Senaste nytt

Bara grönt i tankarna är inte alltid bra, Romson

Miljöminister Åsa Romsons båt vållar fler problem. Nu har en användare på Flashback tipsat Skatteverket om att det verkar som att Romson och hennes man begått skattebrott genom att ha annat i tankarna än de får.

Den som kör båt i yrkestrafik har rätt att tanka diesel med en lägre skattesats än den som har en fritidsbåt. För att skilja på dessa två sorter är den diesel som är ämnad för yrkestrafik grönfärgad, medan den för fritidsbruk är ofärgad. I övrigt är det samma diesel.

Nu verkar det som att vår nya miljöminister velat vara lite för grön i sitt levnadssätt. En användare på Flashback har via ett inlägg på hennes fritidsbåts blogg uppmärksammat att det verkar som att miljöministern tankat grön diesel i tankarna, trots att båten inte kör i yrkestrafik. Detta resulterade i ett tips till Skatteverket om skattebrott, vilket torde leda till att det hela utreds.

Som miljöpartist är det normalt sett bra att bara ha gröna grejer i tankarna, men det sträcker sig inte till dieseltankarna på din fritidsbåt.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • Martin

  Kul! Men svårt att bevisa. Bra uppmärksammat var det iallafall.

  • Per Pettersson

   Ja det lär vara svårt att bevisa, men vem vet, Skatteverket kanske har inspektörer som är vana vid att kontrollera just detta? Vad jag förstår är det rätt vanligt att mindre nogräknade mackar säljer färgad diesel till fritidsbåtägare.

   • Mikael

    Grön skattebefriad diesel säljs inte på ”mackarna”, Kommer med tankbil från oljedepå till konsumenten.

    • Per Pettersson

     Färgad diesel säljs på många sjömackar. På land har du däremot säkerligen rätt.

     • Jocke

      Säljs inte på många sjömackar och du får inte tanka utan att uppvisa tillstånd för yrkestrafik.

   • marlies beushausen

    Vad som finns att tillgå är inte vårat ansvar utan näringslivet och politiska beslut.
    Många gånger har jag lust att kasta in alla sopor där jag köpt dom, så dom blir tvingade att producera hållbart.

  • Hans Olsson

   Ska ni fundera lite över varför ni beter er som mobbande småungar? Sköt era egna affärer istället för att stämma in i djurflocksliknande gruppbeteende! Vi har alla överträtt regler och lagar. Patetiskt, svenskt, småaktigt jante-fjantigt!

   • Patrick Söder

    Så en Miljöminister, tillika vice statsminister, från Miljöpartiet som med gott samvete målar med totalförbjuden bottenfärg och släpper ut gråvatten är inget man bör reagera över? Skulle nu uppgiften om dieseln stämma, placerar vi detta i facket ”Alla har vi väl fuskat lite med nånting” och vänder blad?

    Vi hade en kulturminister som efter ett intensivt media-drev blev av med arbetet. Här, på goda grunder, skriks det ”Miljöbrott och dubbelmoral” men ”märkligt nog” ingen klang av något drev..

   • Jocke

    Ojojojojoj. Så nu för att det är en miljöpartist ska vi inte bry oss. Vem är patetisk?

    • marlies beushausen

     Det kastas in nya varor dygnet runt och reklam, som vi ska sortera som råttor som dom tjänar nya pengar på, till ny produktion och mera högre skatter för hela tiden blir det ytterligare miljösanering, varor som ingen efterfrågat. Men snart tvingas alla att ta ett globalt ansvar

 • Anonym

  Måste väl vara skit lätt att bevisa? Vi företagare sitter ju för fan med kvitton 10 år tillbaka för att skatteverket kan dyka upp när som helst.

  Fram med kvittona nu!

  • Per Pettersson

   Som privatperson sparar du sällan kvitton på det sättet. Och hela grejen här är ju att det är en fritidsbåt, så då är sannolikheten stor att inköp görs som privatpersoner. Men det är förstås inte helt säkert.

   • Kia

    Tankar man med kort i nya problem med saldot.

 • Sandra Ahlstrand

  Åsa Romson har aldrig handlat skattebefriad diesel. Hon har fakturor på att hon har betalat för beskattad diesel.

  • Per Pettersson

   Lust att skicka det uttalandet via en lite mer officiell kanal än kommentarsfältet här? 🙂

 • Lena Johansson

  Utsläppet av gråvatten från husbåten med kajplats mitt inne i stan borde väl miljö & hälsa i Stockholm reagera på.

  Jens Kiil har, enligt fartygets egna hemsida, tre gånger så stora färskvattentankar som avloppstankar. Tankarna för avloppsvatten, totalt 800 liter, kan inte räcka många dagar för en familj på tre personer.

  Sammantaget borde Romson nu granskas av minst tre myndigheter: polisen för miljöbrott med giftfärg, skatteverket för ev. lågskattad diesel och kommunens miljöinspektorer för att skita ner vattnet inne i stan.

 • Pingback: Ministrar som fick gå | Jan Millds blogg()

 • Dennis

  Svårt?
  Är ju bara att göra ett prov i tanken på båten och är den gröntankad så finns det spår där.

 • Johan

  Polisen eller kustbevakning får väl göra som dom gör med alla andra som dom misstänker använda grön diesel? Det gör dom genom att suga upp lite diesel ur tankarna och titta på det eller lysa med en lampa i brist på ljus. Är det grönt så är det.

 • Stefan Danielsson

  Tror knappast de tankat husbåt på bensinmack? Leverantören måste ju ha verifikationer kvar i tio år, så även om de slängt kvitto så finns spåren kvar…

 • Lasse

  …alltså så här ligger det till. Om du har ett skepp d v s reggad i fartygsregistret får du tanka grön diesel – men du betalar full skatt! Grön diesel säljs på alla ”välsorterade sjömackar”
  Har själv ett skepp och tankar grön diesel eftersom motorer av äldre årgång mår bäst av detta.

  • Älgen

   Hur får du ihop det Lasse?
   Står ju klart och tydligt att det är samma diesel med undantaget att de färgar den med skattelättnader grön för att upptäcka skattefusk.. Så det är ju inte miljöbrott vi pratar om även om fritidsbåtar skitar ner onödigt mycket mot vad de tillför.

 • Erik

  Grön diesel är bunkerdiesel som innehåller mer skadliga ämnen typ svavel och får inte användas i fritidsbåtar. Däremot får yrkessjöfarten använda den konstigt nog. Att en miljöpartist som säger sig måna om miljön använder den gröna skitigare dieseloljan är märkligt men ganska typisk för det partiet och många av deras medlemmar. Avdragsrätten har inte med färgen att göra. Alla som månar om miljön kan köra på renare dieselolja om de vill.

 • marlies beushausen

  Mycket av ekologisk marknad är ett fult sätt att tjäna pengar. Enbart kretsloppstänkande i produktion med slutna system fungerar. Gäller bananer som måste vara raka, äpplen lika stora.
  Krav kan skrotas, bättre med tillåtna gränsvärden på allt. Även ett lite blad gör sig besvär för att skilja ut från mängden, för överlevnad för varje år.

 • marlies beushausen

  Tror inte marknaden räknar sammanlagda kostnader för dom som packar i och ur, löner, transporter, leveranser, tullar, hur mycket fossila bränslen som går åt. Vad HELA importen kostar.
  Sedan kostar den tid plus sanering efteråt

 • marlies beushausen

  Politiker är människor som andra, MEN vi kräver att dom har kunskaper i sina uppgifter. Det har aldrig funnits så mycket kunskap gratis till alla medborgare som nu. Den är tillgänglig för alla, och man kan lära in precis hur mycket som helst ur eget intresse. Men idag måste alla ha Bevis på vad man kan. Förr kunde folk bygga egna hus utan ritningar. Idag måste man gå på svampkurs.

 • marlies beushausen

  Diesel innehåller 6 gånger mer kväveoxider än EU tillåter.. Dom har väl inget vettigt att göra,
  än att reta upp folk.

 • Pingback: Regeringen genomför krisövning - Aristofanes()

%d bloggare gillar detta: