Senaste nytt

Sjöstedt (V): Det är ett straff att behöva bo i Stockholm

STOCKHOLMSFÖRAKT Vänsterpartiets nya partiledare lät inte handen vila på hanen, utan började direkt skjuta skarpt på Stockholmarna. Vänsterns nästan obefintliga stöd i huvudstaden lär inte direkt stärkas av partiledarens utspel.

Själv tycker jag att det är ett straff att behöva bo i Stockholm.

Det är inte någon rabiat miljöaktivist som tycker att självhushållning is the shit och att tillväxt och innovation borde förbjudas. Uttalandet är den nya partiledaren Jonas Sjöstedts (V) och kommer från en intervju i SVT den 4 januari.

Vänsterpartiet hade i valet 2010 runt fyra procent av väljarstödet i Stockholms innerstad, något mer på Södermalm. Socialdemokraternas väljarstöd har sjunkit flera val i rad och var 2010 nere på 20 procent, i innerstaden snarare tio procent. Vänsteridéerna har allt svårare att vinna gensvar bland Stockholmarna. I det läget anser Sjöstedt tydligen att det är taktiskt att göra sig till ännu mer ovän med dessa väljare. Det kanske är rätt, det återstår att se i september 2014. Det befäster dock ännu mer bilden av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som i första hand lands- och glesbygdspartier. Det kan på sikt ytterligare driva på utvecklingen mot att avskaffa upplevd klasstillhörighet som primär skiljelinje för partitillhörighet – och driva den mot bostadsort istället.

Vad gäller Sjöstedt själv, så har han all rätt att bosätta sig på någon annan ort om han vill. Riksdagen har övernattningslägenheter, som vi fått lära oss under hösten.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • Nja. Visst var det ett ganska dumt uttalande ur strikt PR-synpunkt, och i sak håller jag inte med – jag gillar att bo i Stockholm! – men när media granskar en ny partiledare bör fokus inte ligga på sådana här petitesser. Är det troligt Sjöstedts rent personliga motvilja mot Stockholm kommer påverka den politik han förordar? Knappast. Så granska och kritisera gärna Sjöstedt, men inte på en såhär nivå.

 • Micke

  Han har rätt att ha vilken åsikt han vill om Östermalm där hans fru som är diplomat har en lägenhet som UD hyr ut åt henne.

  Högern har naturligtvis rätt att liksom mediepolitruken Anders Rönmark låta bli att berätta hela sanningen om varför han bor där när dom ska påbörja nerskitandet av Sjöström.

  Det kommer dock inte att gå lika lätt som när högern samfällt under en månads tid spydde ner Ohly en gång för alla med lögnen om att han skulle ha sagt sig vara kommunist i en intervju på Svt………vilket han ju aldrig sa.

  Det kommer inte att funka med Sjöström.

  Själv gillar jag Östermalm väldigt mycket.Det är en av dom finaste delarna av Stockholm. på många sätt.

%d bloggare gillar detta: