Senaste nytt

Cypern: provokationer inför fredssamtalen i oktober

Turkiska F-16 plan har börjat flyga farligt nära grekcypriotiska installationer i och kring Cypern. Detta är allvarligt, men låt oss inte göra misstaget att tro att det som sker runt Cypern, och krisen i Östra Medelhavet, bara är Turkiets fel.

Cypern är sedan kriget på 70-talet delat i en turkcypriotisk och en grekcypriotisk del.

Det hölls förhandlingar om återförenande av de båda sidorna i juli i Geneve, under ledning av Ki-Moon, FN:s generalsekreterare. Då kom de båda parterna fram till att gemensamt arbeta för fred. I oktober ska parterna träffas igen. Under tiden skulle man avstå från att provocera varandra.

Vad grekcyprioterna gör då är att de bestämmer sig för att borra efter gas och närmar sig Israel och Grekland för att göra det. Detta är det mest provokativa de kan göra i det läget.

Turkiet trappar upp genom att sluta avtal med turkcyprioterna och själva provocera Israel, Grekcyprioterna och Grekland.

Detta är dilemmat och där står parterna idag.

EU manar samtliga parter till lugn och det får man väl säga är det minsta man kan kräva av samtliga parter. Verkligheten bakom konflikten där är inte helt svart eller vit.

Frihetssmedjans artiklar:

Krigsrisk mellan Turkiet å ena sidan och Grekland samt Israel å andra sidan?

Länksamling om krisen i Östra Medelhavet

Krisen i östra Medelhavet: Israel hotar Turkiet med PKK

Länkar till fortlöpande nyheter:

Onthisisland.com

Hellasfrappe

Twitter:

#Erdogan

#Cyprus

#Greece

#Turkey

%d bloggare gillar detta: