Senaste nytt

Centerpartiets dilemma är: går rätt före makt i tvångssteriliseringsfrågan?

TVÅNGSSTERILISERINGAR Idag kom beskedet att Alliansen böjt sig för Kristdemokraternas krav om tvångssteriliseringarna av transsexuella ska fortsätta. Detta trots att Socialdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet vill avskaffa denna rashygieniska rest. Men samtidigt som nyheterna kom om att Centern vikt sig i denna fråga kunde man läsa att partiet tar avstånd från tvångssteriliseringarna på sin hemsida. Så här står det där:

Kenneth Johansson, Centerpartiets socialpolitiske talesperson och ordförande i Socialutskottet, säger med anledning av dagens medieuppgifter om att KD förmått Alliansen att avvakta med att ta bort kravet på tvångssterilisering av personer som genomgår könsbyte:

– Centerpartiet är helt emot att transpersoner som genomgår könskorrigerande behandling måste vara ogifta och sterila. Vi bejakar fullt ut Socialstyrelsens utredning från 2010 som bl a vänder sig mot det kravet.

Dessa ord har fått många Centerpartister på Twitter och Facebook att deklarera att partiet kommer att ta strid.

Ingen vore gladare än jag om så sker. Men samtidigt läser vi på samma sida:

-Alliansen har haft ett bra samtal med stor respekt för varandras åsikter. Jag känner mig trygg i att vi till slut når målen så länge det åtminstone sker små steg i rätt riktning.

Små steg… Alltså fortsatta steriliseringar.  Det gläder knappast de personer vars könsorgan regeringen hotar att köra kniven i.

Så, frågan är vad centern gör. Är det verkligen en ny liberal svekdebatt likt FRA som Annie Lööf, Fredrik Federley och de andra vill ha nu? Var står Centerpartiet? Kommer motståndarna till tvångssteriliseringarna att kräva att partiet viker sig? Eller kommer man att, återigen, låta makt gå före rätt? är en plats i regeringen så viktig för partiet att man är beredd att fortsätta att skända människors underliv?

%d bloggare gillar detta: