Senaste nytt

Sjöstedt (V): Det är ett straff att behöva bo i Stockholm

STOCKHOLMSFÖRAKT Vänsterpartiets nya partiledare lät inte handen vila på hanen, utan började direkt skjuta skarpt på Stockholmarna. Vänsterns nästan obefintliga stöd i huvudstaden lär inte direkt stärkas av partiledarens utspel.

Själv tycker jag att det är ett straff att behöva bo i Stockholm.

Det är inte någon rabiat miljöaktivist som tycker att självhushållning is the shit och att tillväxt och innovation borde förbjudas. Uttalandet är den nya partiledaren Jonas Sjöstedts (V) och kommer från en intervju i SVT den 4 januari.

Vänsterpartiet hade i valet 2010 runt fyra procent av väljarstödet i Stockholms innerstad, något mer på Södermalm. Socialdemokraternas väljarstöd har sjunkit flera val i rad och var 2010 nere på 20 procent, i innerstaden snarare tio procent. Vänsteridéerna har allt svårare att vinna gensvar bland Stockholmarna. I det läget anser Sjöstedt tydligen att det är taktiskt att göra sig till ännu mer ovän med dessa väljare. Det kanske är rätt, det återstår att se i september 2014. Det befäster dock ännu mer bilden av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som i första hand lands- och glesbygdspartier. Det kan på sikt ytterligare driva på utvecklingen mot att avskaffa upplevd klasstillhörighet som primär skiljelinje för partitillhörighet – och driva den mot bostadsort istället.

Vad gäller Sjöstedt själv, så har han all rätt att bosätta sig på någon annan ort om han vill. Riksdagen har övernattningslägenheter, som vi fått lära oss under hösten.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: