Senaste nytt

Förmynderi från Göteborgs tjänstemän och politiker

FÖRMYNDERI I Göteborg vill politikerna, stadens tjänstemän och polisen stoppa alkoholservering efter klockan tre på natten. Förhoppningsvis blir de ett avskräckande exempel och inte ett föredöme.

Det offentliga har alltid velat begränsa, skuldbelägga och kontrollera människors nöjen och i synnerhet deras alkoholintag. Debatten om krogarnas öppettider är ständigt aktuell, med nykterhetsrörelsen och moralisterna som ivriga supporters. I Göteborg har nu stadens tjänstemän sagt sitt och rekommenderar att ingen krog ska få stänga efter klockan 03.00 på nätterna. Polisen och majoriteten av politikerna håller med.

Moderaterna och Folkpartiet kämpar dock emot. Moderaternas biträdande kommunalråd konstaterar att det skulle ta död på Göteborg som evenemangsstad. Argumentet att människor är myndiga nog att fatta egna beslut om när de vill dricka alkohol saknas i debatten, men är kanske mest ett tecken på hur debattklimatet är när det kommer till dessa frågor.

I resten av världen är synen på öppettider mer liberal och på många håll finns det inga restriktioner på när det är tillåtet att servera alkohol. Konstigt nog ser vi inga domedagsscenarion där. Kan det vara så att det inte är öppettiderna, utan krogkultur och polisväsende, som avgör vilka problem som följer med alkoholintaget?

”Göteborg väntas bli först i landet av storstäderna med att servera de sista ölen 03.00” skriver Göteborgsposten i sin artikel. Förhoppningsvis blir det även den sista.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: