Senaste nytt

Nya myter om cannabis

Aftonbladet presenterar idag ett nytt forskningsrön. Enligt detta ska folk som röker cannabis födas med mindre hjärnor. Det låter skrämmande. Men påståendet är djupt problematiskt. Frihetssmedjan har grävt lite djupare i denna fråga.

Enligt Daily Mail så har australiska forskare regelbundet i många år studerat hjärnorna hos 121 barn. 28% av dessa använde cannabis och enligt vad man hittade hade dessa 30 ca 6% mindre hjärnvolym än de andra.

Men undersökningen är problematisk. Det förstår man vid en jämförelse med andra områden där man påstår att hjärnan krymper på grund av en aktivitet, eller på grund av genetiken.

Rasism

För det första är all forskning om hjärnstorlekar än idag präglad av rasism, för att vara rakt på sak. Forskningen om alkohol och hjärnstorlek började på 1830-talet  och samma personer som pratade om att hjärnan krymper av alkohol ansåg det bevisat att kvinnors iq var mindre pga mindre hjärnstorlek och att afrikaners hjärnstorlek också tydde på att de var mer korkade.

Det här med hjärnstorlek är inte så lätt. Afrikaners hjärna är ca 7% mindre än ”vita” europeer och europeer har 2%  mindre hjärna än asiater och alla människor mindre än neanderthalarna. Vad betyder detta?

En del rasistiska forskare kopplar detta till rasistiska föreställningar om att afrikaner är mer korkade. (Shockley och Jensen t.ex.)

Andra forskare har påpekat att det nog inte är hjärnstorleken eller antalet hjärnceller som är avgörande för intelligensen.

Män och kvinnor

Skiljer sig mäns och kvinnors hjärnor åt? Ja, tydligen. Manskroppen är större än kvinnokroppen, i allmänhet. Mäns hjärnor lär tydligen vara 100 gram tyngre (ca 7%) än kvinnors i genomsnitt och män lär ha 4% fler hjärnceller.

Ska man dra slutsatser om hur kloka eller dumma män eller kvinnor är på grund av detta också? Seriösa forskare anser att man inte kan dra slutsatser om intelligens utifrån detta.

Fotboll, graviditet och annat…

Som om det inte är nog med det så har man tagit fram teorier om att hjärnans storlek minskar vid vissa aktiviteter. Listan på dessa aktiviteter är långa och ganska trendkänsliga. Dvs på 60-talet och 70-talet betonades det att folk som var smala löpte större risk för hjärnsjukdomar på grund av att deras hjärnvolym ansågs vara mindre. Idag är det mer trendigt att vara smal så nu betonar en del forskare istället att överviktiga människor lär ha mindre hjärnvolym. Detta lär också vara 6-7% mindre (den siffran verkar vara ganska trendig också!)

6-7% mindre hjärnor får även (suck!) de som är i slutskedet av en förlossning.

Ah sen har vi ju de  mindre hjärnor som man lär ha bevisat, enligt vissa undersökningar, att barn som idrottat mycket får. Speciellt de som skadar huvudet, som i hockey eller fotboll.  Men det är inte trendigt att visa på s.k. negativa effekter av joggande eller sporter så istället läser man om hur aerobics och andra sporter gör att man får större hjärnstorlek. Mindre får man av… ett stillasittande liv framför TV:n, tydligen!

Givetvis minskas hjärnans storlek på grund av boxning! (6-7% också!) fast det ska sägas att det finns studier som säger att varken boxning eller fotboll förkrymper hjärnan.

Alkohol och cannabis

Jo, och sen får man mindre hjärna av alkohol också, tydligen. Speciellt alkoholister.

Förut brukade man säga att det var bevisat att alkohol dödar hjärnceller. Det har motbevisats. Det är missbruket som skadar hjärnan inte bruket. Även när det gäller cannabis har man kommit fram till detta.

När inte hjärncells-argumentet höll längre drog man fram hjärnstorleks-argumentet mot alkohol igen och det har diskuterats ganska livligt de sista åren. Och nu drar man fram det ifråga om cannabis också.

Ursäkta min skepsis…

Jag är inte naturvetare, jag är mer historiker i mitt förhållningssätt till världen. Ursäkta min skepsis till de nya rönen om cannabis. Det känns som om jag hört detta förut. Kan det inte vara så enkelt att missbruk, av vad det än må vara, påfrestar kroppen och därmed också hjärnan och att hjärnstorlek i sig inte är så speciellt avgörande för hur hjärnan fungerar?

Om någon av läsarna är mer naturvetenskapligt skolad, och har fått tag på originalrapporten får ni gärna berätta vad ni anser om den.

För övrigt har jag träffat en person som opererat bort 1/5  av sin hjärna och som är bra mycket smartare än en medelsmart journalist på Aftonbladet!

 

 • Erik

  Lugn Torbjörn. Politiker och personer med politiska ambitioner bör inte recensera forskning. Dessutom visar detta på dålig vetenskapsjournalistik, dvs en oförmåga att sätta in dessa kunskaper i sina sammanhang, inte dålig forskning. De kunskaper som den faktiska (vetenskapliga) publikationen bidrar med kan säkerligen vara bra för någonting, någon gång.

  ps. För att göra korrelationen liten hjärna-cannabisrökning ”problematisk” så måste man dessutom lyckas bevisa att korrelationen ”cannabisrökning-dåligt” existerar. Det är för att DU utgår ifrån att forskarna och Daily Mails läsare tycker att cannabisrökning är problematiskt som artikeln uppfattas så. 🙂

 • Lella

  Bra skrivet Torbjörn!

 • Micke

  Alla som har rökt cannabis ofta och vanemässigt och sen slutat vet att bruket ger konsekvenser.

 • Göran Lundbom

  Sedan när är det som skrivs i Aftonbladet en absolut sanning?
  Har det någon gång hänt?

 • Micke

  Lika ofta som det hänt i Expressen

 • Jag väljer att inte kommentera bruk/missbruk av droger här utan kan bara konstatera att jag också känner någon som opererat bort delar av hjärnan, nämligen min fru. Och hon är en av de smartaste och kreativa personer jag känner.

  • ”smartaste och *mest* kreativa” tyrkfelsnisse var framme.

 • Jag anser att cannabis är medicin., men som allt annat så kan den missbrukas.

  Om du ska få största medicinska effekt på
  cannabis/marijuana så ska den intas naturellt, antingen som olja eller äta den rå, för då tillgodogör du dej så gott som allt nyttigt som finns i växten, Jagbrukar säga .”för om du röker så missbrukar du cannabis, så är det ju med alla mediciner, allt kan missbrukas även alkohol..

  Vad jag vet så är alkoholism en sjukdom men dom har fått det genom ett felaktigt bruk. samma är det med cannabis. du ska äta den så klart trodde ni visste det. annars så går ju i stort sett allt upp i rök, så att säga, det är som att elda för kråkorna. effekten blir densamma, nästan lika me noll.. ca 80 % går upp i rök
  https://www.youtube.com/channel/UCQ6-pZV8eFwH30nkxKQlm8Q

%d bloggare gillar detta: