Senaste nytt

Modet att gå emot strömmen

MOD Om du hade levt i nazityskland på 30-talet, skulle du haft modet att vägra lyfta din arm och göra en hitlerhälsning om tusentals andra kring dig gjorde det?

Mannen på bilden här nedan heter August Landmesser och vägrade, som ni ser.

August Landmesser gick med i nazistpartiet i Tyskland 1931 men insåg steg för steg att något var fel. 1935 blev han kär i en kvinna som visade sig vara av judisk börd men fick inte gifta sig. Bilden här ovan är från 1936 då Hitler besökte skeppsvarvet han jobbade på. Alla hälsade på Hitler… utom en enda person: August Landmesser.

Han vägrade överge sin älskade och födde två barn med henne, 1935 och 1937. För det brottet, och för att han på många andra sätt, bland annat genom att vägra hälsa på Hitler, förbrutit sig mot makten dömdes han till koncentrationsläger.

1941 släpptes han och skickades till östfronten där han dog 1941…

Hade du gjort Hitlerhälsningen? Hade du tagit avstånd från den du älskade? Eller hade du visat civilkurage?

 • Tänk i framtiden. Då de beskriver vår nutid. Hur människor som du och andra, kröp och vurmade för en Abrahamitisk tradition. En ide, som har raserat snart hela mellanöstern, och vars ide med stor sannolikhet kommer splittra och rasera Europa och världen.

  Vi var många som argumenterade emot er snällister, som fick ta mycket skit. Många förlorade, vänner jobb och karriärer, för att ni i er naiva självgodhet ville vara lite snälla och släppa in vansinnet. Iden var, är vi lite snälla, så är de med snälla tillbaks.

  Sen kom dagen, som många visste skulle komma. Precis som i Iran, började man avlägsna människor. Först de som hjälpt islamisterna till makten, de var organiserade och kunde ses som ett hot. Många kommunister och vänstermänniskor dog här, runt 40.000 sägs det. Sen homosexuella, kristna, name it. Alla som inte trodde på Khomenis budskap ur islam, skulle straffas eller dö.

  Vi är många som är emot denna totalitära skrämmande ide. Vi kämpade länge, precis som mannen på bilden, såg vi ett steg längre och insåg faran.

  Jag hoppas verkligen jag hamnar på en liknande bild i framtiden.

  • Christina

   Så helt sanslöst bra skrivet , Roger S. Vi är många.

  • Daniel

   Intressant. Tror inte att det kommer att hända, men visst är islamism en ideologi som har potentialen att förslava sinnena på samma sätt som andra förtryckande och hjärntvättande ideologier.

 • Dorian Ertymexx

  Roger S, seriöst, vad du gör är samma sak som snubbarna på bilden (de som räckte upp handen) gjorde mot judarna. ”OOO, de är onda, de är ute efter oss, de har en världsomspännande konspiration, och DE ÄR ALLA ONDA INNERST INNE!!!” Litet icke-PK att angripa judar just nu, men semit som semit, eller vad säger du? ;-/

 • Jasså, och var har jag gemensamt med de dårarna som sträcker upp handen? Judar är inte onda, inte heller muslimer. Så vad är det du vill säga?

  Det jag förfasas över är den gren som växt ur islam, som vill ha politisk makt. Som vill använda islam, sharia som grundbult för samhället. Som delar in människor i muslimer och alla andra.

  Delar av min släkt har flytt från länder, där islamism varit en del,där sharia har rådit, där koranen är grunden för det mesta. Är de nazister menar du?

  I deras hemland fanns ingen demokrati, inga fria val. De kanske inbillade sig bara och led av någon form av fobi?

 • Många säger att jag påstås tro på någon form av konspiration. Jag har frågat om vad för konspiration det är, som jag tror på. Ingen har kunnat svara på detta. Kanske du Dorian kan bli först med detta.

 • Dorian Ertymexx

  Japp, det kan jag. Eurabia-konspirationsteorin. Idén om att muslimer vill ta över världen, att de samlar sig, använder kvinnornas livmödrar som vapen (genom att föda en maaaassa barn och ta över med rena antal), och generellt konspirerar mot den intet ont anande västvärlden.

  Du får skilja på saker här. Ja, det finns diktaturer i mellanöstern, och de är som bekant inte så värst charmiga; diktaturer är sällan det. Men det är ett LÅNGT steg från att en ayatollah, shah eller general för en obehaglig politik och att denne vill ta över hela vida världen i något slags världskonspiration.

  Det finns inget med islam som motsäger fria val, demokrati och öppenhet. Inte mer än med kristendom, judendom eller någon annan religion. Och att det finns en liten grupp fanatiker, ja, det finns det i alla religioner. Se bara på USA, hur extremhögerkristna håller på att skapa sitt eget lilla Iran där, steg för steg, med The Patriot Act, SOPA, ACTA och liknande. Makthunger och fanatism är inte religionsbundet inom någon religion, eller ens bland religiösa. Hitler var inte så värst religiös, Stalin var det inte alls.

 • Så jag tror på en så kallad Eurabia-konspirationsteorin? Haha

  Men snälla du, tror du inte att jag vet alla de skillnader du pratar om. Det är DU som för ihop allt i en salig röra, det är DU som inte kan skilja det sunda islam, från den sjuka delan.

 • Det är just dessa fanatiker jag starkt ogillar, det är med en växandet grupp, och nu talar jag inte enbart om islamister, utan eg om alla de 3 abrahamitiska traditionerna. Israel har sina dårar, Usa sina, Europa med. Jag är kritiskt till dom alla.

  Då jag kritiserar kristendomen hyllas jag.
  Då jag kritiserar judendomen hyllas och hatas jag
  Då jag kritiserar islamism är jag rasistnazist.

  Jag är kritisk till alla former av organiserade religion. Det har inte ett smack med rasism, främlingsfientlighet eller nazism att göra. Detta är hjärnspöken hos såna som dig.

  Så ta och kamma dig.

 • Micke

  ‘Så jag tror på en så kallad Eurabia-konspirationsteorin? Haha
  ——————————————–
  Ja det gör du och det framgår tydligt och klart i ditt första inlägg där du utmålar ett generellt hot från muslimer på samma sätt som Hitler utmålade judar och deras religion som ett hot.

  Dessutom har du mage att relatera ditt eget stöd för dom krafter som vill tömma Sverige på muslimer till motståndet mot nazismen i Tyskland.

 • Men herregud, sniffar du lim? När skriver jag ens generaliserande om muslimer? Jag talar om en liten del av människor inom islam, som använder religionen som verktyg för sin agenda. Liknande grupper finns inom judendomen, kristendom, katolicismen, är jag rasistnazist här med? Då jag kritiserar då de för fram sin agenda?

  Det är politiska islam. Den du kan se i tex Iran, och som med stor sannolikhet med komma poppa upp i Egypten snart. Har väldigt lite med muslimer i sig att göra. Med ditt tankesätt så blir ju alla kristna i hela världen, den kristna högern i Usa. Det är du min vän som är full av fördomar och generaliseringar.

  Så ta och kamma dig.

 • Sen kan jag tillägga att jag knappt har en susning om den så kallade Eurabia-konspirationsteorin. Många dårar har svammlat om den, men då jag fann det som sas, så otroligt pantat, har jag inte lagt ner någon större möda på den.

 • vn

  Det hela handlar om intressen. Om den här mannen hade en judisk hustru låg det givetvis inte i hans intresse att premiera det etniskt tyska folket. Övriga på bilden, antagligen etniska tyskar och tyska medborgare, hade å andra sidan ett intresse i detta. Det finns ingen ondska, bara intresse mot intresse. Jag kan inte ta ställning till om jag skulle ha hälsat ledaren för nationen eller inte eftersom det helt beror på vem på bilden jag i så fall skulle ha varit. Vilket intresse skulle jag se till? Men om jag är mig själv? Jag är svensk, inte tysk så varför skulle jag? Vad som är mode är snarare att gilla multikulturalismen och att tycka att nationalsocialismen är ”ondska”. Det är häftigt att säga att man skulle våga att inte göra en hitlerhälsning men ignorerar helt anledningen till att någon skulle göra det.

 • Micke

  Du menar att det inte är säkert att det skulle ligga i ditt intresse attta ställning mot organiserat våld riktat mot judar?
  Är du säker på att det skulle legat i ditt intresse att ta ställning mot industriell utrotning av judar?

 • Micke

  Man kan ju utan att blinka säga att det var pk att vara nazist och hata judar i Tyskland 1936.

  Landmesser var således inte pk och därför en hjälte för alla moderna fascister eftersom deras begåvade förklaring av världen är grundad i vad som är pk och vad som inte är det.

 • Micke

  Avpixlat går mot strömmen och läkarna (snart kommer det en artikel där dom hävdar att dom läkare som säger att han är frisk är pk) och hävdar att Breivik är sinnessjuk efter att han hälsat till bl.a dom han ser som sina vänner hos bl.a Avpixlat från rättegångssalen.
  Efter att ha läst bloggen två veckor är det bara att konstatera att det fascistiska hotet är lika starkt idag som det kommunistiska var på 70 talet och att det dräller av potentiella fascistiska mördare i Sverige.

 • Daniel

  Problemet med att se gårdagen är att man har dagens ögon och dömer utifrån dagens situation.

  Som Micke så riktigt påpekar i sin kommentar ovan så var det PK i Tyskland på 30-talet att ”säga hej till publiken”-hälsa till Hitler och det förväntades att man skulle vara anhängare av nazismen.

  Det var också tämligen PK att vara sympatisk till nazisterna i Sverige. Kommendörkapten Emil Boldt-Christmas, som stödde de allierade manövrerades ut från flottan medan sådana som Amiral Claës Lindsström, som visade sympatier för Hitler-tyskland, satt kvar.

  I Sverige är det fortfarande väldigt lågt i tak för den som inte jamar med i opinionen, och allt delas in enligt en svart/vit kategorisering. Därför kan man inte vara för avregleringar eller sänkta skatter utan att vara tokmoderat eller för en striktare invandringspolitik utan att vara rasist.

 • Micke

  Man kan inte vara med i Sverigedemokraterna eller någan av dom andra fascistiska och rasistiska grupperingarna utan att vara just rasist och fascist.

  DÄREMOT kan man utifrån ANDRA politiska grundvärderingar som inte har rasism som kärna (och det har SD´s kärna) ifrågasätta hur vår invandring fungerar.

 • marlies beushausen

  O möjligt att svara på. En del som försökte desertera sköts och hängdes upp som varning för andra. I krig är det sällsynt med normalt tillstånd. Angiveri och annat. Stenhård dressyr innan.
  Starkt att stå emot.

%d bloggare gillar detta: