Senaste nytt

Vägen Framåt för Borgerligheten

Det var fler än jag som på valnatten övervägde vilket valresultat vi helst ville se; en smal seger för Alliansen där Reinfeldt hade fortsatt agera ansvarsfull socialdemokrat med en av världens högsta skatter, eller en brakförlust där ett eller flera partier ramlat ut. Jag sällade mig fort till skaran som önskade brakförlust. Det för väl inte frihetliga värden framåt, tänker den något skeptiske läsaren?

Nej, verkligen inte – och jag tror vänstersidan, sin minoritetsställning till trots, kan åstadkomma en hel del skada under den närmaste tiden. Men, efter ett regeringsskifte och en bred medial strömning bort från liberala ideal, är borgerlighetens enda utväg att söka sina rötter; idédebatten måste tillbaka i fokus, visionerna måste bli större. Flera skribenter har under de senaste veckorna gjort analysen att just idédebatten saknats och att Alliansen verkat trött och oinspirerad. Det stämmer nog.

Vad måste då den nya generation av borgerliga politiker göra? De som tar vid efter Reinfeldt, Borg, Norman osv.

Som jag ser det, har idédebatten absolut högsta prioritet. Att våga diskutera värderingar, ekonomisk utveckling, frihet och kapitalism har inte varit såhär viktigt sedan Sovjet-tiden (och kanske aldrig, i Svensk politisk historia). När den yngre generationen väljare köper vänsterns missuppfattningar och tror att kapitalister är onda, att marknader måste regleras för att fungera och att fackföreningar hjälper de fattiga – då har liberaler överallt misslyckats. Det måste vi ta åt oss.

Vi måste, som Deirdre McCloskey, börja prata om marknader och kapitalism som dygder. Vi måste förklara hur frihandel inte bara gör oss alla rikare – den förbättrar även våra värderingar. Vi måste börja förklara hur företagare gör världen bättre; dig och mig och sig själva rikare, på bekostnad av ingen, och med värden vi ser upp till som främsta medel.

McCloskey skriver i sin inledande Apology:

If we had gained a better material world, two cars in the garage and Chicago-style, deep-dish, stuffed-spinach pizza on the table, but had thereby lost our souls, I personally would have no enthusiasm for the achievement.

(Utdrag från Bourgeois Virtues, se delar av inledningen här)

Mattias Svensson skrev efter EU-valet, mycket klokt att strävan efter frihet är ett långdistanslopp – inte en snabb sprint eller ett förhastat valresultat. Han listar några av de fantastiska verk som de senaste åren tillkommit den liberala idétraditionen. Samtidigt skriver The Economist om HayekNew York Times publicerar långa reportage om Libertarianism och Ron Paul inspirerade tusentals amerikaner. I Sverige ploppar bloggar, poddar, meet-ups och sidor upp överallt. Det bubblar av frihetliga idéer, minst sagt.

Mitt tips; läs, lär dig, förbättra dig. Börja med Deirdre McCloskey för inspiration – och plocka sönder vänsterns luftslott och villfarelser närhelst du ser dem. Som Plato säger: ”Både nu, och på den tusenåra färden, ska det gå oss väl”.

DSC_0586

%d bloggare gillar detta: