Senaste nytt

Folkpartiet – de huvudlösa

Om man undrar vad som är felet med den svenska liberalismen inom partipolitiken, behöver man bara titta på Jan Björklund. Mannen som gett bildningsföraktet ett ansikte har gjort det igen, kommit med ett nytt huvudlöst förslag. Det senaste är alltså att förkorta gymnasiet till ett år, med motiveringen ”Klart att det vore jättebra om alla blev akademiker, men verkligheten är inte sådan”. Här gör Björklund en tankevurpa redan från början. Det är inte alls jättebra om alla blev akademiker, vi har för många sådana som det är och det faktum att akademiska studier används som arbetsmarknadspolitisk kosmetik är ett problem som inte bara regeringen skall lastas för, även S brukar snabbt ropa på att skapa fler högskoleplatser som lösningen på alla problem. Att skapa mer arbetslösa akademiker är bara att förskjuta problemet. Samhället behöver både rörmokare och ingenjörer för att fungera. Vad liberalismen dock handlar om är att skapa incitament för alla individer att kunna skapa sitt eget liv. Ditt gymnasieval skall inte kunna utesluta dig från högre studier i framtiden utan du skall som individ ha möjligheten att utvecklas och studera vidare även senare i livet, när kanske din livssituation och motivation är en annan.

Ett annat problem som är signifikant för hela regeringen är en bristande strukturell analys. Varför hoppar ungdomar av gymnasiet? Det är frågan vi bör diskutera och hantera på ett tidigt plan, antagligen beror skoltröttheten på större samhällsproblem än lättja och även om det vore så är det dumt att ge upp hoppet om ungdomarna bara för det. Lite analytiskt tänkande vore på sin plats här men med en regering som styrs av en Da Buzz lyssnande Camilla Läckberg-fantast är kanske intellektuell tankeverksamhet för mycket att begära.

emil [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: