Senaste nytt

Krigsrisk mellan Turkiet å ena sidan och Israel samt Grekland å andra?

De senaste dagarna har vi kunnat läsa att Turkiet lovat att skydda Ship-to-Gazas hjälpsändningar med sin flotta. DN rapporterade för några dagar sen att Turkiets premiärminister Erdogan sagt följande:

– Den turkiska flottan har rätt att försvara våra fartyg med hjälpsändningar till Gaza.

OnAlert.gr visar var de turkiska skeppen är nu.

 För någon vecka sen utvisade Turkiet Israels ambassadör i Ankara och kallade hem de egna diplomater från Israel. Turkiet abvröt också sina militära avlat med landet. Turkiet lägger all skuld på Israel och den officiella orsaken till konflikten är att Israel vägrar be om ursäkt för bordningen av förra årets Ship to Gaza-flotta, där nio personer på ett fartyg dödades.

Det kan verka lite egendomligt och osjälviskt att Turkiet är beredda att försvara hjälpsändingarna till Israel. Men sanningen är nog inte så enkel som den ofta beskrivs i svensk media.  Turkiets hotelser mot israel i samband med hjälpsändingarna till Gaza ingår i ett större spel.

Nu i dagarna har en annan konflikt seglat upp som visar att saken är mer komplicerad än så. Svensk media har hittills inte skrivit mycket om den delen av konflikten. Men Frihetssmedjan tänker följa det.

Oljekonflikt

Man har nämligen hittat stora oljefyndigheter vid de omstridda vattnen utanför Cypern.

Norra Cypern är ett område som bara erkänts som en självständig nation av Turkiet och frågan om Norra Cypern är fortfarande väldigt känslig: Det har nästan orsakat krig de två länderna emellan förr. Speciellt då Turkiet invaderade landet 1974. Det är Norra Cyperns status som suverän nation som ställer till det. Grekcyprioterna hävdar sin rätt till ett område som Turkcyprioterna också anser är sitt-

Grekcyprioterna i Södra Cypern har anlitat ett amerikanskt bolag och ska börja börja borra efter olja. Turkiet har svarat på detta genom att anlita ett norskt skepp som nu är på väg ut till den omstridda zonen, vaktad av en turkisk fregatt.

Grekland fruktar å sin sida ett anfall mot en grekisk ö och har därför slutit ett hemligt försvarsavtal med… Israel! Vilket har fått Turkiet att Vi varna Israel att inte heller sända militära styrkor för Cyperns skydd, eller som kan hota deras ”intressen!”.

Både Grekland och Turkiet och Israel har höjt sin beredskap, samt cyprioterna. Vi läser att grekiska flygare fått sin helgpermission indragen och flygplan från alla sidor flyger över områdena.

Ibland undrar man om mänskligheten lärt sig något av misstagen under 1900-talet?

Läs även hos AP samt en viktig artikel hos israel i sverige om pakten.

 • Bra artikel, och upplysande men deprimerande. Vilken soppa…
  Var det något den tilltrasslade situationen i Cypern INTE behövde var det bråk om oljetillgångar till råga på allt. Tydligen har FN oroat börjat mana de inblandade till lugn – då vet man att det osar i buskarna… http://www.businesslive.co.za/world/2011/09/16/un-urges-resolution-of-gas-dispute-over-cyprus

 • Det är helt klart att Turkiet valt en en mer pro-arabisk inställning än den tidigare. Charmoffensiven till de nya regimerna i Egypten och Libyen har kantats av tuffa hållning mot Syrien. För att möjliggöra öppna relationer i 180 knyck så har Turkiet valt bort Israel.
  När det inte är möjligt med ett EU-medlemskap (och vem vill det nu i Eurons spår med svaga ekonomier kring medelhavsländerna) så går man efter de länder som kan innebära ett högre handelutbyte och råvaror till Turkiet.
  Turkarna är lika pragmatiska och i avsaknad av moral som fransmännen .

  Den ”arabiska våren” kommer att innebära stora utmaningar för relationen mellan Israel och dess grannar. Inte minst i Egypten finns en uppdämd vrede mot Israel som på många håll tar sig uttryck i ren antisemitism. Detta rider Turkiet på.

  Cyperns tillgångar i olja ligger off-shore (till havs) söder om Cypern. Här finns inga chanser för turkarna att göra anspråk på dessa naturtillgångar även om de försöker. Varför FN är inblandad är av historiska skäl i delningen mellan norra och södra Cypern.

 • Pingback: Krisen i Östra Medelhavet: Israel hotar Turkiet med PKK!()

 • Pingback: Krisen i Östra medelhavet: länksamling!()

 • Pingback: Turkiet hotar att frysa relationerna med EU()

 • Pingback: Cypern: provokationer inför fredssamtalen i oktober()

%d bloggare gillar detta: