Senaste nytt

Konservatism är fel

Jag är liberal eftersom jag har särskilda liberala värderingar. Till exempel tycker jag att människor har rätt att göra vad de vill med sina egna kroppar, så länge det inte direkt skadar någon annan. Det är en liberal värdering. Den konservativa motsvarigheten hade varit att förespråka särskilda förbud för att hindra människor från att göra vissa saker med sina kroppar.

När man pratar om konservatism och liberalism möter man nästan omedelbart en brytpunkt. De konservativa menar att det inte finns några särskilda konservativa värderingar, konservatism är enligt dem enbart en metod. Ett sätt att ta sig framåt där man skyndar långsamt. Konservatism innebär att man väntar tills man på god grund kan ta ett steg framåt.

Detta håller jag helt med om. Den som vill skynda för fort är ju en vårdslös idiot. Självklart kan man inte stifta lagar på antaganden eller gissningar. Självklart borde man skynda långsamt, ta ett steg i taget. Jag menar dock att även när vi gjort det är de konservativa fortfarande negativa till att ta det där steget.

Konservatism är inte en metod. Att skynda långsamt är bara logiskt, jag känner inte en enda liberal som vill skynda för fort. Det finns visst konservativa värderingar. Skillnaden mellan liberala och konservativa värderingar är dock att alla konservativa värderingar handlar om att ta bort rättigheter eller att säga nej till nya rättigheter. Nej till homoäktenskap, nej till legalisering av droger, ja till att strama åt abortlagstiftningen, ja till kortare öppettider för krogar.

När var senast en konservativ förändring ledde till ett positivt resultat? Den frågan har jag ställt många gånger. Aldrig har jag fått något bra svar. Även konservativa håller ju idag med om att avskaffandet av slaveriet var positivt. De tycker att det var rätt att låta kvinnor rösta. De tycker att det var rätt att sluta klassificera homosexualitet som en sjukdom. Konservativa idag håller med liberaler om allt detta. Men då det begav sig var det de konservativa som var för slaveri och emot kvinnors rösträtt och homosexuellas rättigheter.

Tiden har visat oss om och om igen att liberalerna hade rätt. Vi hade rätt om slaveriet, vi hade rätt om kvinnors rösträtt, vi hade rätt om homosexuellas rättigheter. Vi kommer även ha rätt om legaliseringen av droger, om vikten av riktig separation av kyrka och stat, om avskaffandet av sexköpslagen och om fri invandring. Det kommer bara ta några årtionden innan de konservativa vågar erkänna att liberalerna hade rätt. När avskaffandet av sexköpslagen och legaliseringen av droger visar sig vara succéer kommer även de konservativa till slut hålla med om att det var rätt väg att gå.

%d bloggare gillar detta: