Senaste nytt

165 länder tillåter barnaga i världen

Av jordens 194 länder är det bara 29 som totalförbjuder barnaga. Det berättar Uppsala Nya Tidning idag i en artikel som rekommenderas varmt.

UNT skriver:

”Svenska fängelser är fulla av föräldrar som råkat daska till sina barn.” ”Ungdomsbrottsligheten i Sverige har ökat lavinartat efter förbudet mot barnaga”. Det här är myter som florerar bland beslutsfattare i andra länder.

Av jordens 194 länder är det bara 29 som totalförbjuder misshandel av barn. Sverige var först i världen med att förbjuda barnaga 1979. Sedan dess är det bara en handfull länder som följt efter. I en studie som FN genomförde för ett par år sedan visade det sig att uppemot 80 procent av världens barn blir slagna av sina föräldrar, lärare och andra vuxna som ofta möter barn.

Jo, det minns jag när jag besökte USA 1992. Jag mötte en kristen pappa som ansåg att föräldrar bara måste slå sina barn, annars skulle de bli vilda och ouppfostrade.

Han sa att Sverige är landet där majoriteten av alla som sitter i fängelse sitter där för att de slagit sina barn. Det hade hans favoritpredikant på TV sagt.

Jag sa att det inte stämde och då sa han att han inte trodde på mig.

Det är det som händer när barn saknar medborgerliga rättigheter!

UNT avslutar artikeln:

Men ofta möter Rädda Barnen ett starkt motstånd, inom EU är det i dag bara 16 av 27 länder som har ett förbud mot barnaga och Sverige, som var först i världen med ett förbud, används ofta som ett slagträ i debatten. Motståndare hävdar till exempel att våld mot barn har ökat sedan barnmisshandel förbjöds.

– Den främsta anledningen är ändå uppfattningen att ingen annan ska lägga sig i hur föräldrar uppfostrar sina barn. Föräldrarnas frihet anses gå före barns rätt. Det finns också religiösa skäl, både i kristna och muslimska länder men här tycker jag att särskilt katolska länder, har en starkare förankring i religionen, säger Mali Nilsson.
Ett förbud kommer aldrig över en natt. Det tar lång tid att förändra attityder och beteenden men Mali Nilsson tycker ändå att det finns hopp för framtidens barn och pekar på att det hänt mycket de senaste 10 åren. 15 nya länder har infört förbud mot barnaga under den här tiden. I fjol anslöt sig Polen, Tunisien och Kenya, länder från tre olika världsdelar.

Och det var mycket sämre förr. Exempelvis skyddas i dag 55 miljoner europeiska barn i lagen mot misshandel jämfört med inga alls för 30 år sedan.

%d bloggare gillar detta: