Senaste nytt

Krisen i Östra Medelhavet: Israel hotar Turkiet med PKK!

Igår skrev vi om vapenskramlet i Östra Medelhavet. Frihetssmedjan visade att bakom allt turkiskt prat om att skicka fregatter för att stödja Ship to Gaza ligger en helt annan geopolitisk förklaring som mer har med olja och regionalt inflytande att göra och mindre med humanitärt bistånd.

Grekcyprioterna på Cypern, och Grekland, vill börja borra efter olja utanför Cypern, och har sen en tid förberett detta tillsammans med amerikanska bolag. Dessa borrningar ska ske på omstridda territorialvatten som Turkiet anser tillhör sig, eller den s.k. turkcypriotiska” staten” i norr. För att skydda denna exploatering har Grekland slutit hemliga militära överrenskommelser med Israel. Så vad Turkiet gör just nu i det här läget är att de utmanar Israel, Cypern och Grekland och har också, igår, skickat ut ett norskt fartyg för att borra olja.

På kvällen igår visade det sig att Ryssland ska skicka två ubåtar till området.

Turkiet har strategiskt sett knutit sig ännu närmare till resten av Nato den sista tiden och gick i onsdags med på att stationera ett radarsystem som ingår i Natos skydd mot ballistiska missiler. Officiellt sett är det iranska missiler man vill skydda sig mot.

Upptrappning

Turkiet har trappat upp konflikten genom att närma sig arabiska länder runt Israel. Att Turkiet deklarerat att de vill hjälpa palestinierna i Gaza har stärkt de arabiska ländernas förtroende för Turkiet något enormt. Turkiets premiärminister Erdogan besökte till exempel Libyen, och tripoli, igår och möttes av jublande människomassor.

I veckan trappades konflikten upp då tidningen Yedioth Ahranot skrev att de fått veta att ett expertteam inom Israels UD vill att landet allierar sig med den kurdiska gerillagruppen PKK, som för en militär kamp mot Turkiet. Tidningen rapporterade också att utrikesminister Avigdor Lieberman planerar att träffa PKK:s ledare i Europa.

Detta skulle vara ganska ironiskt, eftersom Israel hittills hjälpt Turkiet militärt mot PKK. israel och Turkiet har haft ett nära försvarssamarbete och Israel har bland annat försett Turkiet med obemannade flygplan för att kunna spana på PKK.

Utrikesministern förnekar att han sagt detta, men Haaretz och andra tidningar har tagit ryktet på allvar. Vare sig det är sant eller inte har det bidragit till att förvärra krisen.

Rudaw.net  skriver:

“Certainly in the short-term the PKK card was used as a bluff against Turkey. However, in the case of an unfortunate confrontation in the Mediterranean, the Israeli-PKK connection may become a reality,” he said.

Yanarocak maintained that Lieberman is “well aware Turkish Foreign Minister Davutoğlu’s connections with Lebanese Hezbollah and with Hamas” and “may not think twice in case of a concrete hostility. Of course this attempt will harm sensitive relations between the people.”

He argued that Israel is more likely to ally with the anti-Turkey Armenian lobby, which presses western nations to isolate Turkey and recognize the Armenian genocide, if Ankara takes Israel to The Hague.

“Lieberman wants Turkey to know that the sanctions against Israel are not a ‘one way street’ that only affect Israel, but (the they) will also affect Turkey harshly,” he said.

Other Turkish experts reacted negatively to the statements. Kardir Ustun, research director at the Washington-based SETA Foundation wrote on Twitter that “such a threat by Israeli side is a dumb idea, not discussing whether they’ve done it or will do it.”

Michael Rubin of the neoconservative American Enterprise Institute wrote an article for the Kurdistan Tribune in which he argued that the Turkish position towards Israel “has broader implications. Turkey justifies its actions in Iraq because it considers the PKK to be a terrorist group, a definition the State Department shares. But, if it is willing to supply and support Hamas—a group that engages in far bloodier actions than the PKK—then Turkey has no moral or legal basis to continue its crusade against the PKK. That Hamas won an election is beside the point. After all, within Turkey, the BDP has won many elections.”

Allt detta bidrar till att stärka Turkiets roll i de arabiska ländernas ögon.

Vad gör USA?

Så vad gör då USA?

The Globe and Mail har en intressant artikel där visar att hela denna affären är ganska komplicerad. USA är inte negativa till att en nära allierad, dvs Turkiet, knyter till sig de arabiska ländernas förtroende, skriver de:

“If you actually examine what is happening,” says Fadi Hakura, head of the Turkey Project at London’s Chatham House, “you realize that this is the best possible situation for the United States and Europe – you have a strongly allied country that can exercise a tough position with Israel without promoting the kind of violence that other regional actors like Iran did.” In other words, Turkey may play the bad cop with Israel, but unlike Tehran, it won’t be interested in bankrolling terrorists groups like Hezbollah.

Som alltid då stormakter, eller regionala makter, spelar ett maktpolitiskt spel är det med andra ord inte helt lätt att ta reda på varför spelet förs som det förs. Oljekonflikten och konflikten kring Turkiets stöd till Hamas kan bara förstås om man betraktar båda konflikterna som två sidor av samma mynt.

FN manar till lugn

Hur som helst har FN manat de olika parterna i oljekonflikten, Cypern, Grekland och Turkiet, till lugn.

The United Nations would appeal to all involved to resolve this matter in a peaceful manner,” said Lisa Buttenheim, special representative of U.N. Secretary-General Ban Ki-moon, who heads the its peacekeeping mission on the island.

Frihetssmedjan fortsätter att följa utvecklingen!

***

Mer läsning: 1996 hamnade Grekland och Turkiet nästan i krig med varandra och ett grekiskt jaktflygplan sköt då ner ett turkist jaktplan. Läs mer om det här och här!

%d bloggare gillar detta: