Senaste nytt

Julen och medelklassens dåliga samvete

Nu står Julen nästan i farstun och snart är det dags för julklappar, Janssons och en smärre hjärtinfarkt. Och så detta med det dåliga samvetet, vi umgås med folk vi delar blodsband med för att vi har en kultur som säger att vi borde det, vi följer traditioner majoriteten av oss inte ens vet varför och vi köper presenter till varandra trots att vi oftast har råd själva.

Något jag alltid funnit intressant är hur folk köper lättare samveten genom att till exempel skaffa fadderbarn i Angola, detta medan vi har barn med missbruksföräldrar, uteliggare etc etc i Sverige. Man sopar sina egna problem under mattan och ser hellre på Världens Barn Galan där stackars stackars Tia minsann svälter.Eller för den delen Musikhjälpen som i år handlar om att FLICKOR ska få gå i skola, tydligen så är det inte viktigt att alla ungar går i skolan.

Aldrig får vi se en gala för Arvid i Borås som får stryk av sin pappa, Matilda i Hjärup vars föräldrar håller på att bli bostadslösa, Per och Eva-Karin i Möllerås som inte kan ge sina barn ens mat till jul eller Anna-Stina som är uteliggare och säljer sin kropp för att finansiera sitt missbruk. Dessa personer ligger för nära verkligheten, det blir för obehagligt för oss att ta i det. Istället så skaffar vi getter i Zimbabwe eller fadderbarn i Angola. Det är absolut inget fel i att skaffa fadderbarn, eller för den delen stödja organisationer av olika slag. Problemet ligger i när vi gör det snarare för att lätta vårt dåliga samvete än för att faktiskt förändra, vi är mer måna om att känna oss som duktiga människor än att Mona i Hägersten ska kunna ge sina barn en vettig chans i livet. Värst tycker jag är de som pratar ömmar för de ”stackars” utförsäkrade utan att reflektera över att man själv röstat på den regering som skapat dessa systemfel, likadant med Ganna och liknande exempel.

Att folk inför jul blir extra givmilda beror ofta på att vi förväntas vara det inför jul. Det faktum att få är troende eller ens vet nåt om julens historia men likt förbannat köper julklappar i massor och envisas med att göra saker bara ”för att man ska” slutar aldrig att förvåna mig. Jag tänker dock inte plädera för att folk inte ska köpa julklappar, köp-fria-år människor skyr jag som pesten. Jag tänker inte heller säga att det är fel att skaffa fadderbarn i Angola eller  getter i Zimbabwe eller för den delen  att prostera mot utförsäkringar.

Istället tänker jag vara konstruktiv och ge er en lista på organisationer ni kan stödja, nu till jul för att lätta era samveten eller året om.

I Sverige:

Internationellt:

Ps. En sista uppmaning, glöm inte att se Karl Bertil Jonssons Julafton, för att verkligen påminnas om vad julen handlar om. Ds.

emil [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: