Senaste nytt

Lucka 4: Gösta Bohman

Gösta Bohman

Gösta Bohman

Ideolog eller ej? I Gösta Bohmans fall är frågan irrelevant.

Moderaternas partiledare mellan åren 1970 och 1981 är än idag ett fenomen som det i dessa dagar refereras till med tanken ”det var faktiskt bättre förr”. Bohman föddes 1911 och ökade Moderaternas väljarstöd med stora marginaler. Efter svensk historias andra extraval 1958 blev han invald i riksdagen för Stockholms stad och år 1970 tog han över ledarrollen för Moderaterna efter Yngve Holmberg. Han var en av de drivande bakom partiets namnbyte och försvarade i tid och otid skattehöjningar.

Till sin efterträdare Ulf Adelsohn lämnade han följande råd: ”Var ödmjuk! Lyssna på andra! Var dig själv!” Detta utan att själv lämna politiken, utan han lämnade riksdagen först 1991.

Gösta Bohman är en av de främsta orsakerna till att Moderaterna har tagit den liberala riktning som de idag har. Redan 1974 skrev han följande ord: ”Jag är själv liberal. I ordets riktiga och moderna mening. Men jag menar att det i dagens politiska Sverige är de moderata som bäst svarar för den liberala grundsynen.” Bohman gjorde inte skillnad på moderater och liberaler. Han likställde dem.

Idag refereras det ofta till Bohman som en av de traditionella högermän som tyckte att allt ska vara som det alltid har varit. Det stämmer inte. Han förde fram en liberal agenda där individens valfrihet är i centrum. Det var ingen annan än Bohman som förde fram liberalismen som ett självklart alternativ. Därmed formade han ett arv som han aldrig fick vara med och uppleva, men som jag är övertygad om att han skulle vara stolt över.

Det är många som idag hade velat rösta på Gösta.

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: