Senaste nytt

Modet att gå emot strömmen

MOD Om du hade levt i nazityskland på 30-talet, skulle du haft modet att vägra lyfta din arm och göra en hitlerhälsning om tusentals andra kring dig gjorde det?

Mannen på bilden här nedan heter August Landmesser och vägrade, som ni ser.

August Landmesser gick med i nazistpartiet i Tyskland 1931 men insåg steg för steg att något var fel. 1935 blev han kär i en kvinna som visade sig vara av judisk börd men fick inte gifta sig. Bilden här ovan är från 1936 då Hitler besökte skeppsvarvet han jobbade på. Alla hälsade på Hitler… utom en enda person: August Landmesser.

Han vägrade överge sin älskade och födde två barn med henne, 1935 och 1937. För det brottet, och för att han på många andra sätt, bland annat genom att vägra hälsa på Hitler, förbrutit sig mot makten dömdes han till koncentrationsläger.

1941 släpptes han och skickades till östfronten där han dog 1941…

Hade du gjort Hitlerhälsningen? Hade du tagit avstånd från den du älskade? Eller hade du visat civilkurage?

%d bloggare gillar detta: