Senaste nytt

The Shame Report: Vecka ett

The Shame Report

The Shame Report

That’s right! I’m back!

Folk som har hängt med ett tag (Som om jag faktiskt hade läsare…) kommer att notera en nyhet i denna!

Första veckan av 2012 är över, och dessvärre så tar inte skam julledigt.

Det här är The Shame Report, en lista över de fem värsta grejerna från politikens underbara värld under den gångna veckan. Jag bryr mig inte om vem du är, vad du tycker eller vilken organisation du representerar. Har du gjort bort dig så är du med. Det här är också en skamlöst kopia av Dave Damesheks ”The Shame Report”. Samma koncept, fast det handlar om Amerikansk Fotboll. Shame på er om ni inte kollar. Mina föregående Shame Reports hittar ni på min egna blogg, Den Bittre Liberalen

Men glöm inte, bli inte arg på mig om du är med. ”I didn’t put you on the list, YOU put you on the list.”

—-

#5 Svensk moralpanik och politik i allmänhet

Låt oss se här.

En väldigt egenkär och självbeundrande debattartikel om vård för missbrukare – Men ingen sund debatt om de negativa effekterna av att göra missbrukare till grovt kriminella. Det är ju VERKLIGEN det bästa sättet att hjälpa dem. Alexander Bard och Alfred Askeljung skriver mycket bra om det här, nu vill jag se en replik. Om det inte kan produceras en replik så tolkar jag det som ett tyst erkännande att det bara är ren moralism.

En snyft-artikel om sexköp – Men ingen debatt om den utsatta situation som sexarbetare befinner sig i när politiker väljer att göra deras kunder till kriminella. Hur kan man tro att man hjälper dessa människor på bästa sätt genom att driva hela industrin under jorden?!

Och sen har vi det här. Jag har inga kommentarer.

SHAME.

——-

#4 Granskningen av Alliansens kopplingar till Nyliberalismen, del ett och del två

Som liberal i Sverige blir man ständigt anklagad för att vara Nyliberal, oavsett vilket prefix man själv skulle använda. Vad nyliberal mer exakt innebär är för mig mycket oklart. Det kan räcka med att vara Högersosse och inte gilla Juholt, då är man nyliberal. Ett annat sätt är att vara en megapragmatisk finansminister, då kommer någon också att kalla dig nyliberal.

Nyliberalismen är för den Svenska vänstern vad Invandrare är för SD. Roten till allt dåligt i samhället.  Om man bara kunde bli av med det så skulle alla vara rika, friska, lyckliga och sanslöst solidariska. Man ser Reagan och Thatcher som det sämsta som har hänt sedan … Hayek fick nobelpriset. ”EN NYLIBERAL SOM FÅR NOBELPRISET I EKONOMI?!??!” … Ja, men han delade det med Gunnar Myrdal, så jag känner mig också rätt kränkt.

Det blir nästan lite ironiskt. Thatcher var en duktig politiker, som jag har väldigt stor respekt för. Jag förstår inte, jag trodde vänstern gillade starka kvinnor, som vågade krossa normer och utmana strukturer? Eller måste det vara starka kvinnor med rätt åsikter också?

Vänsterns besatthet av nyliberalismen är närmast komisk. Artiklarna i Dala-demokraten är otroligt roliga. Jag slogs av insikten att det nästan är identiskt med hur jag låter när jag driver med vänstern genom överdriven satir. Det hade kunnat vara ett av mina ironiska inlägg.  Det är ett direkt pinsamt försök till ett stort ”avslöjande” om hur alliansregeringen egentligen är nyliberal. Smaka bara på inledningen till Del två.

”Det är dags att granska Alliansens kopplingar till nyliberalismen. Det anser artikelförfattarna Bo Dahlner och Camilla Furuskog. Deras första artikel i ämnet publicerades i går.”

Som om nyliberalismen var något smutsigt eller äckligt, likt nationalsocialism eller kommunism. Jag kan verkligen se det framför mig, Bo Dahlner och Camilla Furuskog konstaterar lyckligt ”HAHA! NU JÄVLAR SKA VI AVSLÖJA DE NYLIBERALA JÄVLARNA! FREDDE OCH BORG, YOU’RE GOING DOWN BITCHES!!!”. Håll i er nu, men det är faktiskt så att många av Alliansens förslag har den Klassiska Liberalismen som sin ideologiska grund. Samma ideologi som elaka spädbarnsmördande nyliberaler hämtar sina idéer från.

På samma sätt som (S) inte är marxister, bara för att de har hämtat inspiration från Marxismen, så är inte Alliansen en nyliberal arbetarfientlig organisation. Sen kan man fråga sig följande: Jag anser mig själv vara klassiskt liberal med inslag av nyliberala idéer. I ett Sverige med en borgerlig regering, skulle min blogg verkligen heta ”Den Bittre Liberalen.”? Hade Alliansen verkligen anmanat Friedmans idéer till fullo, så hade jag inte varit det minsta bitter.

Lämna sandlådan, väx upp och släpp Ung Vänster-retoriken. Ni gör mig bara bitter.

SHAME.

———–

#3 Ung Vänsters nya kampanj, ”Generation: Otrygg” 

Jaha… då var det dags igen då. Ung Vänster drar igång sin klagosång, troligtvis inspirerade av Occupy-rörelsen.

Jag kan tycka att det är lite politiskt dåligt ge en sån skev bild. Är det så att fler lärare betyder en bättre skola per automatik? Är lärartäthet det som avgör hur mycket eleverna lär sig? Det är samma sak inom välfärden. Var det så att det inte fanns några köer inom vården innan 2006? Är det per automatik så att bara man anställer fler sjuksköterskor så blir vården bättre och köerna kortare? Är det så att en hyresrätt i första hand som sitt första boende är en rättighet? Är det så att ett nytt miljonprogram är en bra idé? Är det så att unga har lättare att få jobb om vi via lagstiftning höjer lönerna och ökar anställningstryggheten? Är det så att arbetsgivare har råd att anställa någon som är dyr från dag ett och dessutom skitsvår att avskeda?

NEJ.

Herrejävlar. Vi har aldrig levt så länge som vi gör nu, vi har aldrig varit friskare. Aldrig har så många haft tillgång till den obegränsade mängd information som Internet ger. En VD och en student har likadana iPhones. Möjligheterna att studera på högskola har aldrig varit större, det är något som alla med behörighet kan göra. Oavsett hur mycket dina föräldrar tjänar.

Men det spelar ju ingen roll. DE SÄNKER JU BARA SKATTEN FÖR DE RIKA. … Precis. Endast svinrika människor har fått sänkt skatt. Den där extra månadslönen som har dykt upp i varje sjuksköterskas plånbok… Var det magi eller?

Missförstå mig inte, det finns problem i Sverige. Problem som behöver lösas. Problem som Ung Vänster verkar tro att man kan lösa genom att kasta pengar på problemet. Andras pengar. 

Om ni bara förstår budskap som förmedlas genom sång så bör ni lyssna på Remy’s Occupy Wall Street Protest Song

Riktigt kul blir det när man tar deras problembeskrivning ner till dess kärna, som är:

Det stora problemet är att andra människor inte ger oss tillräckligt mycket av deras pengar.

Castro applåderar, men jag säger bara

Shame.

——-

Veckans ”Slipp undan skam-kort”

Nu undrar ni säkert vad det här är för liberalt trams… Det är lite samma sak som ”Slipp ut ur fängelse”-kortet i monopol. Det är alltså någon som har gjort något bra som får detta kort. Innehavaren kan sen använda kortet för att köpa sig fri från eventuell framtida Shame. … Okej, kanske inte. Man kan inte köpa sig fri från Shame. Men denna kategori är alltså en bra grej.

Denna vecka går den till Luciano Astudillo (S). För att han har åtminstone tagit ett steg i rätt riktning för att lära sig Hur världen fungerar. Med det sagt, så har han inte helt rätt. Men erkännandet att människor vill ha städhjälp, och om det via skatt blir för dyrt så kommer det ske svart istället. Den insikten är lika viktig som välkommen.

——

#2 Ultrakonservativa Rick Santorums andraplats i Iowas nomineringsval

Jag tänker inte gå in närmare i detalj i den soppa som USAs politiska värld, det låter jag Johan Ingerö göra. På SvD  och hans gamla blogg. Läs.

Men allvarligt talat. Rick Santorum? (Googlas på egen risk. Allvarligt talat. Jag tar inget ansvar om ni googlar.) Killen är emot abort och tycker att Mamma-Pappa-Barn är nyckeln till välstånd. Jag vet bättre än att tro att de flesta Amerikaner faktiskt tycker att det här är viktiga frågor. Det handlar snarare om en ovilja att välja Mitt Romney. I mångt och mycket är man beredd att göra allt för att slippa Romney, som har blivit en slags evig tvåa. Men det finns fan gränser.

Shame.

———

#1 Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson levererar västerflummeri av absolut högsta klass på DN debatt

Förkortad arbetsvecka? Absurd reglering av banksektorn? Please.

De flesta människor vill jobba heltid. Hur exakt blir det bättre av heltid blir mindre tid? Jag hoppas verkligen att er plan inte är att tvinga arbetsgivare att betala samma lön för mindre arbete. Det funkar inte så.

Sen fortsätter de med att säga att man måste separera affärsbanker och investmentbanker. För att det är tydligen så att staten (Egentligen skattebetalarna. Men (V) tror ju att det är statens pengar.) inte stå för bankernas spekulation. Det tycker inte jag heller. Men sen är det ju så att den gamla banklagen från 1933 i USA reglerade bankerna på ungefär samma sätt. Den togs bort 1999, och det var just den typen av banker som var både affärs- och investmentbanker som klarade sig bra och kunde köpa konkursbankerna. Konkursbankerna var precis de som var enbart investmentbanker. Hade lagen inte tagits bort så hade kollapsen varit fullständig. Visst är det kul hur avreglering räddade situationen?  Men din idé är säkert bra, Jonas.

Sen hakar jag upp mig på följande mening: ”Ekonomisk politik ska bestämmas av demokratin, inte marknaden.” 

Vilka är det som utgör marknaden egentligen, tror ni? Består marknaden enbart av tjocka bankdirektörer och själlösa företag? Ett företag är inget man kan ta på, ett företag är inte en varelse med en egen vilja. Företag anställer människor, producerar varor eller tillhandahåller tjänster. Marknaden är inte en sak. Det är människor, som driver eller arbetar för ett företag. Marknaden är alla, inklusive er, fattar ni? Skillnaden är att marknaden skapar ett ständigt krav, ett krav på effektivitet och kvalitet. Marknaden tjänar människor bättre än politiker någonsin kan. Att inte vara till nytta för människor är samma sak som att inte ha kunder och ni kan nog räkna ut varför det är en dålig grej. … Detta gäller såklart inte alla företag. Statliga företag har en tendens att erbjuda värdelös service till orimliga priser, samtidigt som det tar ungefär dubbelt så lång tid som det skulle kunna göra. Men de kommer undan med det för att om det inte finns några konkurrenter så behöver man inte bry sig om service.

Att klaga på marknaden är inte något annat än att klaga på att människor gör fel, tycker fel eller bara är fel. Men det är kanske inte helt obekant för vänsterpolitiker att beklaga sig över att deras vilja inte är den kollektiva viljan.

”People aren’t chessmen you move on a board, at your whim–their dreams and desires ignored” 

Hur mycket ni än skulle vilja så finns det ingen kollektiv vilja. Det finns inget allmänintresse. I Sverige finns det bara särintressen, ungefär nio miljoner.

SHAME.

——

Det var denna veckas Shame report. Hittade du ditt namn på listan? Bra. Jag hoppas du skäms.

Nästa vecka vill jag inte ha fullt så mycket material. Ni gör det väldigt lätt för mig.

ville [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: