Senaste nytt

Pressfriheten hotad i Sydafrika

Tjugo år efter att Sydafrika befriade sig från apartheidregimen hotas nu åter pressfriheten i landet. Vi läser i Olle Wästbergs nyhetsbrev (via Lars Ericks blogg):

”För ett år sedan var jag inbjuden till Sydafrika för att tala om press- och informationsfrihet. Då hade regeringen dels föreslagit en kontrollpanel som skulle kunna ingripa mot medier, dels en ”protection och information act”. De hamnade på hyllan efter en omfattande motkampanj.

Men nu har de tagits ner igen och mediefriheten i Sydafrika är allvarligt hotad. Nästan allt kommer att hemligstämplas, s k whistleblowers kan få tio års fängelse, liksom journalister som publicerar saker regeringen inte gillar.

En organisation, Right2Know har bildats och samlat 20.000 medlemmar och 400 organisationer.

http://www.r2k.org.za/

Sydafrikas största problem är den omfattande korruptionen och det bästa sättet att komma åt korruption är offentlighet. Men det dominerande partiet ANC är föga intresserat, kanske därför att partiet i så hög grad är korrumperat.”

Så långt Olle Wästberg!

Den som kanske mer än någon annan driver denna fråga är presidenten i Sydafrika, Jakob Zuma. En av dem han vill tysta är kritikern och tecknaren Zapiro. ( Hans hemsida finns här!) Vi publicerar två av hans teckningar här.

Ni kanske undrar varför Zuma, personen som står på bilden här till höger, har en duschslang på huvudet. Svaret är enkelt. Zapiro har tecknat honom med en sådan på flinten i ett par år nu, sen han hävdade att det är lätt att undvika HIV och AIDS, att ”det är bara att ta en  dusch efter samlaget”…

På teckningen här intill kan man se att Högsta Domstolens ordförande är en lydig undersåte. Inte nog med att han sitter vackert, även han har en liten dusch på sitt huvud!

Zapiro är väldigt kritisk till att domarna i landet inte ser faran i att inskränka pressfriheten. Mycket föreståeligt! Den nya lagen skulle göra hans humor förbjuden direkt!

%d bloggare gillar detta: