Senaste nytt

När svenskt radiomonopol utövade radiocensur…

Sverige hade radiocensur under lång tid. I praktiken fram till 90-talet. Problemet med svensk radiocensur var att den censurerande radioenheten också hade radiomonopol. Det som inte fick spelas i radion hade normalt sett inte en chans att bli känt.

Den svenska radiocensuren bestod i att man stämplade en dödskalle på en skiva och gjorde listor på dödskallestämplad musik. Det fanns inget direkt förbud att inte spela dessa, det var en ”rekommendation” men i praktiken spelades aldrig denna musik.

Alla som fick sin musik dödskallemärkt förlorade pengar det. Många kunde inte slå igenom i Sverigepå grund av den.

Det krävdes inte mycket för att få en stämpel. Den städade ungdomsgruppen The Seekers fick det för att deras musik inspirerats av Beethoven. Jazz förbjöds för att den var för svängig, pop för att den var för poppig, ballader för att de var för sorgliga… Dessutom förbjöds låtar som kunde antyda reklam på något sätt.

Idag, dagen före nyårsafton, ska vi lyfta fram några censurerade låtar och artister… Först ut den kanske mest osannolika låt som censurerats någonsin, men också den som betraktats som en av de farligaste att sända: Göingeflickornas ballad, Kära Mor.

Göingeflickorna – Kära mor

Balladen ”Kära Mor” med helyllegruppen Göringeflickorna var länge en av de låtar som betraktades som de farligaste att sända i radio. Om man lyssnar på texten har man idag svårt att förstå varför. Nåt harmlösare kan man knappt tänka sig.

Men för 50 år sen var det annorlunda. Det fanns så hundratusentals svenska emigranter i USA. Deras anhöriga levde i Sverige. Denna visa som antydde att emigrationen kunde ha varit något negativt, som antydde känslor av hemlängtan och av att kontakten avbrutits mellan hemlandet och USA, upprörde många i Sverige.

Den väckte känslor och rev upp sår genom att beröra ämnen som inte fick diskuteras öppet.

”Kära Mor! Säg får jag något svar?
Kanske finns du inte längre kvar.
Alltför länge sedan bort jag for,
men jag skriver ändå, kära Mor!”

Cornelis Vreewijk

Cornelis Vreewijk är troligen vid sidan om Eddie Meduza den svensk som censurerats mest. Balladen Tältet censurerades på grund av denna textrad om kyrkan ”Jag trodde det var cirkus / Men det var Herrens hus”. Sången ”upprörde” de religiösa.

Sportiga Marie handlade om prostitution och censurerades den också.

Andra visor som censurerades var visa om Ann-Katrin”, som ”lärde ut alla knepen”: ”Hon gav mig mitt första sår i min själ, / hon gav mig skavsår på knäna.

Anita Lindblom

Att svenska flickor kysser med öppen mun och inte med stängd mun, dvs att de tar för sig mer, fick man inte heller nämna i svensk radio. Anita Lindbloms genombrotts-skiva kom ut 1957 men först 1968 kunde den framföras… och då i TV, inte radio!

Texten är faktiskt inte så dum…

Sexmoralen

Att upprätthålla sexmoralen var givetvis viktigt för censorerna på Sveriges radio. Martin Nilssons ”Luffarvisa” förbjöds redan på 30-talet.

”Men möter jag en flicka
som vet att väl sig skicka
så stannar jag en vicka”

Här framförs den av Fred Åkerström.

1948 förbjöds rumban ”Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen” med Lennart Hagvall och Einar Groths orkester. Texten var för moraliskt vågad och ”frisläppt”.

Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen.
Ifall man bara stannar inne på hotellen.
Jag med en konsul drack duskål ur en flaska Chartres
Och konsulinnan hon vart full och måste les
Vi bytte fruar med varandra fram på kvällen,
Ty det är så hälsosamt och stärkande i fjällen.
Det finns väl inget annat ställe där moralen vågar stå
På en så angenäm och sjunkande nivå
Jo att det inte finns nåt ställe där moralen vågar stå
På en så angenäm och sjunkande nivå

Här är en version från 70-talet som enligt uppgift även den förbjöds i radio till en början.

Lars Ekborg

Till sist… Lars Ekborg.

Stockholmsjävlar, gammalt folk, kärringar över 40, lappjävlar, finnjävlar, hottentotter, folk som ligger på lasarett, raggare, zigenare och mopedister, ska man bara bunt’ ihop och slå ihjäl, bara. En ska int’ vara blödi’.

Ja, det var inte bara musik som förbjöds. Även humor censurerades. Lars Ekborg, Karl Gerhard och Povel Ramel (ta av dig skorna) har drabbats av dödskallen på Sveriges radio.

Vad kan vara mer passande än att avsluta denna lilla genomgång med just Lars Ekborgs odödliga ironiserande om generaliseringar: ”bunta ihop dem och slå ihjäl”…

%d bloggare gillar detta: