Senaste nytt

Kritik mot datalagringsdirektivet

Kritiken ökar mot datalagringsdirektivet i EU. I ett brev till EU-kommissionären Cecilia Malmström ifrågasätter över 30 medborgarrättsorganisationer insamling av personuppgifterna genom direktivet.

”We remain convinced that a comprehensive impact assessment will definitively show that data retention is neither necessary for market harmonisation nor for the fight against serious crime and is, therefore, illegal.”

Deras poäng är att datalagringsdirektivet är så integritetskränknade att de anser att ska man införa det måste regeringarna visa att brotten är så allvarliga att de väger tyngre än EU:s konvention om mänskliga rättigheter.

Datalagringen var till en början tänkt att användas för att komma åt terrorismen men numera ska polis kunna få ut uppgifter om t.ex. datatrafik för brott som kan ge böter bara, vilket i praktiken betyder även för sådant som fildelning.

Direktivet har inte införts i Sverige ännu men förnyad strid i riksdagen om det väntas i vinter eller vår.

Läs brevet till Cecilia Malmström (pdf)

%d bloggare gillar detta: