Senaste nytt

Kristina Persson: Det jag sa är ingenting att skämmas för

”Det är ett slags tydliga levande drömmar i vaket tillstånd. Det rullas upp som en film inom dig. Det är ett händelseförlopp där du är en av de personerna i händelseförloppet.”

Jag fick väldigt starka minnen av nyföddhetstillståndet. Det var allt ifrån att bli ihjälslagen på 1300-talet som 19-åring till att vara fattig torparhustru i vad jag upplevde som Finland på 1800-talet.”

”Jag var man på 1900-talet också.”

”Jag fick väldigt tydliga associationer till Raoul Wallenberg i den där drömmen, men det var naturligtvis inte han. Men jag kan ha varit någon som hade en beröring med honom.”

”Raoul Wallenberg var tydlig i mitt medvetande.”

Få har förmodligen undgått rapporteringen om vår nytillträdda framtidsminister Kristina Perssons (S) bakgrund – i dåtiden. Den tidigare landshövdingen i Jämtland var 1997 med i SVT:s Striptease och talade där om sina tidigare liv som bland annat utspelade sig på medeltiden. Projektet Tankekraft, som hon berättar om i programmet, var ett projekt för att sätta fler Jämtlandsboende i arbete, men visade sig senare vara något av en flopp. Tankekraft innehöll kurser i nyandlighet för arbetslösa. Under kurserna fick de arbetslösa lära sig att påverka pendlande ringar med tankekraft, mäta aura och lära sig vad aurans olika färger betyder.

Vid ett kurstillfälle fick deltagarna titta på en ring som hänger i ett snöre och sedan fick de tänka sig att den skulle röra sig på ett visst sätt. Tanken skulle styra materian.

Lika flummigt är auramätning. Det är ett pseudovetenskapligt påfund som anses sig kunna mäta ett elektriska fält som omger kroppen. Vissa tycker att detta anger allt levande och vissa påstår att dessa innehåller färger som kan berätta hur man mår. Alla aura-förespråkare är dock överens om att det går att beskriva detta som ett kraftfält som jag diagnostisera hur en människa mår. Det är självfallet helt ovetenskapligt och det finns igen som helst grund för det.

Programmet Striptease avslöjade att projektet Tankekraft hade tydliga inslag av nyandlighet. I programmet berättar Kristina Persson själv om sin egen nyandlighet och övernaturliga fenomen som hon har upplevt.

Persson själv säger till Expressen att hon blev lurad och att Striptease själva har klippt ihop citat ur sitt sammanhang.

Vi blev lurade. Sedan klippte de ihop bilder på folk som sysslade med New Age, som inte hade ett smack med mig att göra. Det klipptes ihop med korta intervjuer med mig och man skapade ett intryck hos tittaren att jag var inblandad i det. Det var otroligt fräckt, säger Persson till Expressen.

Var det verkligen så?

Vi har granskat detta och kommit fram till att projektet fick stor kritik för New Age-inslag redan i mitten av nittiotalet. Kurserna som förmedlades via arbetsförmedlingen i Östersund köptes in av länsarbetsnämnden i Jämtland, var länsarbetsdirektör Toni Ivergård fick Vetenskap och Folkbildnings pris för ”Årets förvillare” 1997 av just denna anledning. Ivergård betonar också att han har svårt att sätta gränser för vad som är okej i kursverksamheten.

Många reagerade starkt. En av dem var moderaten Peter Ligendza som i Länstidningen Östersund ställer sig frågan vad Tankekraft kostar skattebetalarna.

Jag har inga invändningar mot det individuella andliga sökandet inom New Age men jag oroas av dess omsättning i en politisk vision. – Peter Ligendza.

Han får inget svar.

Redan under denna tid kritiserades frontfiguren för Tankekraft.

Kristina Persson borde inte ha sagt detta i TV, det undergräver förtroendet för hennes ämbete, säger Karl-Erik Eriksson, VD för Gelfa i Gällö.

”Det här är olyckligt, inte minst med den hopkoppling som gjordes i programmet. Länet behöver jordnära agerande istället för utsvävningar. Vi behöver mer av handlingskraft och kanske mindre tankekraft – för att spetsa till saken”, säger Camfores VD Per Stjernström till Östersunds-Posten.

Jemtias styrelseordförande Karl Johan Svedberg menar att New Age ”är mycket opassande enligt min uppfattning, sådant flummeri hör inte hemma där.”

Under den här tiden tar inte Kristina Persson lika stort avstånd som hon gjorde efter att ha fått en ministerpost.

Om jag skall vara efterklok ångrar jag naturligtvis att jag berättade om mina privata upplevelser för TV-teamet – samtidigt som jag inte tycker att det jag sade är något att skämmas för, säger hon.

Att framställa ett seriöst arbete med länsutveckling som om det har något att göra med astrologi, aurabestämning och diverse suspekta energier och dimensioner är inte bara vettlöst, det är direkt oanständigt, säger Persson.

Hon säger också att det enda hon ångrar var att hon ställde upp i programmet, men åsikterna som hon för fram väljer hon att inte kommentera.

Och hur gick projektet då?

Projektet startade 1996 och då var syftet att ”öka samarbetet mellan offentliga myndigheter, näringsliv och befolkning för att uppnå högre sysselsättning och att vända utflyttningstrenden.” Projektet bedrevs av EU-pengar och totalt fick Jämtland åtta och en halv miljoner kronor. Om auramätningarna och stjärnornas tecken bidrog till att öka sysselsättningen låter vi vara osagt.

Vi önskar Kristina Persson bättre lycka till som minister.

jessica [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: