Senaste nytt

En nation av får skapar en stat av vargar

OK.

Sverige har alltså undertecknat ACTA-avtalet.

Än är inget klart, det måste klubbas i Europaparlamentet först, det är med andra ord en avledningsmanöver för att vi ska tro att det är klart och därför ge upp motståndet. HAX förklarar på ett bra sätt.

Har du läst så här långt och inte känner någon av följande känslor:

1) Ilska

2) Rädsla

3) Bitterhet (Ett state of mind som jag är expert på)

Så föreslår jag att du kollar på detta klipp, för att du är uppenbarligen inte på det klara med exakt vad som håller på att ske.

 

Det här kan upplevas av personer med ideologisk hemvis till vänster om mig som en romantisering av USA, det är inte fallet. Det är bara en uppmaning att anamma EN sak från USA. En och annan läsare kanske inte ens tycker att det här med integritet är så viktigt för er, det är helt OK, men då ber jag er, från botten av mitt hjärta att stå upp för oss som faktiskt tycker att det är viktigt.

De som känner mig, vet att jag gillar USA. Jag gillar inte allt som har med USA att göra, men det finns väldigt mycket. Så släpp era obefogade fördomar om att kreationism skulle läras ut på biologilektionerna i USA, det har grundarna redan tänkt på, och dra istället nytta av det i dessa dagar viktigaste vi kan lära oss från USA.

I USA finns det en utbredd misstro mot politiker, en allmän uppfattning om att det mesta som kommer från D.C. är av ondo. Det kan verka som en tråkig inställning, men den är helt nödvändig. Hundratusentals människor har gett sina liv för att skapa och försvara den nationen. En nation som föddes ur en revolution mot överheten, mot förtrycket. Misstänksamheten är en del av den amerikanska mentaliteten. Federalismen som är så viktig i USA är ett resultat av detta. Det är mycket lättare att ta rättigheter från medborgare som bor långt bort, men inte fan kommer en politiker att stifta lagar som inskränker friheter om de bor granne med sina väljare. Detta har i viss mån förändrats på senare år med lagar som t.ex. PATRIOT-act. Men mängden skit du får som politiker när du försöker ta rättigheter ifrån det Amerikanska folket är inget man vill utsättas för.

Den i Sverige mest missförstådda lagen i USA är det andra tillägget till konstitutionen. Det handlar i huvudsak om att hålla politiker kort. Du kan bara frihetsberöva en beväpnad befolkning till en viss punkt, sen går det inte längre. Det har konsekvenser som är oönskade, men i grund och botten handlar det om att människor har rätten att försvara sina rättigheter när någon genom våld försöker beröva dem det.

Här i Sverige så är det lite annorlunda. Här har vi en närmast skrämmande tro på statens godhet. Vi tror att någon märklig anledning att allt politiker gör är för folkets bästa. Vi kunde inte ha mer fel.

Nej, jag tror inte att politiker vill skada oss, jag är övertygad om att politiker vill väl, de är så snälla att de vill rädda oss från oss själva. Det ligger i politikens natur att försöka styra människors liv. Det tar sig uttryck allt för ofta i förtryck. FRA-lagen, som ger möjlighet till massövervakning för att skydda oss från annat. Man berövar oss rätten till ett privatliv för att skydda oss från ett terrorhot. Alla som har googlat ”bomb+ drottningsgatan” vet hur effektivt det är. Politiker med goda avsikter, som tar våra rättigheter ifrån oss för att skydda oss.

Vad är då poängen med denna utläggning om hur fantastiskt politikerföraktet i USA är? Jo, det är nu vi måste bli lite amerikanska. Sluta tro på politikers godhet och statens välvilja. Vi gör det på tok för lätt för dem att ta våra rättigheter ifrån oss.

De har redan försökt få oss att tro att ACTA redan är klubbat, de vet att vi inte vill ha det här. Det är dags att bli jobbiga på riktigt. I USA uppmärksammades SOPA (liknande lagstiftning) genom att många hemsidor gjorde sig otillgängliga under tjugofyra timmar. Det undgick knappt någon uppkopplad amerikan vad deras förtroendevalda höll på att göra, och reaktionen blev massiv. ACTA är precis lika dåligt … men här hör vi knappt något om det.

Det är ibland otacksamt att vara libertarian i Sverige. Man blir kallad foliehatt, paranoid osv. Men det är dags att vi alla hittar vår inre libertarian. Det är dags att bli förbannade. Det är dags att visa politiker att de inte kan ta våra rättigheter. Dina mail är dina egna, och att ge efter för musik- och filmindustrin såhär och offra vanliga människors yttrandefrihet på detta sätt. För alla som någonsin dött för att vi ska ha dessa friheter, så ber jag er. GÖR NÅGOT.

Avaaz är en underbar och enkel tjänst där ni lätt kan maila EU-parlamentariker. Gör det, det tar bara 30 sekunder.

Sprid det här, eller något av de mycket vettigare inläggen som länkas ovan. Det här är ett problem som berör alla oavsett ideologi.

En sista gång: Låt inte politiker skänka bort vår rättssäkerhet och yttrandefrihet till upphovsrättslobbyn. Var jobbiga och var lite amerikanska… Om än bara för en stund. 

DN DN2 SVD

ville [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: