problematisera sin idealistiska hållning. Förmodligen behövde hon under gårdagens debatt heller inte hänvisa till några källor på plats eftersom hon trots allt redan har skrivit en bok på ämnet. De båda diskuterar en utredning från SOU som döms ut av bland andra Petra Östergren för att vara ovetenskaplig (rapporten finns här) och på sina ställen direkt felaktig. Östergren har tidigare debatterat Varat och varan här.

Jag vill ge en eloge till Wagenius för hennes insats, som tyvärr överskuggades av smutskastningskommentarer från publiken som; ”Vill du ha rutavdrag för våldtäkt också?” och ”Vill du att barn ska säljas som sexslavar från tio månaders ålder, som i Thailand?”. Jag hade själv inte ställt upp i det klimatet, och kanske hade det varit bättre med lite mer kött på benen. Wagenius hade nog kunnat svara på en del snabba anklagelser från Ekman om hon inte hamnat i försvarsposition. För den uppmärksamme gör hon tydliga referenser till var hon fått sin information ifrån, men inte i anknytning till de retoriska frågor som Ekman ställer.

Debatten lämnar mig med en önskan om en inbjudan till debatt mellan Östergren och Ekman inom snar framtid, för att diskutera frågan – och förhoppningsvis få en jämnare debatt.

sofia [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: