Senaste nytt

Att skära i barn är inte en rättighet

Noomi Berlinger-Stahl försvarar omskärelse genom att hänvisa till kultur, tradition och grupptillhörighet. Om man inte förstår sig på grundläggande mänskliga rättigheter tror man tydligen att dessa argument bär någon vikt. Det gör de inte.

Omskärelse av spädbarn är självklart misshandel. Det faktum att vi år 2012 debatterar huruvida det ska vara lagligt att skära loss bitar av spädbarns kroppar är absurt. Försvararna menar att det har att göra med tradition och att det skapar grupptillhörighet. Ingreppet är dessutom så litet och obetydligt att det inte borde spela någon roll.

Tradition är aldrig giltigt som argument för bevarandet av någonting. Att man har genomfört vissa ingrepp i tusentals år betyder inte att det någonsin varit rätt att genomföra dessa ingrepp.

I Första Moseboken läser jag:
”Förbundet mellan mig och er och dina ättlingar skall ni hålla på detta sätt: ni skall låta omskära alla av manligt kön. Ni skall skära bort förhuden, och detta skall vara tecknet på förbundet mellan mig och er.”

Det är i dessa rader denna tradition har sitt ursprung. Men i nästa vers nämns en tradition som vi idag helt har gett upp:
”[…] också slavar som är födda hos dig och slavar som du köpt av någon utlänning, sådana som inte är av din släkt. De skall omskäras, både slavar som är födda hos dig och slavar som du köpt.”

Det går alltså alldeles utmärkt att göra sig av med vissa traditioner, även traditioner som uppmuntras av Gud. Om man som jag ser omskärelse av spädbarn som grym, omänsklig behandling strider det mot de mänskliga rättigheterna, precis som slaveri. Därför ser jag inte jämförelsen som orimlig.

Omskärelse av spädbarn innebär att man skär loss en bit av en persons kropp utan dennes medgivande. Förstår man inte vad som är grymt och omänskligt med det har man inget sinne för moral över huvud taget.

Att omskärelse skulle vara viktigt för grupptillhörigheten är dessutom bara löjligt. Hur kan judars och muslimers känsla av grupptillhörighet hänga på en så skör tråd som omskärelsens vara eller icke vara? Om allt verkligen hänger på den gemensamma avsaknaden av förhud har dessa grupper mycket större problem att oroa sig för.

%d bloggare gillar detta: