Senaste nytt

Konsumtionsfri söndag

Miljöpartiet är otroliga. De säger att de är ett modernt och grönt alternativ i politiken, när det egentligen bara är samma gamla socialism i ny förpackning, och kommer undan med det… Det beror givetvis till stor del på att media älskar miljöpartiet. Det senaste smygsocialistiska förslaget kommer från två miljöpartister i riksdagen. I RIKSDAGEN. Detta är alltså två av de 349 som bestämmer i Sverige, det är en ganska skrämmande tanke.

Köpfri söndag.

Först var det köttfri måndag och nu är det köpfri söndag. Miljöpartister verkar inte ha några gränser för hur mycket av ditt och mitt liv de ska bestämma över. Men det är ju inte så himla konstigt, du och jag är ju bara människor… Vi kan rimligtvis inte bestämma över våra egna liv… HUR SKULLE DET SE UT?!

Tur att vi har miljöpartiet, detta parti fullt av upplysta människor som har sett ljuset och ska leda mänskligheten in i ett utopiskt ekologiskt harmoniskt myspys. Är det bara jag som tycker det är lite märkligt när människor säger att andra människor inte kan ta ansvar för sina liv och därför måste de styras av andra… Eller har inte miljöpartister samma brister som alla oss andra? Är de på något sätt bättre? Nä, knappast.

Om miljöpartiet nu så gärna vill berätta för människor hur de ska leva så kan de lägga ner partiet och starta en livsstilskonsultfirma. Då kan människor frivilligt anlita deras konsulter för att få sina liv uppstyrda. Att sitta i riksdagen och berätta för människor att de minsann inte ska shoppa på söndagar är livsstilsfacism och det är sjukt anti-hipster. Skärp er. Hela motionen går ut på att människor handlar för mycket och det är dåligt… Jag ser dagligen människor som gör grejer som inte nödvändigtvis är bra för dem, som att röka. Men det är inte min uppgift att berätta för dem hur de ska leva. Jag har inte rätten att tvinga människor att leva på det sättet som jag tycker att de ska göra. För att citera Ludvig Von Mises:

”If a man drinks wine and not water I cannot say he is acting irrationally. At most I can say that in his place I would not do so. But his pursuit of happiness is his own business, not mine.”

Så snälla söta rara miljöpartiet. Sluta lägga er i vad människor gör hela tiden. Ni får odla ekologiska groddar, äta tofu på måndagar och inte shoppa på söndagar hur mycket och ofta ni vill. Men tvinga inte mig eller någon annan att göra det.

Om jag föreslår att det ska bli obligatoriskt att shoppa på söndagar så skulle miljöpartiet sannolikt flippa ur och säga att jag inte har någon moralisk rätt att tvinga på människor något sånt, och de skulle ha rätt. Samma resonemang funkar åt andra hållet. Det är lika fel att förbjuda människor att shoppa på söndagar, som det är att förbjuda människor att inte göra det. 

Läs även denna smått otroliga motion, också från miljöpartiet.

Ville Nordström

ville [at] frihetssmedjan.se

 • goranlundbom

  Bara att konstatera – Miljöpartister är världsfrånvända stollar.

 • Olle

  Jag trodde det var ett skämt på twitter, men dom verkar tro att det det är ett gott förslag eftersom dom motionerar om det. Man häpnar.

 • Micke

  Svensk höger är korporativistisk och inte liberal.

  Börja där.

  Krossa bojorna och gör oss fria om ni nu kan se bortom dom potetiella möjligheterna att själva vara med och skedmata företag med våra skattepengar. valfrihet har vi inte förrän ni tillåter en fri marknad och fri konkurrens som och med det bevisar att dessa medel är bättre vägar till frihet än något annat.

  Det ni gör nu är invertad socialism och det har INGET ALLS att göra med valfrihet.

  • Micke

   Du som inte gillar mitt inlägg kanske kan förklara på vilket sätt du blivit friare genom att stat kommun och landsting börjat transferera dina pengar till företag istället för att företagen själva får konkurrera helt fritt om dina pengar när du ska till din läkare? Varför är högern rädda för en fri marknad?

   • goranlundbom

    En fundering bara: På vilket sätt har dessa inlägg med denna sakfråga, köpfri söndag, att göra? Ser inte riktigt kopplingen.

 • Björn

  Det är inte bara miljöpartiet som vill lägga sig i hur folk lever sina liv. Alla partier har inte gjort annat än stiftat lagarna de senaste 100 åren, som styr och ställer med våra liv. Trots det är Sverige ett hyfsat land att leva i, där du har stor frihet att göra vad du vill, och leva ditt liv som du vill. Vad skulle en köpfri dag betyda, ingenting egentligen förutom att man fick lite tid att roa sig med allt man köpt de övriga 6 dagarna. Det vore nice.

  • goranlundbom

   Du kan välja att ha en köpfri dag, så mycket du vill. Själv har jag många köpfria dagar per år. Särskilt mot slutet av månaden… 😉
   Men budskapet här var väl ändå att vi inte ska behöva TVINGAS till sådana? Förstår du inte skillnaden?

%d bloggare gillar detta: