Senaste nytt

Wiehe gillar inte satir

Mail från Mikael Wiehes skivbolag

SATIR Mikael Wiehes skivbolag jobbar hårt på att försvara hans upphovsrätt mot satiriker, bloggare och opinionsbildare.

För en dryg vecka sedan länkade vi här på Frihetssmedjan till en satirisk sång om Slussen av Sanna Plong Rayman och the Inslag Santesson Orchestra. Musiken var lånad av Mikael Wiehe, något som inte gillades av hans skivbolag. Dagen efter inlägget fick vi följande brev från United Stage Artists, som företräder Wiehe.

Mail från Mikael Wiehes skivbolagDet faktum att vi bara länkade till material som är allmänt tillgängligt på Youtube verkar inte bekymra Anders Larsson. Antingen bemödade han sig inte att kontrollera om det faktiskt var vi som lagt upp materialet, eller så ville han bara skrämmas. Oturligt nog för Larsson så är vi rätt väl insatta i upphovsrätten här på Frihetssmedjan, då många av oss debatterar just dessa frågor. Svaret blev därför ett nej med hänvisning till en dom i Stockholms Tingsrätt vad gäller länkning.

Nu läser vi att Sanna Rayman, en av upphovsmännen bakom den satiriska låten, också har fått ett mail från United Stage Artists. Huruvida sången faktiskt kommer att försvinna, eller om Sanna tar strid för satiren, återstår att se. Vi på Frihetssmedjan stödjer henne självklart om hon väljer att ta fighten.

 

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016. Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter. per@frihetssmedjan.se

 • Sharpless

  Frågan är väl om herr Wiehe ens är medveten om att det skickats ut ett mail.

  • Per Pettersson

   Förvisso sant, men jag har svårt att tro att han inte är informerad. Om inte annat kommer han nog snart att bli det.

 • Herr Wiehe lär lägga märke till det om Streisandeffekten kommer igång 🙂

  http://scabernestor.blogg.se/2011/december/den-har-videon-vill-inte-michael-wiehe-att-du.html

 • Micke

  Det är hans låt.Han gör vad han vill med den så länge han har rättigheterna.
  Har har dessutom ingen etisk eller moralisk skyldighet att låta sitt material användas av hans politiska motståndare för att förlöjliga honom.
  Varför använde hon inte material av Benny Anderson om det nu var honom hon ville komma åt?

  • PMyran

   Har man ingen humor och svårt för satir och yttrandefrihet så kan man nog göra så.

   Jag tycker det bara är tråkigt så nu finns en länk till denna sida hos http://www.facebook.com/unitedstage

  • Per Pettersson

   Internationellt så finns det klausuler i upphovsrätten som gör att de får användas för satir. Så inte i Sverige dock, vilket gör att vi har en rigidare upphovsrätt än exempelvis USA på detta sätt.

 • Maria

  Han stämde ju Uggla också. Ett bra sätt att tjäna pengar på kanske!!

 • Micke

  Nej det är ett sätt att värna sin integritet.

  • Ssargon

   Hyllar man Kuba som ett land utav frihet så har man ingen integritet att tala om…

 • MrHama

  Det är remixing. Han har ingen kontroll över noterna, utan har/borde ha kontroll över sin originalinspelning IMO. Att någon sjunger texten i duschen eller använder noterna till eget musikskapande är ingenting vi ska stoppa. Tänk om deras regel var absolut. Då skulle alla som vill lära sig musik behöva starta från början och inte kunna ta del av det musikala arvet. Dessutom så kanske Wiehe och musikbranchen inte är medvetna om det själva, men deras förmögenhet bygger på remixing. (För att inte tala om filmbranchen med Disney i spetsen av kommersiellt remixande).

  Dessutom om Wiehe är personligen bakom detta skrämselmejl, så betyder det att han är största graden av hycklare som skriver texter om mord på kapitalister, samtidigt som han jagar ofarligt remixande mha värsta sortens kapitalister i musikindustrin, för sin egen vinning.

 • Anders H.

  Intelligent och bra verk, står för sig själv. Klart egen verkshöjd och snygg satir. Låt stå.

  Bortse från mailet, hade det gällt ett varumärke hade de varit tvungna att skicka mailet. Nu är det mest plump censur. Låt tjejen ta bort filmen, men ladda för böveln upp den igen!

 • Micke

  Hyllar man Kuba som ett land utav frihet så har man ingen integritet att tala om…
  ————————————————-

  Det gör han såvitt jag vet inte utan han har sagt att Kuba inte är en demokrati.
  Således antar jag att han uppskattar Kubas på samma sätt som Frihetsfrontens ledamot Hans Egnell och alla andra nyliberaler uppskattar dikaturen Kina.

  Så vems integritet diskuterar vi? Din eller hans?

 • Micke

  Det är remixing. Han har ingen kontroll över noterna.
  —————————————
  Det finns inget som säger att du har rätt att använda andras egendom, klippa sönder den och sätta ihop den och påstå att den är din.

 • Micke

  Dessutom om Wiehe är personligen bakom detta skrämselmejl, så betyder det att han är största graden av hycklare som skriver texter om mord på kapitalister, samtidigt som han jagar ofarligt remixande mha värsta sortens kapitalister i musikindustrin, för sin egen vinning.
  ———————————————————–

  Man kan säga att ni är dagens version av dom kinesiska kulturrevolutionärerna på 60 talet.
  Ingen äger något.

  När börjar ni kräva att intellektuella ska skickas på arbetsläger för att lära sig hur det är att vara del av det arbetande folket`?

 • Kenny

  Stackars er som har fått Micke som kommentator. Han är genom åren portad på flera bloggar efter att ha trasat sönder dem med personangrepp och psykotiska upprepningar (hundratals) av samma fragdatuggande texter för att ”hämnas” på bloggägaren. Dessutom är han antisemit.

 • Micke

  Spam från Kenny som fick Per Gudmundson att införa moderering på den tid han fortfarande hade kommentarer på sin blogg genom att posta exakt samma inlägg mer än 150 gånger under en vecka lydande ”Micke är fascist och han skäms för det”.

  Ja alla hatar dig Kenny.

  Är du nöjd nu?

 • Kenny

  Case closed 🙂

 • PMyran

  @Micke: Läs gärna vad Juristen har att säga om parodins ställning i dagens upphovsrättslagstiftning: http://juristensfunderingar.blogspot.com/2011/12/upphovsratt-och-satir-mer-angande-wiehe.html

  Spoiler: Parodi räknas som eget fristående verk och faller därför utanför upphovsrättsskyddet.

 • Intressant diskussion där jag håller med om det mesta. Dock ogillar jag när man måste överdriva, räcker inte sanningen som argument känns det illa. Eller så har jag missat något.

  Har någon en källa till att Mikael Wiehe inte gillar satir (att hans representant agerat klantigt i detta fall är knappast ett bevis för att Wiehe inte gillar satir!?).
  Det sägs att Wiehe ”hyllar” Kuba. Detta upprepas ständigt av hans kritiker, Kan någon vänlig själ ange en källa till detta? För inte är det att ”hylla” något när man försöker nyansera bilden av Kuba (som inte är svart eller vit).

 • Micke
 • Micke

  Åter till vad detta handlar om…….Wiehe råkade ju bara stå ivägen när Rayman skulle kategorisera folk
  med fel uppfattning om bygget av en flygterminal värdig Dubai vid Slussen.
  Jag fattar fortfarande inte vaför Rayman och andra har problem med att Benny Andersson driver opinion.

  Vilka andra bör inte driva opinion?

  Kungen kan jag gå med på men förutom honom?

 • Tja uppträder man som Wiehe för Svensk-kubanska föreningen (som hyllar diktaturregimen) och sjunger Sång för friheten (sic) utan någon ironi, hände i Malmö häromåret och hävdar man att de som vill förändra Kubas politiska system (förvandla diktatur till demokrati9 främst är USA-multinationella bolag och om man hävdar att det viktigaste för att göra Kuba bättre när det gäller mänskliga rättigheter (som om diktaturegimen inte har något eget ansvar) är att USA avslutar sin bojkott av landet (i andra sammanhang gastar Wiehe och extremvänstern om att USA-kapitalet förstör länder, de borde jubla när ett land bojkottas från ”USA-imperalismen”) då har man inte vett i skallen att bedöma demlkrati och diktatur. Wiehe är en uppblåst vänsterextremist som gjort sig rik på att fördöma folk som är rika. 🙂

  Bengt

 • Micke

  Tja uppträder man som Wiehe för Svensk-kubanska föreningen
  ——————————————————-
  Lars Leijonborg, Maud Olofson, Göran Person och Fredrik Reinfeld har tillsammsn med representanter för näringslivet har prisat den kinesiska mördardiktaturen på plats och har liksom Wiehe uttryckt en önskan om att landet får demokrati.

  Ingen av dom tyra eller någon i den övriga politiker och näringslivsnonemklaturan har krävt att svenska företag slutar att kommunicera med Kina.

  Anser du att vi bör handla med Kina? förbjuda svenska företag att verka i Kina?

  Eller är det bara mördardiktaturer som inte tjänar vårt kapital på rätt sätt som ska isoleras?

  • snobben

   Det är skillnad på att stödja själva diktaturer och att ha företag från demokratiska länder där. Om man skulle isolera alla diktaturer är risken att dom aldrig lär känna de demokratiska värdena. Lite dubbelt, men nödvändigt.

 • Pingback: Wiehe drabbas av streisandeffekten | Per Pettersson()

 • snobben

  Att Wiehe är en känslig, givande person som står för sina åsikter, och demokrati är känt. Han är perfektionist musikaliskt, kämpade och stödde befolkningen i Kuba.
  En stark tro på sin sak, som han senare fick ångra eftersom makten därefter åter hamnade i fel händer. En erfarenhet rikare. Personangrepp har aldrig ansetts rumsrent, men folk har alltid använt strofer, textrader, intron i låtar som då anses som nya med bara små marginaler som ändring. Men, dom slår aldrig orginalet.

%d bloggare gillar detta: