Senaste nytt

Frihetssmedjan listar: Riksdagsmotionerna 2014

Det är äntligen dags för årets motionsgenomgång på Frihetssmedjan. Varje år har riksdagsledamöterna möjlighet att profilera sig genom att lämna in en motion där de presenterar sina viktigaste frågor. Djupa frågor som de verkligen vill driva. Frågor som ger förståelse till varför våra makthavare har valt att engagera sig i politiken. Allt mellan himmel och jord finns representerat. Vi har listat de bästa, mest icke-liberala och de som vi inte riktigt förstår syftet med.

ÅRETS…

…HUMOR

Patrik Jönsson (SD) förslår straffskärpning vid användande av otillåtna båtbottenfärger. Eller en Lex Romson. Hatten av.

…SÄKRASTE

Maria Plass och Hans Rothenberg från Moderaterna är långt ifrån ensamma att vilja utreda NATO-medlemskap. Det finns en anledning till det. Med ett betydligt mer aggressivare politiskt läge i Europa är det naturligt att Sverige tar det steg som stora delar av Europa redan har gjort.

…MEST OANSVARIGE

Ett gäng socialdemokrater vill se över regelverket för företag som erbjuder sms-lån. Detta till förmån för att låta människor se över sitt förnuft.

…ICKE-JANTE

Tuve Skånberg är inte populär i Kristdemokraterna, men vill bli omvald i valet 2018. Därför vill han att riksdagen utreder lösningar på detta problem.

…HOPP

Liberale Johan Hedin (C) motionerar om att avskaffa turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Det innebär att man kan bli uppsagd för att man gör ett dåligt arbete. Inte för att man kom in sist. Helt rimligt.

…MEST FÖRUTSÄGBARA

Hej Mikael Oscarsson (KD)! Du är gammal ordförande för antiabortorganisationen Ja till Livet. Och vi vet vad du vill. Och vi är emot.

…FOLIEHATTAR

Både Ulrika Carlsson (C) och Roland Utbult (KD)  vill stärka rättigheterna för personer med påstådd elöverkänslighet. Trots att det inte existerar. Det ska inte skattepengar gå till.

…JUHOLT

Allas favorit Håkan Juholt (S) har i år inte skrivit många motioner. I år blev det bara en. Och den handlar om att skattefinansierade välfärdsföretag inte får kalla sina kunder för kunder.

…MEST SAKNADE

Vi saknar, liksom Martin Kinnunen (SD), Riksdag & Departement. Återuppta utgivningen och låt oss få insyn i riksdagens arbete. Helst nu.

…GUD

I ett flertal motioner predikar Tuve Skånberg (KD) om vid vilka tillfällen han tycker att en kvinna inte ska få göra abort. Detta trots att han förhoppningsvis inte har någonting med det att göra.

…COOLING

Rickard Nordin (C) motionerar om att likställa E-sport med övrig sport och därmed ge den samma status. Woho!

…RIMLIGASTE

Maria Abrahamsson (M) vill avskaffa systemet med politiska nämndemän i våra domstolar. Istället vill hon se sakkunniga, om systemet ska finnas kvar. Abrahamsson ska ha en guldstjärna då hon framför Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ som ett argument emot detta system.

…VETTIGASTE 1

Mathias Sundin (FP) med liberala vänner föreslår att man inte ska behöva ansöka om tillstånd för att anordna LAN-spel. Vi är förvånade över att det ens behövdes tillstånd.

…VETTIGASTE 2

Samma gäng med Mathias Sundin (FP) i spetsen vill även avskaffa danstillståndet. Så att du kan dansa var du vill utan att staten ska lägga sig i.

…SLÖSERI

Per Åsling (C) motionerar om att du och jag ska betala för att Vinter-OS år 2026. Det lär bli dyrt för oss.

…MORALTANT

Socialdemokraten Carina Ohlsson vill förbjuda könsdiskriminerande och sexistisk reklam. Hon tar upp ett viktigt problem som definitivt ska minimeras, men gör vi det med lagstiftning? Nej.

…MYGGMOTION

Solveig Zander (C) föreslår en slutgiltig lösning för myggorna. Vi föreslår MyggA.

…FÖRBIFART

Moderaten Jessica Rosencrantz motioner om att inte låta skattebetalarna stå för 700 miljoner som Förbifart Stockholm kommer kosta om den rödgrönaröran skjuter upp byggandet i ett halvår. Har man grävt upp ett A är det lika bra att gräva upp ett B också.

…SOCIALDEMOKRAT

Désirée Pethrus (KD) är lika onyanserad som Socialdemokraterna. I alla fall när det kommer till att komma med förslag om att straffa personer som köper sex utomlands. Det är orimligt att svensk lag gäller i länder som har en egen lag. Det är dessutom väldigt svårt att kontrollera.

…GLÄDJEDÖDARE 1

Catharina Bråkenhielm från Socialdemokraterna vill förbjuda smällare (i en motion med rubriken ”raketer”, vilket är något missvisande). Är det upp till Bråkenhielm att avgöra vad du gör?

…GLÄDJEDÖDARE 2

Elin Lundgren (S) vill ta detta ett steg längre. Hon vill förbjuda privatpersoner att köpa fyrverkerier. Hon har dock inte ”raketer” med i rubriken.

…MEST OVÄNTADE

I denna kategori vinner Emma Carlsson Löfdahl från Folkpartiet utan tvekan. Hon vill införa en städutbildning som på ett formellt sätt ska undervisa i städning. Detta för att höja yrkets status.

…ANTIKRISTDEMOKRATI

I mängden av kristdemokratiska motioner som förespråkar inskränkningar av kvinnas rätt till sin egen kropp är denna motion av socialdemokraterna Lena Hallengren och Åsa Westlund uppfriskande att läsa. De föreslår motsatsen.

…ARBETSFÖRMEDLING

Arbetsförmedlingen fungerar inte. Därför är Jan Ericsons (M) förslag om skattefinansierade alternativa arbetsförmedlingar välkommet. Så att arbetsförmedlingar kan förmedla arbeten istället för att hålla på med trams.

…GAAHH!

Är det du eller jag som dör, Susanne Eberstein?

…ÖVERRASKNING

Markus Wiechel (SD) har skrivit flera motioner om att erkänna både Kurdistan, Västsahara och Somaliland, men även om att arbeta för att riva upp IPRED. Tillhör du fel parti, Markus?

…FRÅGETECKEN

Lotta Olsson från Moderaterna påtalar att det är ett problem att döva inte hör brandlarm. Men hon har ingen lösning på problemet.

…FLYGPLATS

Bromma. Moderaten Tina Ghasemi motionerar om att behålla Bromma Flygplats och därmed behålla tusentals arbeten. Det är en arbetslinje som uppskattas.

…SUCCÈMOTION

Aron Modig (KD) kommer med ett förslag om frivillig kändis- och rikemannaskatt så att Claes de Faire kan betala in sin efterlängtade skatt. Äntligen!

…METAREFLEKTION

Duon Tuve Skånberg och Mikael Oscarsson (KD) vill avskaffa den allmänna motionstiden. Mer meta blir det inte.

…KÄRRINGAR-MOT-STRÖMMEN

Nästan alla partier har en motion om att avskaffa monarkin, utom Sverigedemokraterna som genom Mikael Jansson och David Lång vill höja apanaget. Det känns väldigt 1544.

…RUBRIK

Johan Forssell (M) har skrivit en motion med rubriken: ” Hälsa genom motion i riksdagen”. Det går inte att inte vara för det.

…MODERATMOTIONER

Det må vara fördomar, men det är alltid minst en moderat som motionerar om att golf ska räknas som friskvård. Och i år är det två. Både Cecilia Widegren och Krister Hammarbergh tar tag i detta problem.

…FIN TANKE, MEN…

Johan Hultberg (M) föreslår att en persons nationalitet ska stå på körkortet så att det ska ersätta ID-kort. Men vad spelar det egentligen för roll? Människor är människor, inte sin nationalitet.

…FINASTE

Roger Haddad (FP) föreslår att lärarna ska få en egen dag. Det är de definitivt värda.

…EFFEKTIVASTE

Ultraliberala Johanna Jönsson (C) vill minska antalet riksdagsledamöter för att göra deras arbete mer effektivt. Och där med spara pengar till skattebetalarna. Hurra!

…MÄHÄ

”Ska nu socialdemokraterna ha gratis entré på museum kan de i alla fall inkludera Nobelmuseet”. Så tänker Lars Axel Nordell (KD).

…HUMANIST

Fredrik Schulte (M) vill både separera kyrkan helt från staten genom att behandla Svenska Kyrkan som en vanlig förening och se över stödet till livsåskådningsorganisationer. Så ska det låta!

…tre populäraste frågor

REPUBLIK

Traditionsenligt vill Vänsterpartiets ledning avskaffa och de får uppbackning av Republikanska Föreningens tidigare ordförande Birgitta Ohlsson. Ett flertal socialdemokrater följer trenden genom både en gemensam motion och två enskilda (1 och 2). Sist men inte minst motionerar även Centerpartiets Johanna Jönsson om detta.

TV-AVGIFT

Per Ingvar Johnsson (C)Sten Bergheden (M)AlliansenMargareta B Kjellin (M)Hans Rothenberg (M)Jan Ericson (M)Jenny Petersson (M)Carl-Oskar Bohlin (M) vill alla se över systemet med TV-avgift.

ALKOHOLFÖRSÄLJNING

Detta är förmodligen riksdagens mest omtalade fråga. Michael Svensson (M) vill i en enskild motion införa gårdsförsäljning, vilket även Sofia Damm (KD), Christer Nylander (FP), Ulrika Carlsson (C) och Cecilia Widegren (M) står bakom. Vinentusiasten Per Bill vill införa möjligheten om gårdsförsäljning av egenproducerad starksprit. Maria Malmer Stenergard och Åsa Coenraads (M)Helena Bouveng och Mats Green (M) och Eskil Erlandsson (C) är ytterligare några ledamöter som föreslår frihet gällande försäljning av alkohol. Boriana Åberg (M) är mer konkret och föreslår Skåne som försöksregion.

Det finns ytterligare åsikter om vår alkohollagstiftning. Edward Riedl (M) vill sänka åldern på Systembolaget och Johanna Jönsson och Johan Hedin (C) verkar inte vilja ha något systembolag alls.  Jan Ericson (M) vill ha försäljning av öl och vin i livsmedelsbutiker  och Olof Lavesson (M) kommer med det mycket rimliga förslaget att Systembolaget ska hålla öppet på söndagar.

Vi hoppas att detta rör om i riksdagen i vår.

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: