Senaste nytt

Fortsatt oklart om tvångssteriliseringarna

Folkpartiet tågar under parollen

TVÅNGSSTERILISERINGAR Trots dementier från olika håll kvarstår oklarheterna om tvångssteriliseringarna av transpersoner. 

Folkpartiet tågar under parollen "Könskorrigering utan sterilisering", Stockholm Pride 2010Först fanns det en överenskommelse om att lyfta ut steriliseringskravet ur den kommande propositionen om könstillhörighetslagstiftningen, för att utreda den ytterligare. Kristdemokraterna jublade. Sen dementerade såväl Centerpartiet som Folkpartiet att en sådan överenskommelse fanns.

Det senaste budet som Ekot fått är att det inte finns någon överenskommelse, men att åtminstone Centern tycker att det är en framkomlig väg. Till Ekot säger Socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) att han inte ser något behov av ett utskottsinitiativ om förslaget från regeringen blir att utreda steriliseringskravet igen och att ”om det visar sig att det finns behov av att fördjupa arbetet för att få en helhetslösning och det sker mycket snabbt så är det någonting som vi får diskutera”.

Med andra ord kvarstår förvirringen. Ingen har ifrågasatt huruvida Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna vill avskaffa steriliseringskravet. Vad som ifrågasatts är huruvida man tänker ge efter för Kristdemokraterna och tvinga fram ytterligare en utredning och därmed skjuta ytterligare på beslutet.

Vad vi alla nu väntar på är ett klart besked om steriliseringsfrågan kan avgöras nu i vår eller inte.

Kommer övriga allianspartier att bifalla ytterligare en utredning eller inte? Ett enkelt ja eller nej på den frågan är allt vi ber om.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: